Η εικόνα του θεσσαλικού κάμπου μέσα από Προέδρους Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας & Τρικάλων

11:19 π.μ. - Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023
11:09 π.μ. - Δευ, 11/19/2023
Image: Η εικόνα του θεσσαλικού κάμπου μέσα από Προέδρους Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας & Τρικάλων

Μίλησαν στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Παπαδόπουλος Φώτης και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αθ. Καλύβας

Τις δύσκολες – εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι σε Λάρισα και τις επιπτώσεις από την καταστροφή στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο, περιγράφει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Παπαδόπουλος Φώτης. Μίλησε καταρχάς για τις τραγικές ώρες την ώρα των έντονων βροχοπτώσεων και την προσπάθεια να επιβιώσουν. Σε ότι αφορά στην αγροτική παραγωγή εκτίμησε ότι σε πάνω από 20.000 στρέμματα στη Λάρισα, το ύψος νερού ξεπερνά τα 10 μέτρα. Που σημαίνει οτι μπορεί να χρειαστεί και 20 μέρες για να πέσει για τα καλά η στάθμη του νερού. "Δυστυχώς η εικόνα είναι τραγική. Στον κάμπο της Θεσσαλίας σε Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα δηλαδή, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, αμπέλια, θερμοκήπια, εξοπλισμός, μηχανήματα, πίνακες, γεωτρήσεις, δίκτυα και σωληνώσεις άρδευσης έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Αναρωτιόμαστε πώς και εάν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε όταν φύγει το νερό. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα θα μείνουν ακαλλιέργητα και την επόμενη χρονιά ίσως και για παραπάνω χρόνια αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το έδαφος είναι ακατάλληλο, χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο. Αυτή την περίοδο ήμασταν σε διαδικασία συγκομιδής για πολλά προϊόντα. Αυτά πλέον έχουν χαθεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακούστε εδώ τον κ. Παπαδόπουλο:

Συγκλονίζουν και οι δηλώσεις του κ. Αθ. Καλύβα προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων ο οποίος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, μίλησε για ολική καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο. Καθώς 700.000 στρέμματα, βαμβάκι, καλαμπόκι κ.α. έχουν καταστραφεί και αγωνιούν εάν και πότε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά. Μεγάλη καταστροφή και στο ζωικό κεφάλαιο, με τα ζώα που πνίγηκαν να αποτελούν πλέον υγειονομική βόμβα, με έντονη τη μυρωδιά και τη δυσωδία. Πλέον των επιπτώσεων από τους τόνους των νερών που έχουν στερνιάσει και μέχρι να απορροφηθούν, υπάρχει ανησυχία και σε αυτό το κομμάτι.

Ακούστε εδώ τον κ. Καλύβα: