Η κάμερα του Ηχώ 99,8 κατέγραψε όσα έγιναν την Κυριακή στη Θρυπτή (εικόνες – video)

12:32 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021
12:12 μ.μ. - Δευ, 20/32/2021

Δράσεις και ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της Θρυπτής

Με ποικίλες  δράσεις πολίτες  της Ιεράπετρας και ευρύτερα του Λασιθίου, σύλλογοι και φορείς,  εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της Θρυπτής που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura 2000 διαθέτοντας μια εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα. Οι δράσεις έγιναν χθες Κυριακή 19 Δεκεμβρίου κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες  που ίσως δεν επέτρεψαν σε ακόμη περισσότερο κόσμο να δώσει το παρών  και περιλάμβαναν ορειβασία αλλά και την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Θρυπτής. Στις δράσεις συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Θρυπτής, ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Ιστός κ.α. Παραβρέθηκαν  μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής. 

Η κάμερα του Ηχώ 99,8 και του hxonews.gr βρεθήκαν εκεί και κατέγραψαν στιγμιότυπα από  τις δράσεις αλλά και δηλώσεις παραβρισκομένων:

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews

Δείτε εδώ το ψήφισμα του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Θρυπτής

Ψήφισμα πολιτιστικού και φυσιολατρικού συλλόγου Θρυπτής κατά της επικείμενης εγκατάστασης των μονάδων ΒΑΠΕ στην περιοχή Θρυπτής.

Μετά την αρνητική εξέλιξη για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΒΑΠΕ (βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα) σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 ιδιαιτέρου φυσικού κάλους του Νομού Λασιθίου και πιο συγκεκριμένα στην κορυφογραμμή της Θρυπτής (στις 18 Νοεμβρίου 2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ ) έδωσε νέες άδειες παραγωγής με ευνοϊκότερους όρους στην ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών ΒΑΠΕ στις κορυφές Αφέντη- Παπούρα ισχύος 42 MW , Κλήρο – Καψά ισχύος 48 MW .Το Δ.Σ. του πολιτιστικού και φυσιολατρικού συλλόγου Θρυπτής συνενδρίασε στις 14/12/2021 και ώρα 7 μ.μ. και έλαβε την παρακάτω απόφαση :

hxonews

Η περιοχή της Θρυπτής ανήκει και αυτή στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 που αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη Θρυπτή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 62 είδη ενδημικών φυτών της Κρήτης, ενώ η καμπανούλα της Ιεράπετρας (Campanula hierapetrae), ένα ενδημικό αμάραντο (Helichrysum doerfleri) και η επίσης ενδημική μινουάρτια (Minuartia wettsteinii) είναι είδη που βρίσκονται μόνο στη Θρυπτή. Το αγκάθι Eryngium amorginum φυτρώνει μόνο στο νησί της Αμοργού και το όρος Θρυπτή. Η περιοχή της Θρυπτής φιλοξενεί βιότοπο με το ενδημικό προστατευόμενο είδος της αμπελιτσιάς (zelkova) .

hxonews

Ακόμη, στην περιοχή διακρίνονται σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας, όπως το ασιατικό κυδωνίαστρο (Cotoneaster nummularius), η ενδημική μαργαρίτα (Anthemis abrotanifolia) και η βραχόφιλη τουλίπα (Tulipa saxatilis), αλλά και οι ορχιδέες Barlia robertiana, Ophrys sphegodes subsp. cretensis, Orchis anatolica subsp. sitiaca, Ophrys sitiaca, Ophrys sphegodes subsp. cretensis και Ophrys basilissa, καθώς και το Limodorum abortivum.

hxonews

Στην περιοχή υπάρχει πευκοδάσος (Pinus brutia) με πολύ παλιά δέντρα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου όμως κάηκε πριν από αρκετά χρόνια. Η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια σε ενδημικά ασπόνδυλα, όπως το σαλιγκάρι Albinaria sturanyi, το οποίο είναι και τοπικό ενδημικό. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει δύο προστατευόμενα αμφίβια, τον κρητικό δενδροβάτραχο (Hyla arborea kretensis) και τον πράσινο φρύνο (Bufotes viridis), που αφθονούν στις πλαγιές της Θρυπτής. Οι νυχτερίδες Myotis myotis φωλιάζουν σε πολλά σπήλαια του βουνού. Ο κρητικός αγκαθοποντικός (Acomys cahirinusminous) και ο κρητικός δασοποντικός (Apodemus sylvaticus creticus) φωλιάζουν επίσης στις νότιες πλαγιές της Θρυπτής.

hxonews

Βορειοανατολικά της χαράδρας του ΧΑ βρίσκεται ο μεταμινωϊκός οικισμος ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ που χρονολογείται στο 1200 Π.Χ.

Στην περιοχή του Καβουσίου στην βάση της κορυφής Καψά βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Αζοριά που κατοικούνταν από την νεολιθικη εποχή ως τον 5ο αιώνα π.χ. και επίσης οι σημαντικοί υστερομινωικοί αρχαιολογικοί χώροι Κάστρο (πάνω από το φαράγγι Μέσωνα) και Βροντά χαμηλότερα . Βορειοανατολικά του χωριού Μοναστηράκι, έχουν εντοπιστεί ανακτορικά κτίρια μινωικής εποχής από ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1980. Το ανάκτορο υπολογίζεται ότι ήταν τεράστιο, καθώς είχε έκταση περίπου 300 στρέμματα, αλλά ως τώρα έχει αποκαλυφθεί ο πυρήνας του.

hxonews

Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στην προστατευμένη οροσειρά της Θρυπτής αποκλείει την βιώσιμη ανάπτυξη με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, η ανάπτυξη του ήπιου ορεινού αθλητισμού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πουλιών κ.α.

hxonews

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα! Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν την αδειοδότηση ΒΑΠΕ σε περιοχές Νatura στην Κρήτη (αρθρ 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οι τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές :

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΒΑΠΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΘΡΥΠΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

Ο σύλλογος μας τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τις προστατευμένες περιοχές.

Ο σύλλογος μας θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο για την προστασία της περιοχής . Είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τον τόπο αυτό , προστατεύοντας πάση θυσία την υπεραξία των φυσικών οικοσυστημάτων και να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές.

Η παρούσα απόφαση θα αναρτηθεί ως ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συλλογή υπογραφών κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11 π.μ. στο υπό ανέγερση κτίριο του συλλόγου.

hxonews

Στην ανάβαση που έγινε νωρίς το πρωί υπό αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες συμμετείχε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου. Σε ανάρτησή του  o EOΣ Λασιθίου αναφέρει: «Ο ΕΟΣ Λασιθίου και αυτήν την Κυριακή πραγματοποίησε πεζοπορία-διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των βουνών μας αντιδρώντας στην πρόσφατη αδειοδότηση  απο την ΡΑΕ για την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη  οροσειρά της Θρυπτής Ιεράπετρας .

Μετά την εξόρμηση στην Δίκτη και στην κορυφή Τούμπα Μουτσούνα την προηγούμενη Κυριακή, σειρά είχε η Θρυπτή και η κορυφογραμμή της Παπούρας  που βρίσκεται και αυτή μέσα σε περιοχή NATURA 2000 (GR4320014) και κινδυνεύει από την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών.

Οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους ορειβάτες του συλλόγου, και τους φίλους συνορειβάτες από Ιεράπετρα, να περπατήσουν στην κορυφογραμμή της Παπούρας με την εντυπωσιακή θέα στο στενότερο τμήμα της Κρήτης . Μετά το τέλος της συμβολικής πεζοπορίας συμμετείχαμε στην ανοικτή έκτακτη συνέλευση του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Θρυπτής, στον νεοαναγειρόμενο  πολυχώρο  πληροφόρησης  και ανάδειξης της φυσικης κληρονομιάς του συλλόγου που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, όπου εκδόθηκε και υπογράφηκε από τους παρόντες ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά NATURA2000 της Θρυπτής.

Ενημερώνουμε ότι από τις 16 Δεκεμβρίου  έχουν τεθεί στην διαβούλευση απο το ΥΠΕΝ οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες  για τις περιοχές Natura 2000 της χώρας όπου προβλέπουν ζώνες δραστηριοτήτων .

https://ypen.gov.gr/se-diavoulefsi-oi-treis-protes.../

Καλούμε όλους τους πολίτες να καταθέσουν  τις αντιρρήσεις  τους αφού μελετήσουν χάρτες και ζώνες στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα αυτών των περιοχών . 

Η διαβούλευση θα τελειώσει στις 31 Ιανουαρίου 2022 .

Ζητάμε απο την πολιτεία να προστατέψει και μην επιτρέψει εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές οι οποίες αποτελούν την φυσική μας κληρονομιά .

Ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο Θρυπτής .

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ»

hxonews