Η Κυβέρνηση οδηγεί τις λαϊκές αγορές σε εξαφάνιση – Απεργία στις 7 Απριλίου

7:22 π.μ. - Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021
07:04 π.μ. - Πέμ, 01/22/2021
Image: Η Κυβέρνηση οδηγεί τις λαϊκές αγορές σε εξαφάνιση – Απεργία στις 7 Απριλίου

Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές αβαντάρει τις πολυεθνικές και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Όλα στη φόρα με το Νίκο Δασκαλάκη»

- Παντελής Μόσχος: Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών

- Γιάννης Γαϊτάνης: Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

- Νεκτάριος Παπαδάκης: Πρόεδρος Αγροτικής Επιτροπής Δήμου Ιεράπετρας

- Γιώργος Τσιφετάκης: Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος για ζητήματα Πρωτογενή Τομέα &Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι απαράδεκτο

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΝΔ αγνοώντας πλήρως τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών, προχωρεί στην υποβάθμιση του χαρακτήρα τους και στη σταδιακή διάλυση τους.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αβαντάρει τα καρτέλ και τα σούπερ μάρκετ αδιαφορώντας πλήρως για το ρόλο των παραγωγών και των επαγγελματιών λαϊκών αγορών, οι οποίοι αφενός στηρίζουν την ελληνική διατροφή και οικονομία και αφετέρου συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων για το λαϊκό νοικοκυριό απέναντι στις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

Η Κυβέρνηση διαλύει, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης, το διττό κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών στην εξασφάλιση εισοδήματος σε δραστηριοποιούμενους σε αυτές αλλά και στη στήριξη των νοικοκυριών με φθηνά, φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα.

Το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους παραγωγούς να γίνουν ανταγωνιστές και κάθε τρία χρόνια να «χτυπούν» τις θέσεις άδειας σε πλειστηριασμό.

Καταργεί τις άδειες παραγωγών και επαγγελματιών και τις μετατρέπει σε θέση δραστηριοποίησης όταν δίνει την δυνατότητα μετατροπής των αδειών σε εταιρίες. Όταν αφαιρεί την άδεια στον παραγωγό, αν δεν μπορέσει να πουλήσει το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στην άδεια και στο ΟΣΔΕ, όταν θα πρέπει στις 7 το πρωί να στέλνει ποσότητες και τιμές εκκίνησης.

Επιπλέον φέρνει στις λαϊκές αγορές τις εταιρείες, εισάγει και …ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς θα προηγούνται για πάγκο στη λαϊκή απόφοιτοι πανεπιστημίου.

Αποκαλύπτει την πρόθεση των κυβερνώντων να εξοβελίσουν το διάλογο και την κοινωνική συμμετοχή, αφού καταργούν τις επιτροπές λαϊκών αγορών και αποκλείουν τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πολιτών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός είναι ιδεολογική κυβερνητική εμμονή για πλήρη απορύθμιση της αγοράς προς όφελος των λίγων.

Γι αυτό καλούμε σε συμπαράσταση τους φορείς και την κοινωνία στον αγώνα μας για απόσυρση του νομοσχεδίου και προχωράμε σε απεργία την Τετάρτη 7 Απριλίου.

Οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, της Δημοτικής Αγροτικής Επιτροπής Ιεράπετρας, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και του εκπροσώπου της ΠΕ Κρήτης δηλώνουν την συμπαράσταση τους και την ενεργή συμμετοχή τους στον αγώνα των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών.