Η απάντηση Ξανθού στον Πλεύρη για τα Νοσοκομεία
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην Υπουργός Υγείας , νυν Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. κ. Ανδρέας Ξανθός φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε αναφορικά με τα νέα δεδομένα στο ΕΣΥ και τις πρόσφατες δηλώσεις του νυν Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη κατά τις οποίες στοχοποίησε τον νομό Λασιθίου.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα σχέδιο της Ν.Δ. περί διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό , όπως είπε, το βλέπουμε συνεχώς από τις αποφάσεις που λαμβάνονται και από το ότι δίνεται χώρος στον ιδιωτικό τομέα να εισέλθει με διάφορους τρόπους στο Ε.Σ.Υ. που χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει. Στην αρχή ήταν η συζήτηση περί σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Μετά έχουμε την αλλαγή νομικού χαρακτήρα των νοσοκομείων και από ΝΠΔΔ μετατρέπονται σταδιακά σε ΝΠΙΔ. Ψηφίζεται νόμος για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών. Σιγά σιγά λοιπόν υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. Έρχεται και η συζήτηση περί εξορθολογισμού. Να νοικοκυρέψουν το χάρτη της χώρας και δομές που δεν είναι αποδοτικές, λειτουργικές να τις κλείσουν, να τις συγχωνεύσουν, να αλλάξουν τον χαρακτήρα τους, χωρίς όμως μια σοβαρή αξιολόγηση αποτίμησης.
Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Πλεύρης με το νομό Λασιθίου είναι ενδεικτικό. Πάμε σε λουκέτα. Αντί να πάμε σε χρηματοδοτήσεις, σε ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό, αντί να αποτρέψουμε την τάση φυγής γιατρών στο εξωτερικό, πάμε να δώσουμε τη χαριστική βολή, να περικόψουμε πόρους, δομές, προσωπικό και να ωφελήσουμε τον αναπτυσσόμενο ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση απέναντι σε όλο αυτό τόνισε ο κ. Ξανθός.
Εκτιμώντας με βάση και μια κοινή ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών Παθολόγων του νησιού πως οδεύουμε σε ένα μεγάλο κεντρικό τριτοβάθμιο Νοσοκομείο στο νησί , το ΠΑΓΝΗ, με όλη την απαραίτητη στελέχωση και τις υποδομές και μετά θα πάμε σε δορυφοριοποιημένα νοσοκομεία στους υπόλοιπους νομούς τα οποία ουσιαστικά θα λειτουργούν ως εφημεριακά κέντρα.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Να συνεκτιμηθούν δηλαδή κριτήρια όπως, χιλιομετρικές αποστάσεις, αν υπάρχουν δυσπρόσιτες περιοχές, ποιος ο βαθμός ανταπόκρισης στη διαχείριση του επείγοντος, ποια η νοσηρότητα, τα πληθυσμιακά δεδομένα τον χειμώνα και το καλοκαίρι, ο βαθμός γήρανσης του πληθυσμού, αν υπάρχουν συνοδές δομές κλπ. Για να πάμε στη συνέχεια σε έναν νέο, σοβαρό, χάρτη υγείας που θα πρέπει να στοχεύει στην επένδυση και όχι στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών υγείας.
Προβληματίζει ακόμη η αλλαγή στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων , μέσω του ΕΟΠΥ και όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού όπως συνέβαινε ως τώρα. Καταργούν λοιπόν την εγγυημένη χρηματοδότηση και πάνε σε χρηματοδότηση από έναν ασφαλιστικό φορέα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Το συγκεκριμένο θέμα χρήζει διευκρινήσεων από την κυβέρνηση κάτι που πιθανόν στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, σημείωσε.
Σε άλλο σημείο τόνισε. Δεν υπερασπιζόμαστε ένα προβληματικό ΕΣΥ που ταλαιπωρεί ή επιβαρύνει οικονομικά τον πολίτη και δεν του παρέχει αξιόλογες υπηρεσίες. Θέλουμε να περιφρουρήσουμε τον αξιακό του πυρήνα, την ιδέα της καθολικότητας και της ισότητας στη φροντίδα. Να περιφρουρήσουμε την εργασιακή σχέση για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Με στόχο πάντα την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τον πολίτη.
Ακούστε εδώ τον κ. Ξανθό