
Η είσοδος της αμερικανικής εταιρείας Chevron στην ελληνική ΑΟΖ, στα οικόπεδα νότια της Κρήτης, φέρνει σημαντικές γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις για τη χώρα μας
Σε μια εκ νέου ενεργειακή αναβάθμιση εισέρχεται η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη, μετά τη νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανική εταιρεία Chevron, για τα μπλοκ “Νότια Κρήτη Ι” και “Νότια Κρήτη ΙΙ”.
Η επέκταση του ενδιαφέροντος έρχεται ένα μήνα μετά την έγκριση του διεθνούς διαγωνισμού δικαιωμάτων παραχώρησης ερευνών και εξόρυξης υδρογονάνθρακες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το μπλοκ “Νότια της Πελοποννήσου” και του “Μπλοκ Α2” δυτικά της Κρήτης, όπου και αναμένεται η προκήρυξη του αναγκαίου ΦΕΚ προς την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αμερικανική εταιρεία Chevron εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την παραχώρηση δικαιωμάτων ερευνών και εξόρυξης σε δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα που «εκτείνονται στα νότια της Κρήτης και βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014». Ως εκ τούτου, το υπουργείο δήλωσε την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις περιοχές “Νότια Κρήτη Ι” και “Νότια Κρήτη ΙΙ”, ενώ όπως ανακοινώθηκε, «η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού». Όπως επισημαίνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δύο περιοχές διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με το πόρισμα της διαβούλευσης, όπως αναγράφεται στη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Προγράμματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Νότια της Κρήτης”» του 2019, από την ΕΔΕΥ.

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της έκθεσης, «από την εφαρμογή του προτεινόμενου προγράμματος αναμένονται μικτές περιβαλλοντικές μεταβολές», ενώ «το έργο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, στην κοινωνική ευημερία της χώρας και στην απεξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική ενεργειακή ασφάλεια».
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η υλοποίηση του προγράμματος συνδέεται με σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι οποίες δύναται να αντιμετωπιστούν κατάλληλα μέτρα».
Μια εξέλιξη που μεταλλάσσει τα δεδομένα
Όσον αφορά στο ιδιάζον θέμα της ενεργειακής, οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικότητας της χώρας, τα νέα δεδομένα που προσδίδουν οι πλέον τέσσερις περιοχές προς παραχώρηση, οι οποίες αφορούν τις περιοχές “Μπλοκ Α2”, “Νότια της Πελοποννήσου”, “Νότια της Κρήτης 1” και “Νότια της Κρήτης 2”, συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, «ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα» και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει αναβαθμισμένη δυναμική εντός των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, σε ένα πλαίσιο οικονομικής και επενδυτικής «ανατίμησης» των ευκαιριών και δυνατοτήτων για τη χώρα. Η νέα ετυμηγορία που παρέχουν οι αναφερόμενες αναβαθμίσεις και επεκτάσεις αναμένεται να συνδράμουν δυναμικά προς «τον πολλαπλασιασμό των πιθανοτήτων εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων από τους διεθνείς κολοσσούς που θα τους αναλάβουν».
Στις παραπάνω δηλώσεις του υπουργείου προσθέτει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος υπογράμμισε πως η αυξημένη έκφραση ενδιαφέροντος από τη Chevron «αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα», ενώ «ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη».
Αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή
Το ανανεωμένο και αυξανόμενο ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron, σε συγκερασμό με την ήδη υπάρχουσα ενεργοποίηση της ExxonMobil, εντάσσει τη χώρα μας εντός ενός ανταγωνιστικού πεδίου διεκδίκησης των ήδη υπαρχουσών αλλά και νέων εκτάσεων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης, ενώ ταυτόχρονα φανερώνει την αυξημένη γεωπολιτική ενεργοποίηση εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.
Ειδικότερα, η πρόσθεση των δύο οικοπέδων “Νότια Κρήτη Ι” και “Νότια Κρήτη ΙΙ”, στην περιοχή “Νότια της Πελοποννήσου”, που εκδηλώθηκε κατά τη έναρξη του έτους, αναμένεται να κατονομάσει τη Chevron ως τον μεγαλύτερο διαχειριστή θαλάσσιων οικοπέδων στη χώρα, με την έκταση να εκτείνεται στα 46 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, ξεπερνώντας την έκταση των παραχωρημένων περιοχών της ExxonMobil, που συγκροτούν συνολικά 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Επ’ αυτού, το ΥΠ.ΕΝ. υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως «η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους - και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους - στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ
Στην ατζέντα των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας προστίθεται και η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, με τις πληροφορίες να μεταφέρουν πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφτεί στις 30 Μαρτίου τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να μιλήσουν για την εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.
Η αναφερθείσα συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει συνέχεια της τριμερούς συνάντησης της 13ης Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνομίλησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, του έργου “Great Sea Interconnector” και των γεωπολιτικών προκλήσεων και εντάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται και χαρτογραφούνται από τις παρενοχλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Επιπλέον, και όπως μεταφέρουν πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες επανακαθορισμού των κινήσεων επανέναρξης των διαδικασιών πόντισης του καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με πηγές να μεταφέρουν πως «η Αθήνα καθιστά σαφές ότι για τις νέες έρευνες δεν απαιτείται άδεια».
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης επισήμανε πως «σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο, η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών καλωδίων είναι ελεύθερη, μη υποκείμενη σε καθεστώς άδειας».
Πώς η Chevron ενισχύει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη και αμφισβητεί το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η είσοδος της αμερικανικής εταιρείας Chevron στην ελληνική ΑΟΖ, στα οικόπεδα νότια της Κρήτης, φέρνει σημαντικές γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις για τη χώρα μας.
Η συμμετοχή κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, παρέχοντας μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, τα οποία απειλεί και αμφισβητεί η Τουρκία μέσω και του τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον ρυθμιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η Chevron διαθέτει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό τμήμα του μέλλοντός μας και προτεραιότητά μας», επισήμανε η εκπρόσωπος της Chevron.
Η Ελλάδα ενδυναμώνεται μέσα από την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και η ένταση γύρω από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Η ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας μέσα από την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση και την καθιστά ακόμα πιο ισχυρή, εφόσον προχωρήσουν με επιτυχία οι έρευνες και υπάρξουν σημαντικά ευρήματα.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την οριοθέτηση των οικοπέδων με βάση τη μέση γραμμή, σύμφωνα με την Τροπολογία Μανιάτη, αποτελεί νομική και πολιτική βάση που υποστηρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το γεγονός ότι η Λιβύη, παρά την αρχική αντίθεση, φαίνεται να ακολουθεί τη μέση γραμμή στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της, προσφέρει στην Ελλάδα μία ακόμα διαπραγματευτική δυνατότητα, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις τουρκικές αξιώσεις στην περιοχή.
Η Chevron αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας
Η συμμετοχή της Chevron, όπως και της ExxonMobil, δημιουργεί ένα τετελεσμένο, που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης. Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, η Ελλάδα θα βρεθεί σε μία θέση ισχύος, όχι μόνο σε ενεργειακό, αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με σημαντικές συνέπειες για τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες και τους διεθνείς εταίρους.
H παρουσία μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην ελληνική ΑΟΖ φαίνεται να ενισχύει την ασφάλεια των ελληνικών συμφερόντων και να δημιουργεί μια σταθερή βάση για την εξεύρεση λύσεων που θα στηρίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Σπεσιαλίστας» στις γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη
Η Chevron, είναι μια αμερικανική εταιρεία με παγκόσμια παρουσία και μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, που αποδεικνύει τη στρατηγική της προσήλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αναγνωρίζεται για τη δυναμική της στον τομέα των υδρογονανθράκων. Με τις δραστηριότητές της σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Βραζιλία και ο Καναδάς, η εταιρεία αξιοποιεί τις προηγμένες τεχνολογίες της, ειδικά στον τομέα των γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, για να ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές.
Η αναγνώριση της Ελλάδας ως στρατηγικής τοποθεσίας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής δείχνει τη σημασία του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται να αναδείξει νέες δυνατότητες στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτή η στρατηγική κίνηση της Chevron μπορεί να ενισχύσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και να συμβάλει στην ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη δυναμική της Ελλάδας ως χώρα-κλειδί για τη γεωπολιτική και ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή, ανοίγοντας νέες προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης.
neakriti.gr