Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας για τον ΒΟΑΚ

8:27 π.μ. - Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
08:02 π.μ. - Τρί, 09/27/2021
Image: Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας για τον ΒΟΑΚ

Δήλωση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπειρώσης Σητείας Σ. Συμεωνίδη με αφορμή την διαπαραταξιακή σύσκεψη της 8/2/21 στον Δήμο Σητείας για τις εξελίξεις με ΒΟΑΚ, μετά από πρόκληση του Δημάρχου Σητείας

Οι ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΒΟΑΚ αποδίδονται διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις που παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες του κρητικού λαού. Βάση του εμπαιγμού αυτού, είναι ο αδυσώπητος πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων μεταξύ του κατασκευαστικού κεφαλαίου, του ξενοδοχειακού και του εμπορικού-εξαγωγικού κεφαλαίου. Τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι δυνάμεις τους σε Δήμους και περιφέρειες προσαρμόζονται έτσι ώστε από τη μια να μπορούν να βρουν την "χρυσή τομή" ώστε να συμβιβάσουν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα(ή και να εκφράσουν κάποια εις βάρος των άλλων) και από την άλλη να "διαχειριστούν" την οργή και την αγανάκτηση του κρητικού λαού που πληρώνει τις συνειδητές ολιγωριες των κυβερνήσεων μέχρι και με τη ζωή του.

Έχουμε καταλήξει να έχουμε ένα οδικό δίκτυο από τα χειρότερα και πιο επικίνδυνα της χώρας έχοντα φτάσει τον κρητικό λαό και ιδιαίτερα τον Σητειακό λαό σε απόγνωση. Ακόμα όμως και αυτή την εξέλιξη την εργαλειοποιούν οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί τους παράγοντες ώστε να μιλούν για ΒΟΑΚ με διόδια, παραδομένο στο μεγάλο κεφάλαιο για κατασκευή και εκμετάλλευση με αποτέλεσμα να το πληρώσει ο λαός μας και στην φάση της κατασκευής του και κατά την χρήση του. Δηλαδή με απλά λόγια φτάνουν τον κόσμο να λέει: «ας γίνει και ας τον ακριβοπληρώσουμε».

Εμάς η θέση μας είναι κρυστάλλινη και διαχρονική αφού μιλάμε για σύγχρονο ΒΟΑΚ, χωρίς διόδια, από άκρη σε άκρη του νησιού, χρηματοδότηση με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, ένας δρόμος που να τον χαίρεται πρώτα και κύρια ο κρητικός λαός, σχεδιασμένος με βάση τις δικές του ανάγκες για μετακίνηση εντός του νησιού με ασφάλεια και σε χρονικά διαστήματα που ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα.

Αυτή η θέση δίνει το "προνόμιο" στους εκλεγμένους με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους δήμους του Λασιθίου και της Κρήτης να μπορούμε να εκφράσουμε ενιαία τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες. Οι παρατάξεις του ΚΚΕ σε όλο το νησί δεν παίζουν με τον τοπικισμό και τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που οι κυβερνήσεις παίζουν. Έχουμε ενιαία αντίληψη, στάση και πρόταση και αναδεικνύουμε ποιος έχει την πραγματική ευθύνη. Οι κάτοικοι του Καβουσίου, οι οποίοι είναι υπέρ του ΒΟΑΚ, όπως και οποιουδήποτε χωριού στην Κρήτη έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους με πλευρές του έργου, που επιδρούν στο εισόδημα, την εργασία τους και την καθημερινή ζωή τους. Οι καθυστερήσεις και οι ολιγωρίες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία πήρε την σκυτάλη από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο παλιά το ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που πρέπει να ξεπεραστούν. Για αυτό το λόγο εμείς λέμε ότι σύσσωμος ο Κρητικός λαός, ο Σητειακός μαζί με τον Λασιθιώτικο μπορούν και πρέπει να ασκήσουν την μέγιστη πίεση και να διεκδικήσουν έναν δρόμο σχεδιασμένο με βάση τις δικές τους λαϊκές ανάγκες και όχι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε του κατοίκους να μην "τσιμπήσουν" σε πιθανά τερτίπια κυβερνήσεων, Περιφερειακής και Δημοτικών Αρχών που θα αξιοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και θα οξύνουν τον "τοπικισμό" ώστε να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και κυρίως τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους.