H Ελένη Βλάσση για το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου: “Η Ιεράπετρα απέδειξε ότι μπορεί να είναι το κέντρο του πολιτισμού”

10:04 π.μ. - Τρίτη, 15 Απριλίου 2025
10:04 π.μ. - Τρί, 15/04/2025
Image: H Ελένη Βλάσση για το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου: “Η Ιεράπετρα απέδειξε ότι μπορεί να είναι το κέντρο του πολιτισμού”

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μιλά για τη δύναμη της θεατρικής παιδείας, τις ερμηνείες των μαθητών, την αξία του πολιτισμού και την ανάγκη προάσπισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας

Μια εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε η Ελένη Βλάσση, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου, στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», με αφορμή την ολοκλήρωση του φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στην Ιεράπετρα.

Το φεστιβάλ, όπως σημείωσε η κ. Βλάσση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας συμμετοχές από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, με μαθητές να παρουσιάζουν παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, γεμάτες δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και πάθος.

«Αν και διοργανώθηκε στο Λασίθι, δεν ήταν μόνο τοπικό. Ήταν ένα παγκρήτιο, πανελλήνιο, διεθνές φεστιβάλ ουσίας, γιατί όλοι συμμετείχαν με ψυχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Βλάσση δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, την ποιότητα των παραστάσεων, αλλά και το επίπεδο των μαθητών, που –παρά τη σύντομη προετοιμασία τους– κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια και δύναμη επί σκηνής.

«Ένιωσα ότι ξαναζώ. Οι παραστάσεις ήταν τόσο δυνατές που, σε πολλές περιπτώσεις, άγγιζαν την ποιότητα επαγγελματικών θεατρικών ομάδων», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κριτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας την εμπειρία και το κύρος των μελών της, ενώ σημείωσε πως οι απονομές αφορούσαν τιμητικές διακρίσεις και όχι διαγωνιστικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε, «ο στόχος ήταν να αναγνωριστεί η προσπάθεια κάθε μαθητή, όχι να υπάρξει ανταγωνισμός».

Για την καλλιτεχνική ελευθερία και τις αντιδράσεις

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για μια από τις παραστάσεις του φεστιβάλ, η κ. Βλάσση στάθηκε υπερασπιστικά απέναντι στην καλλιτεχνική ελευθερία και την αποστολή του θεάτρου να προβληματίζει και να αναδεικνύει τις αγωνίες της κοινωνίας.

«Το θέατρο είναι καθρέφτης. Αν σε ενοχλεί αυτό που βλέπεις, ίσως είναι γιατί βλέπεις μέσα του τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να κρίνεις μία παράσταση από μια φράση ή ένα απόσπασμα, ειδικά αν δεν την έχεις παρακολουθήσει», δήλωσε με έμφαση.

Υπερασπίστηκε τους δημιουργούς και τους μαθητές, λέγοντας πως η αντίδραση ενός μικρού μέρους της κοινωνίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να φιμώνει την τέχνη.

Θεσμός με μέλλον – Η Ιεράπετρα στο προσκήνιο

Η κ. Βλάσση χαρακτήρισε το φεστιβάλ «νέο πολιτιστικό θεσμό» με στέρεες βάσεις, που ήδη από τον πρώτο χρόνο του απέδειξε την αναγκαιότητα και τη δυναμική του.

«Η Ιεράπετρα απέδειξε ότι μπορεί να οργανώνει γεγονότα πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας. Ο πολιτισμός δεν έχει όρια, δεν έχει περιορισμούς. Φτάνει παντού. Και μέσω του live streaming, το φεστιβάλ ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του κόσμου», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές – από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ιεράπετρας, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έως τους καθηγητές, τους συνοδούς, τους τεχνικούς, τους γονείς και –πάνω απ’ όλα– τους ίδιους τους μαθητές.

Καλή Ανάσταση – Και του χρόνου με υγεία

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Βλάσση ευχήθηκε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους, εκφράζοντας την ευχή το 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου να πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία:

«Αυτός ο θεσμός ήρθε για να μείνει. Θα τον στηρίξουμε όλοι μαζί και θα τον εξελίξουμε. Γιατί μόνο μέσα από τον πολιτισμό, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».