Η μεταφορά ασθενών από και προς το νοσοκομείο είναι αποκλειστική ευθύνη του ΕΚΑΒ

3:22 μ.μ. - Τρίτη, 12 Απριλίου 2022
03:04 μ.μ. - Τρί, 12/22/2022
Image: Η μεταφορά ασθενών από και προς το νοσοκομείο είναι αποκλειστική ευθύνη του ΕΚΑΒ

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Mε αφορμή τις διαστάσεις που έλαβε πρόσφατο δημοσίευμα στα Μ.Μ.Ε. αναφορικά με την αποθεραπεία ασθενούς από το Γ.Ν.ΚΥ.Ι. και την διακομιδή του στον τόπο κατοικίας του, θεωρώ σκόπιμο να δοθούν κάποιες απαντήσεις προς τους κατοίκους της περιοχής (Λήπτες –Λήπτριες Υπηρεσιών Υγείας) προκειμένου να αποσαφηνιστούν καινά δαιμόνια τα οποία στοχοποιούν άδικα και αναίτια το Γ.Ν.ΚΥ.Ι ως Φορέα ανεπαρκούς παροχής υπηρεσιών.

Πρωταρχικός σκοπός και καταλυτικός στόχος και επιδίωξη μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

Το σύνολο των υγειονομικών μας διαθέτει άρτια επιστημονική κατάρτιση και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον περιθαλπόμενο καθώς επίσης ο φορέας διαθέτει επαρκέστατες υλικοτεχνικές υποδομές και επάρκεια υλικών προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες υποδοχής, παραμονής και νοσηλείας των περιθαλπόμενων πολιτών.

Αυτό που θέλω να υπερτονίσω είναι ότι τόσο η έλευση όσο και η αναχώρηση των ασθενών από το Νοσοκομείο ουδόλως συνάδει με δική μας αρμοδιότητα η υποχρέωση.

Το Ε.Κ.Α.Β αποτελεί όμορη μεν ανεξάρτητη δε υπηρεσία η οποία έχει συσταθεί ως Ν.Π.Δ.Δ από το 1985 (Ν.1579/1985 ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ<< τον συντονισμό της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες καθώς και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας συντονισμός της νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.ΣΥ>>

Ως εκ τούτου ανάγεται το άμεσο συμπέρασμα ότι η διακομιδή του ασθενούς καθώς και η μεταφορά της αποθεραπείας του στον τόπο κατοικίας του αφορά αποκλειστικά και μόνο την αυτοτελή και αυτόνομη υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β.

Υποχρέωση του Νοσοκομείου είναι μόνο η έξοδος του αποθεραπευόμενου ασθενούς υπό συνθήκες ασφάλειας βάσει των τηρουμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέχρι τον αύλιο χώρο του Νοσοκομείου συνοδευόμενο από εξειδικευμένο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταφορέας ασθενών) και με τον απαραίτητο εξοπλισμό που κατά περίπτωση επιβάλλεται ( καρέκλα,φορείο, φιάλη χορήγησης οξυγόνου κ.τ.λ.).

Ερχόμενος ως Αν.Διοικοιτής τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Γ.Ν.ΚΥ.Ι θεώρησα μεγάλο προσόν και ένδειξη καλής τύχης την παρουσία του Ε.Κ.Α.Β κοντά στο Νοσοκομείο θεωρώντας ότι η άμεση ανταπόκριση και η γρήγορη προσέγγιση θα βοηθούσε την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Επικεντρώθηκα στη στέγαση του σε χώρο δόκιμο και πρότυπο ο οποίος παραχωρήθηκε από το Γ.Ν.ΚΥ.Ι στο Ε.Κ.Α.Β ως δωρεά στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας και των κοινών επιδιώξεων για προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Με βάση και με απτές αποδείξεις όλων των παραπάνω ουδόλως οφείλουμε να απολογηθούμε ως Φορέας για το συμβάν, αντιθέτως εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αποθεραπευόμενο και τους οικείους του καθώς και σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας ο οποίος καθίσταται θύμα κακών χειρισμών και στρεβλών νομικών ερμηνειών και ελπίζουμε να γίνει γρήγορη άρση κάθε εμποδίου και κωλύματος που δυσχεραίνει την αποτελεσματική και ποιοτική λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β.

Με εκτίμηση

Ο Αν. Διοίκητης Γ.Ν.ΚΥ.Ι

Εμμ.Καλλιονάκης