Η ενεργοποίηση 3 γεωτρήσεων στο Μύρτος και η δημιουργία νέας γεώτρησης στην Σαρακίνα οι βασικές κινήσεις για τον εμπλουτισμό του φράγματος απο τον δήμο Ιεράπετρας

12:32 μ.μ. - Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2025
12:02 μ.μ. - Παρ, 14/32/2025
Image: Η ενεργοποίηση 3 γεωτρήσεων στο Μύρτος και η δημιουργία νέας γεώτρησης στην Σαρακίνα οι βασικές κινήσεις για τον εμπλουτισμό του φράγματος απο τον δήμο Ιεράπετρας

Στα σκαριά και η τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού της Ιεράπετρας

 Η κατάσταση της ανομβρίας στην περιοχή της Ιεράπετρας φαίνεται αρκετά κρίσιμη και στην προσπάθεια του να την διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, ο Δήμος, μετά από συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, αποφάσισε να κηρύξει την περιοχή μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κος Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, και ο κος Μ. Μπαχλιτζανάκης, Αντιδήμαρχος Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, συναντήθηκαν στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» ώστε να μας ενημερώσουν για τις κινήσεις που θα κάνουν ο ΤΟΕΒ και ο Δήμος για τον εμπλουτισμό του φράγματος και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού στον Δήμο Ιεράπετρας.

Ο κος Καραλάκης αναφέρθηκε στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια και στην οποία συμμετείχαν και οι πέντε ΤΟΕΒ του Δήμου Ιεράπετρας λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν κοινή πολιτική ώστε να υπάρχει πιο έντονη διεκδίκηση και να θέσουν τις προτεραιότητες. Επανέλαβε, ότι το βασικό μέλημα είναι η ανόρυξη της νέας γεώτρησης στην Σαρακίνα και η αξιοποίηση των γεωτρήσεων του Δήμου στο Μύρτος.

Γεώτρηση Σαρακίνας

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Μπαχλιτζανάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της γεώτρησης της Σαρακίνας, λέγοντας ότι ο Δήμος προσπαθεί να λύσει το θέμα κάνοντας όλες τις απαραίτητες κινήσεις καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά το σύνολο του πληθυσμού της Ιεράπετρας. Εξήγησε, ότι για την υπογραφή που χρειάζεται από την αντιπεριφέρεια έχει ενημερωθεί η κα Κοζυράκη ώστε να τρέξει η διαδικασία της άδειας και η αρμόδια υπάλληλος τον διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα το συντομότερο δυνατόν.

Αφού ο Δήμος πάρει την άδεια, θα προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση της γεώτρησης, είπε συνεχίζοντας. Από εκεί και πέρα, θα αναλάβει ο ΤΟΕΒ, με τον κ. Καραλάκη να αναφέρει ότι είναι προετοιμασμένοι καθώς η μελέτη υπάρχει ήδη, η χρηματοδότηση θα γίνει από τον ΤΟΕΒ και από εκεί και πέρα μένουν μόνο τα διαδικαστικά. Η γεώτρηση θα ανήκει στον δήμο αλλά η άδεια χρήσης του νερού θα ανήκει στον ΤΟΕΒ.

Όσον αφορά την ποσότητα του νερού που θα δώσει η καινούργια γεώτρηση, ο κος Μπαχλιτζανάκης εξήγησε ότι εάν δεν γίνει η ερευνητική δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι άλλες γεωτρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή δίνουν γύρω στα 150 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Ξεκαθάρισε, ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για το νερό της ύδρευσης και πρέπει να εξασφαλίσει την ποιότητα και την ποσότητα ώστε να υπάρχει νερό πρώτα για να πιούμε και μετά για να ποτίσουμε. Παρόλα αυτά, ο Δήμος βοηθάει όσο μπορεί τον ΤΟΕΒ ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του νερού άρδευσης αφού του είχε παραχωρήσει 3 γεωτρήσεις στην περιοχή της Σαρακίνας- ωστόσο πήρε την μία πίσω πέρυσι το καλοκαίρι καθώς δεν επαρκούσε το νερό για την ύδρευση-  και αυτή τη στιγμή, από τις πέντε γεωτρήσεις που υπάρχουν στην Σαρακίνα, οι δύο εξυπηρετούν τον ΤΟΕΒ, η μία είναι χαλασμένη, αλλά είναι θέμα ημέρων να λειτουργήσει ξανά, και το νερό της πέμπτης γεώτρησης χρησιμοποιείται για ύδρευση με τον  αντιδήμαρχο να εξηγεί ότι στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να δοθεί άλλη γεώτρηση στον ΤΟΕΒ καθώς έτσι δεν θα επαρκεί το νερό για την ύδρευση.

Γεωτρήσεις Μύρτους

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμος σε συνεννόηση με τον ΤΟΕΒ αποφάσισε να του παραχωρήσει τρεις γεωτρήσεις που έχει στο Μύρτος οι οποίες έχουν ήδη σωλήνες καθώς και ένα πηγάδι. Λόγω του ότι ήταν αρκετά χρόνια ανενεργές, ο ΤΟΕΒ με δικά του έξοδα, έφερε έναν ειδικό ώστε να εξετάσει την κατάσταση και εάν διαπιστώσουν ότι είναι καλή τότε μπορούν αμέσως να ξεκινήσουν  να βάζουν νερό μέσα στο δίκτυο.

Παρόλα αυτά, ο Αντιδήμαρχος εξήγησε ότι ακόμα και με όλες αυτές τις γεωτρήσεις, το πρόβλημα δεν λύνεται καθώς δεν υπάρχει πουθενά περίσσευμα νερού για να παίρνει ο ένας από τον άλλο την ώρα που οι ορεινοί ΤΟΕΒ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να ποτίζουν.

Ο Δήμος, πέρα από τις γεωτρήσεις, την βοήθεια στην σύνταξη μελετών και προτάσεων και την πολιτική πίεση, δεν μπορεί να βοηθήσει τον ΤΟΕΒ με κάτι άλλο. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με όλους τους ΤΟΕΒ όπου τέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί που υπάρχουν και συζητήθηκαν έτοιμες μελέτες που υπάρχουν για γεωτρήσεις,  λιμνοδεξαμενές και δίκτυα, ανέφερε ο κος Μπαχλιτζανάκης.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι ο λόγος που ο Δήμος μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι για να μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα την διαδικασία αδειοδοτήσεων και το επόμενο βήμα είναι να παρθούν κάποια μέτρα. Μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο δήμος θα ανακοινώσει αυτά τα μέτρα που θα παρθούν για το κομμάτι της άρδευσης, σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ.

Οι γεωτρήσεις σίγουρα θα βοηθήσουν, είπε ο αντιδήμαρχος αλλά δεν θα δώσουν λύση. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, κατά την γνώμη του, είναι να έχουν δημιουργηθεί προφράγματα ώστε να συγκρατείται το νερό και να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και το φράγμα. Το νερό που υπάρχει στην περιοχή της Σαρακίνας δεν γνωρίζουμε για πόσο θα υπάρχει, ανέφερε και μας ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει στο σημείο μία ερευνητική γεώτρηση και έτσι θα έχουμε από την υπηρεσία υδάτων της περιφέρειας μία εικόνα για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και τα αποθέματα νερού που υπάρχουν.

Επεσήμανε την ανάγκη να φτιαχτούν αυτά τα προφράγματα και να συνεχιστεί η προσπάθεια καθώς τα προφγράγματα θα λειτουργήσουν μόνο εάν βρέξει, και πρότεινε να συζητηθεί και η περίπτωση της αφαλάτωσης σαν έσχατη λύση.

Βιολογικός

Για το θέμα του βιολογικού, ο αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι οι εργασίες για την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Εξήγησε ότι η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων μπορεί να επεξεργάζεται 350 κυβικά νερού την ώρα, 17 ώρες την ημέρα, για 40 χρόνια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περίπου 5.950 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα για άρδευση.

Βάση της μελέτης, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση ελιάς, αμπελιού, οπωροφόρων δέντρων, οπωροκηπευτικών, βρώσιμων λαχανικών και για ανάμειξη με νερό του φράγματος. Εξήγησε, ότι το νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας είναι εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία, άρα είναι καλής ποιότητας νερό για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Ωστόσο, στην συνέχεια διαμορφώθηκαν δύο κύρια σενάρια επαναχρησιμοποίησης της εκροής. Το πρώτο αφορούσε τη διάθεση του νερού για άρδευση περιοχών εκτός ζώνης αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ, και το δεύτερο αφορούσε την μεταφορά νερού της τριτοβάθμιας για την ανάμειξή του με το νερό του φράγματος.

Σωλήνες ύδρευσης και ποιότητα νερού

Για το θέμα των σωληνώσεων ύδρευσης, ο κος Μπαχλιτζανάκης μας ενημέρωσε ότι υπάρχει μελέτη αντικατάστασής των αμιαντοσωλήνων και με την υπηρεσία ύδρευσης θα το προχωρήσουν γρήγορα ώστε να δουν σε τι χρηματοδότηση μπορούν να ενταχθούν ώστε να τις αντικαταστήσουν και αυτός είναι ένας στόχος που έχει θέσει ο αντιδήμαρχος μέχρι το τέλος της θητείας του.

Για την ποιότητα του νερού, εξήγησε ότι οι αναλύσεις είναι σε πολύ καλά επίπεδα και μας ενημέρωσε ότι αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη για σωστή διαχείριση του νερού και ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν άμεσα για τα μέτρα που θα παρθούν μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και της ιστοσελίδα του Δήμου. Τα μέτρα θα είναι αυστηρά με τον ίδιο να προτείνει να γίνεται αφαίρεση υδρομέτρου σε περίπτωση υπέρβασης των κυβικών. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι θα αλλάξει και η τιμή του νερού στην άρδευση σε κάποιες περιοχές.

Ακούστε παρακάτω όσα είπε στην εκπομπή Γεραπετρίτικη Γη ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για ύδρευση -Άρδευση κ Μπαχλιτζανάκης