Η επιστολή στον νέο Υπουργό από την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας

11:31 π.μ. - Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
11:01 π.μ. - Παρ, 22/31/2021
Image: Η επιστολή στον νέο Υπουργό από την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νεκτάριος Παπαδάκης στον Ηχώ 99,8

Σειρά θεμάτων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να στηριχτούν οι παραγωγοί θέτει με επιστολή της η Επιτροπή Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας προς τον νέο Υπουργό κ. Σ. Λιβανό . Μεταξύ αυτών είναι η μείωση της φορολογίας αγροτών, η εντατικοποίηση ελέγχων των εισαγόμενων προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση παραγωγών για τα προϊόντα που επλήγησαν λόγω κορωνοϊού κ.α.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νεκτάριος Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 σημειώνοντας πως θα επιδιώξουν άμεσα μια συνάντηση με τον νέο Υπουργό και θα γίνει προσπάθεια να έρθει και στην Ιεράπετρα.

-

Αναλυτικά η Επιστολή

« Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας, σε ένα κατεξοχήν νευραλγικό Υπουργείο για την ανάπτυξη του τόπου.

Όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, η οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Ιεράπετρας βασίζεται κυρίως στον αγροτικό κλάδο. Οι καλλιεργητές μας έχουν επενδύσει όλα αυτό τα χρόνια τόσο σε σύγχρονες υποδομές, όσο και σε τεχνογνωσία. Αν και η παραγωγή μας είναι άριστης ποιότητας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα μένει στα αζήτητα τόσο λόγω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, όσο και λόγω των τεράστιων ποσοτήτων εισαγόμενων προϊόντων παρανόμως ελληνοποιημένων που καταλήγουν στην αγορά. Θεωρούμε αυτοδίκαιο το αίτημά μας να εγκύψετε με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να αποφεύγεται η κατάσταση αυτή.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι παρά την πτώση των τιμών πώλησης και την οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία με τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων τόσο στα εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και που έχει οδηγήσει τόσο τους ίδιους τους παραγωγούς, όσα και τις οικογένειές τους σε οικονομικό αδιέξοδο το κόστος παραγωγής παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.

Συνοψίζοντας, με αίσθημα ευθύνης, σας μεταφέρουμε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την στήριξη τον αγροτικού κλάδου, ύστερα και από τη με αρ.01Ι2021 απόφαση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας και συγκεκριμένα αιτούμαστε:

1) τη μείωση φορολογίας αγροτών με σταθερό συντελεστή ανεξαρτήτως καθαρού αγροτικού εισοδήματος.

2) εντατικότερους ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων τον πρωτογενή τομέα (ελληνοποιήσεις) για την προστασία των εγχώριων προϊόντων

3) παρέμβαση και λύση για την μείωση τον κόστους αγροτικών εφοδίων (μείωση κόστους παραγωγής)

4) βάσει των επίσημων στοιχείων τον ΥΠΑΑΤ από 1-09-2020 έως και 31-12-2424 παρατηρούμε μία τεράστια πτώση ποσοτήτων λόγω Κορωνοϊού COVID-19 ως προς τις εξαγωγές των προϊόντων αγγουριού, πιπεριάς, ντομάτας και μελιτζάνας.Αιτούμαστε την ενίσχυση των συγκεκριμένων προϊόντων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως προς την συμπλήρωση της απώλειας του χαμένου εισοδήματος».

Η βοήθεια πρέπει να είναι άμεση για τους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. σε αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος όχι μόνο διακοπής των εργασιών τους αλλά και να δοκιμαστεί και η ίδια η επιβίωσή τους. Λάβεται υπόψη σας πως αν σταματήσουν οι Έλληνες επαγγελματίες παραγωγοί να καλλιεργούν αφενός η αγορά θα έχει έλλειψη πιστοποιημένων και ποιοτικών ελληνικών προϊόντων με ότι αυτό συνεπάγεται και αφετέρου η ελληνική οικονομία θα δεχτεί ένα ακόμη ολέθριο χτύπημα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω , θεωρούμε επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων από το Υπουργείο σας» καταλήγει η επιστολή.