Η Κρήτη σε «καραντίνα» λόγω του spodoptera frugiperda - Καμία ανησυχία για τους καταναλωτές

12:14 μ.μ. - Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023
12:12 μ.μ. - Παρ, 15/14/2023
Image: Η Κρήτη σε «καραντίνα» λόγω του spodoptera frugiperda  - Καμία ανησυχία για τους καταναλωτές

Προτάσεις πρόληψης από τον καθηγητή και πρόεδρο της γεωπονικής σχολής ΕΛΜΕΠΑ Εμμ. Ροδιτάκη για την αντιμετώπιση του εντόμου που καταστρέφει καλλιέργειες

Αναφορικά με την εξέλιξη της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda σε καλλιέργειες στην Κρήτης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Εμμ. Ροδιτάκης καθηγητής και πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης.

Όπως είπε, το έντομο εκτός από την Κρήτη έχει τεράστια διασπορά όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, την Πελοπόννησο, τη Λέσβο και αλλού. Η δυνατότητα μετακίνησής του είναι πολύ μεγάλη. Δεν εξοντώνεται καθώς αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά είδη φυτών. Για τους λόγους αυτούς θα προστεθεί στα προγράμματα αντιμετώπισης εχθρών. Υπάρχει το νομικό σκέλος που θα εξετάσει π.χ. τα υγειονομικά διαβατήρια, από τη στιγμή που θα οριστούν γεωγραφικές ζώνες. Η Κρήτη ως περιφερειακή ενότητα είναι μια προσβεβλημένη ζώνη. Εκτός από το νομικό σκέλος, υπάρχει και το εμπορικό. Για όλα αυτά θα δοθούν απαντήσεις στην ενημερωτική εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα στην Ιεράπετρα και θα ακολουθήσουν και άλλες σε επίπεδο Κρήτης.

Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξέρουμε πως, το έντομο είναι πολυφάγο. Δεν έχει κοινά στοιχεία με την tuta absoluta. Από την άλλη, η παρουσία εντόμου Spodoptera δεν είναι πρωτοφανής για εμάς ούτε τους γεωπόνους. Αλλά και ο παραγωγός έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει ανάλογες προσβολές, την περίοδο του 2010 -2011 περίπου, είπε ο κ. Ροδιτάκης και πρόσθεσε. Τώρα είναι χειμώνας και η εμφάνιση του εντόμου θα είναι σε ύφεση. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί την άνοιξη. Αυτό όμως μας δίνει το χρόνο να ετοιμαστούμε. Έχουμε Spodoptera που εμφανίζουν περιοδικές εξάρσεις που μας απασχολούν κάθε 5 -10 χρόνια ή έχουμε έναν συστηματικό εχθρό που θα αναπτύσσει πληθυσμούς κάθε χρόνο. Η εμπειρία από άλλες περιοχές και από χώρες του εξωτερικού όπως Ινδονησία, Ισραήλ, δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη έξαρση προσβολής των κηπευτικών. Προτιμά άλλες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το έχουμε και στα κηπευτικά. Φαίνεται να μην είμαστε σε μεγάλο κίνδυνο χωρίς να αποκλείουμε κάτι. Χωρίς να κινδυνολογούμε, χωρίς να αδιαφορούμε χρειάζεται να γίνεται συστηματική παρακολούθηση των καλλιεργειών μας και σε κάθε περίπτωση εάν δούμε οτιδήποτε να επικοινωνούμε με γεωπόνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί:

Στην Ιεράπετρα, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στην Αίθουσα του Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης (BIC),( Φιλοθέου Ά 8).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00 – 18:15

Προσέλευση – Εγγραφές

18:15 – 18:30

Έναρξη – Χαιρετισμοί

18:30 – 19:00 «Το έντομο Spodoptera frugiperda και η εμφάνιση του σε περιοχές της Κρήτης»

Ομιλητής: Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, ερευνητής Α’, Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)

19:00 – 19:30 «Φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ 2016/2031 και 2023/1134»

Ομιλητής: Χρήστος Αραμπατζής, γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ)

19:30 – 20:00

«Η αντιμετώπιση των λεπιδοπτέρων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda»

Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)

20:00 – 21:00

Συζήτηση – Κλείσιμο εσπερίδας

hxonews