Η απάντηση του Αν. Διοικητή στους γονείς που κατήγγειλαν αδιαφορία του Νοσοκομείου για το 8χρονο παιδί τους

11:02 π.μ. - Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023
11:04 π.μ. - Παρ, 21/02/2023
Image: Η απάντηση  του Αν. Διοικητή στους γονείς που κατήγγειλαν αδιαφορία του Νοσοκομείου  για το 8χρονο παιδί τους

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Ιωάννη Πετράκη - Διευθυντή Ιατρικής υπηρεσίας

Στο στούντιο του Ηχώ βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες οι γονείς ενος 8χρονου περιγράφοντας τις ώρες αγωνίες που έζησαν όταν το παιδί, τους παραπονέθηκε για έντονους πόνους και χρειάστηκε να το μεταφέρουν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου εκεί, όπως υποστήριξαν οι γονείς, άρχισε ένας άλλος Γολγοθάς. Καταγγέλλοντας μάλιστα προχειρότητα και αδιαφορία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για το πρόβλημα του παιδιού τους (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο εκτελών χρέη Αν. Διοικητης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Πετράκης - Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας δίνει τη δική του απάντηση στις καταγγελίες αναφέροντας τα εξής:

Σε απάντηση του δημοσιεύματος που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα σας σχετικά με την καταγγελία από τους γονείς ενός 8χρονου αγοριού σε βάρος του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους πολίτες της Ιεράπετρας προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας. 

1) Μεγάλη Τρίτη (11-4-2023):

α) Παιδί 8 ετών εξετάζεται από την εφημερεύουσα παιδίατρο με οξύ κοιλιακό άλγος, παίρνονται εξετάσεις και ακτινογραφία κοιλίας και ζητείται χειρουργική εξέταση-εκτίμηση.

β) Το παιδί εξετάζεται από την εφημερεύουσα ειδικευόμενη Ιατρό Χειρουργικής και, δίνεται 500mgapoteliv. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο πατέρας σε έξαλλη κατάσταση φωνάζει και βρίζει την ιατρό γιατί το παιδί του εξακολουθεί να πονάει. Κτυπάει πόρτες γραφεία.

Στη συνέχεια, το παιδί εξετάστηκε από τον εφημερεύοντα Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής και ο Ιατρός του εξήγησε ότι το παιδί έπρεπε να νοσηλευθεί στο παιδοχειρουργικό τμήμα του Πα.Γ.Ν.Η, λόγω της ηλικίας του. Συγχρόνως του έδωσε ακόμα 500mgapotel και του έβαλε ένα υπόθετο γλυκερίνης. Η διάγνωση ήταν δυσκοιλιότητα-κωλικός του εντέρου.

γ) Το παιδί εξακολουθούσε να κλαίει και, ο Διευθυντής Χειρουργός ζήτησε από τον πατέρα αν μπορούσε να το πάρει με το αμάξι του και να πάνε στο ΠαΓ.Ν.Η, διότι πίστευε ότι δεν υπήρχε σοβαρός  ιατρικός λόγος για να μεταφερθεί με ασθενοφόρο.

Ο πατέρας του εξομολογήθηκε ότι είχε πιει και δεν μπορούσε να οδηγήσει. Τότε ο Ιατρός επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ, το οποίο τον ενημέρωσε ότι ήταν το μόνο διαθέσιμο ασθενοφόρο στον νομό την ώρα εκείνη και θα καθυστερούσε. Ο Ιατρός ενημέρωσε τον πατέρα σχετικά.

δ) Λίγο αργότερα ο Διευθυντής Χειρουργός ενημερώθηκε ότι ο πατέρας πήρε μόνος του το παιδί και έφυγε. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ιατρός, ζήτησε από το ΕΚΑΒ να ακυρώσει την κλήση. 

Την ίδια χρονική στιγμή (σχεδόν ταυτόχρονα με το τηλεφώνημα) το ασθενοφόρο έρχεται στο Νοσοκομείο για τη διακομιδή. Ο πατέρας, αντιλαμβανόμενος το ασθενοφόρο να σταθμεύει  στο χώρο του Νοσοκομείου, επιστρέφει με το παιδί  από το αυτοκίνητο του και μπαίνει στο ασθενοφόρο.

ε) Κατά το χρόνο που το πλήρωμα του ασθενοφόρου  εισέρχεται στο Νοσοκομείο για να ενημερωθεί σχετικά με το περιστατικό που θα διακόμιζε, με τον πατέρα να φωνάζει και να βρίζει για την καθυστέρηση, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ εξέφρασε στον Διευθυντή Χειρουργικής τη δυσφορία του για την απρεπή συμπεριφορά του πατέρα και τις επιφυλάξεις του για το πώς θα μπορούσε να γίνει η διακομιδή του παιδιού στο Πα.Γ.Ν.Η με τον πατέρα μεθυσμένο μέσα στο ασθενοφόρο. Ενώ διαδραματιζόταν όλα αυτά, έρχεται στο πλήρωμα και η εντολή ακύρωσης που είχε προηγηθεί.

Κατά την προσπάθεια του Ιατρού να επικοινωνήσει ξανά με το κέντρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να δοθεί εκ νέου η διακομιδή , ο πατέρας μαζί με την μητέρα παίρνουν το παιδί και φεύγουν.

στ) Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο πατέρας και τον κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα, κυρίως στην οικογένεια του, ο Ιατρός ενημερώνει το ΑΤ Ιεράπετρας και τον αξιωματικό υπηρεσίας, δίνοντας τα στοιχεία του πατέρα και το τηλέφωνο του.

Εν συνεχεία, η Αστυνομία επικοινωνεί με τον πατέρα, του απαγορεύει να συνεχίσει την πορεία έως το Ηράκλειο, και του ζητάει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Νοσοκομείο δηλαδή στον Άγιο Νικόλαο.

Κατά την είσοδο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ο πατέρας, ζητάει να εξεταστεί ο γιος του με πρόφαση ότι η υγεία του παιδιού επιδεινώθηκε στη διαδρομή και όχι ότι είχε εντολή από την Αστυνομία να σταματήσει στο εν λόγω Νοσοκομείο.

Ο 8χρονος εξετάστηκε από Χειρουργό Ιατρό, ο οποίος, συνέστησε να οδηγηθεί το παιδί στο Πα.Γ.Ν.Η με ασθενοφόρο.  Ο πατέρας όμως κατευθύνθηκε στο Ηράκλειο με το ιδιωτικό του Ι.Χ..

ζ) Την επόμενη μέρα, ο Διευθυντής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας επικοινωνεί με τους Παιδοχειρουργούς του Πα.Γ.Ν.Η, ενημερώθηκε ότι το παιδί διαγνώστηκε με  δυσκοιλιότητα-κωλικός του εντέρου και, ότι ήταν καλά στην υγεία του.

2) Μεγάλο Σάββατο (15-4-2023):

α) Απογευματινή ώρα, ο πατέρας έρχεται με το παιδί του ξανά στο Νοσοκομείο, με παρόμοια συμπτώματα και, ο ίδιος, με επιθετική συμπεριφορά όπως την προηγούμενη φορά. 

Οι εφημερεύοντες Ιατροί του Χειρουργικού Τμήματος, οι ίδιοι της Μεγάλης Τρίτης.

β) Ο Διευθυντής Χειρουργός για να προλάβει καταστάσεις ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία, η οποία άμεσα ανταποκρίθηκε, μίλησε μαζί τους και προσφέρθηκαν να συνοδεύσουν αυτοί με περιπολικό το αυτοκίνητο του πατέρα με το παιδί μέχρι το ΠΑΓΝΗ, αλλάζοντας περιπολικό στα όρια κάθε αστυνομικού τμήματος. Ο Ιατρός τους εξήγησε ότι δεν συνέτρεχε λόγος για κάτι τέτοιο.

Η διάγνωση του παιδιού ήταν η ίδια, με την ίδια ιατρική αντιμετώπιση. 

γ) Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, τελικώς, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και το παιδί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πα.Γ.Ν.Η. 

ζ) Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Διευθυντής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με τους Παιδοχειρουργούς του Πα.Γ.Ν.Η, ενημερώθηκε ότι το παιδί διαγνώστηκε εκ νέου  με  δυσκοιλιότητα-κωλικός του εντέρου και, ότι ήταν καλά στην υγεία του.

                                                                               Ο εκτελών χρέη Αν. Διοικητή 

                                                                                          Ιωάννης Πετράκης

                                                                                  Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας 

* Τη δική του απάντηση δίνει και ο Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)