Η ομιλία του Μανώλη Συντυχάκη στην Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του νερού

10:02 π.μ. - Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023
10:03 π.μ. - Τρί, 21/02/2023
Image: Η ομιλία του Μανώλη Συντυχάκη στην Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Η κυβέρνηση προωθεί τα συμφέροντα των ομίλων

«Η κυβέρνηση, με αδίστακτο τρόπο κι ενώ έχει προηγηθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι κόστους - οφέλους, τώρα φέρνει το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αποδεικνύοντας την κυνικότητα με την οποία προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών». Αυτό επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημείωσε, πως το έδαφος για το σημερινό νομοσχέδιο έχει στρωθεί από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 60 του 2000 που έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ενώ οι νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, συντείνουν στην υπέρογκη αύξηση τις τιμής του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού.

«Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ οι πάροχοι νερού θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε την υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που σήμερα εμφανίζονται ως υπερασπιστές του νερού ως κοινωνικού αγαθού, όταν από κοινού και βήμα - βήμα προώθησαν την ιδιωτικοποίησή του ενσωματώνοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σημείωσε ότι με τις προτάσεις για επανακρατικοποίηση τον παρόχων νερού, θέλουν να θολώσουν τα νερά, αφού στον καπιταλισμό, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές οι εταιρείες λειτουργούν με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ενώ σε όλες τις περιπτώσεις των επανακρατικοποιήσεων, το κόστος μεταφέρεται στον λαό.

Υπενθύμισε ότι ενώ τώρα αυτά τα κόμματα εμφανίζονται υποστηρικτές των αγώνων των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, την ίδια ώρα αποδέχονται την επιχειρηματική δράση, «έχουν βάλει το χέρι τους» για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το 1999, επί ΠΑΣΟΚ, έγινε ο διαχωρισμός της ΕΥΔΑΠ των υποδομών και της διανομής στο κράτος και σε ΑΕ αντίστοιχα, για να ακολουθήσει το 2001, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ με την είσοδό της στον «ναό» του τζόγου, το Χρηματιστήριο ενώ το 2019 και τα τρία κόμματα την παρέδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κατήγγειλε πως σε όλη τη χώρα, οι δήμοι μέσω των ΔΕΥΑ πουλάνε ακριβά το νερό σε νοικοκυριά και αγρότες, το κόβουν όταν δεν έχουν να πληρώσουν ενώ τις πηγές της χώρας τις εκμεταλλεύονται οι εταιρείες εμφιάλωσης του νερού. Έφερε ως παράδειγμα το Ηράκλειο, μία πόλη με πληθυσμό 200.000 κατοίκους που πίνει εμφιαλωμένο νερό εδώ και χρόνια, αναφέροντας ότι το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια το χειμώνα ανέρχεται στα 60 ευρώ και το καλοκαίρι φθάνει έως και τα 100 ευρώ.

Σημείωσε πως οι επιπτώσεις από την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προδιαγεγραμμένες : Ακόμη πιο πανάκριβο νερό για τα λαϊκά στρώματα της πόλης και τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού θα φορτωθούν το επιπλέον κόστος εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Δηλαδή, θα βάλλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, για να πίνουν ακριβότερο και κακής ποιότητας νερό (κόστος - όφελος), αλλά και για να πληρώσει πολύμορφα και το κόστος εφαρμογής αυτής της πολιτικής που τους στερεί ουσιαστικά την πρόσβαση στο νερό.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε πως η διαχείριση του νερού σε όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και τις δεσμευτικές Οδηγίες της ΕΕ. Προϋποθέτει, κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας, της ανάκτηση κόστους και το κριτήριο του κέρδους. Το Νερό, οι μονάδες επεξεργασίας, τα δίκτυα, η ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση πρέπει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές τόνισε «Ας σκεφτούν όλοι πριν πέσει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη : Τα κέρδη τους ή η ζωές μας; Αυτό είναι το πραγματικό δίλλημα! Αποδείχτηκε, ότι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ υπηρετούν τα κέρδη των λίγων, την εμπορευματοποίηση των πάντων. Το ΚΚΕ, πρωταγωνιστεί στην πράξη και όχι στα λόγια, για να πάψουν τα κοινωνικά αγαθά να είναι εμπορεύματα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γι’ αυτό καλούμε την εργατική – λαϊκή οικογένεια να σημαδέψει σωστά, να δώσει την ψήφο της στο ΚΚΕ, την μόνη εγγύηση για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει είτε μονοκομματική είτε με οποιαδήποτε άλλο μανδύα».