Η Αθήνα παραχωρεί τα βυθοτεμάχια νότια του Λασιθίου για να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

7:49 π.μ. - Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020
07:07 π.μ. - Παρ, 17/49/2020
Image: Η Αθήνα παραχωρεί τα βυθοτεμάχια νότια του Λασιθίου για να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Παραχωρείται προς έρευνα και εκμετάλλευση

Μετά την κοινή νότα των πέντε χωρών (Ελλάδας-Κύπρου-Σ.Αραβίας-Μπαχρέιν και Αιγύπτου) προς τον ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αίρεται η αναγνώριση στην τουρκόφιλη λιβυκή κυβέρνηση, η Αθήνα προχωράει σε μια ακόμα ενέργεια προς ακύρωση εν τη πράξει του μνημονίου:

Παραχωρείται προς έρευνα και εκμετάλλευση και το θαλάσσιο οικόπεδο νότια του Νομού Λασιθίου επιχειρώντας να εμπλακούν άμεσα μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες με έπαθλο την «Λεκάνη του Ηροδότου» η οποία θεωρείται πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Υπάρχουν δύο θαλάσσια μπλοκ που καλύπτουν όλο τον θαλάσσιο χώρο από τη Γαύδο μέχρι τα νοτιοανατολικά του νησιού, βάζοντας έτσι και τον Νότο του νομού Λασιθίου στο κάδρο των ενεργειακών εξελίξεων…

Τα δύο μπλοκ αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια του οικοπέδου “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, βρίσκονται δηλαδή νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από το Λασίθι.

Μέχρι τώρα η νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης φαινόταν να βρίσκεται εκτός ατζέντας σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το κάθε οικόπεδο έχει έκταση από 8.000 έως 22.000 τ.χλμ. Τα μπλοκ αυτά προέρχονται από τις περιοχές που είχαν περιληφθεί στο μεγάλο γύρο παραχώρησης του 2014, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που είχαν βγει από την κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Τότε, ως γνωστόν, ο διαγωνισμός ήταν άγονος, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ΕΔΕΥ προχώρησαν σε επανεπεξεργασία και σε νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και στη συνέχεια χάραξαν νέα μεγαλύτερα μπλοκ που έχουν έκταση από 8 έως 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο πλαίσιο αυτό χαράχτηκαν δύο μπλοκ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τον χώρο αυτό για να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο επί της ουσίας.

Pronews