Η ΔΕΗ «κλείνει» μονάδα καλλιέργειας μανιταριών στον Μακρύ Γιαλό

10:43 π.μ. - Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022
10:11 π.μ. - Τρί, 15/43/2022
Image: Η ΔΕΗ «κλείνει» μονάδα καλλιέργειας μανιταριών στον Μακρύ Γιαλό

Κραυγή αγωνίας από τον ιδιοκτήτη της μονάδας Εμμ. Ρεμουντάκη

Με πολλές προσδοκίες πριν από 13 περίπου χρόνια ο κ. Μανώλης Ρεμουντάκης δημιούργησε μια μονάδα παραγωγής μανιταριών στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Η εως τώρα διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Ήδη από το ξεκίνημα φάνηκαν οι δυσκολίες με κάποια κατασκευαστικά προβλήματα στην μονάδα. Στην πορεία ήρθαν, η οικονομική κρίση και αργότερα η πανδημία του κορωνοϊού και τώρα το ενεργειακό, με τις όποιες συνέπειες τόσο ως προς το κόστος παραγωγής όσο και ως προς τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Η μονάδα που διαθέτει δύναται να παράγει 12 μήνες τον χρόνο. Ωστόσο, τώρα, με το ενεργειακό πρόβλημα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά πολύ καθώς τα μανιτάρια εκτός των άλλων χρειάζονται ψύξη που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και έχει αγροτικό ρεύμα, οι τιμές της κιλοβατόρας είναι πολύ ακριβές. Είναι ενδεικτικό ότι ένας από τους τελευταίους λογαριασμούς ήταν περίπου 16.000 ευρώ από τα οποία αφαιρέθηκαν κοντά στα 10.000 λόγω κρατικής επιδότησης και τελικά κλήθηκε να πληρώσει περίπου 4.800 ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες ο λογαριασμός θα ήταν 1.100 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει καταλήξει να είναι «αφεντικό μου» και εγώ εργάτης της, χωρίς μεροκάματο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεμουντάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8, προσθέτοντας ότι εκτός από την ενέργεια, όλα αυτά τα χρόνια μεγάλες αυξήσεις έχουν δεχτεί οι πρώτες ύλες ανεβάζοντας συνολικά το κόστος παραγωγής.

Περιγράφοντας το πως καλλιεργούνται τα μανιτάρια είπε καταρχάς ότι απαιτείται μια θερμοκρασία χώρου γύρω στους 14 βαθμούς. Ταυτόχρονα θέλει αυτός ο χώρος να ανανεώνεται 7 φορές την ώρα, με φρέσκο αέρα, χωρίς αυξομειώσεις στη θερμοκρασία. Παρόλο που όλο αυτό λειτουργεί με αυτοματοποιημένο σύστημα το κόστος λειτουργίας είναι μεγάλο με αδυναμία βιωσιμότητας πλέον. Για αυτό άλλωστε δεν κατάφερε φέτος να προσλάβει εργάτη για να τον βοηθά.

Ο χώρος που διαθέτει αποδίδει κατά μέσο όρο 60 τόνους μανιτάρια, τα οποία συσκευάζονται και διατίθενται στους προμηθευτές (λαχαναγορά, χονδρέμπορους, μανάβικα κλπ ) με τους οποίους συνεργάζεται με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται στην Κρήτη, κυρίως τη δυτική. Οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω στο 3,30 ευρώ το κιλό χωρίς ΦΠΑ.

Ακούστε εδώ τον κ. Ρεμουντάκη ο οποίος με αγωνία για το μέλλον περιγράφει την προσπάθεια του για επιβίωση.