Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας στον απόηχο της επίσκεψης Χρυσοχοΐδη

8:11 π.μ. - Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023
08:11 π.μ. - Πέμ, 16/11/2023
Image: Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα  Ιεράπετρας στον απόηχο της επίσκεψης  Χρυσοχοΐδη

Ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 22-11-2023 στις 7 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Ήρθε δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο υπουργός υγείας κ. Χρυσοχοϊδής στην Κρήτη. Ήρθε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης –και των κατοίκων της– για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στο νησί μας, όπως άλλωστε και σε όλη τη χώρα. Επέλεξε να επισκεφτεί το Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και το νοσοκομείο Σητείας στο Λασίθι λόγω των πρόσφατων μαζικών κινητοποιήσεων στις δύο πόλεις που απειλούσαν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλες τις πόλεις της Κρήτης. Από την Ιεράπετρα δεν πέρασε, προτίμησε να αφήσει το διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Παπαβασιλείου ν' αντιμετωπίσει τους διαμαρτυρόμενους Γεραπετρίτες στην Παχειά Άμμο –αυτός, άλλωστε, υπήρξε πάντα ο ρόλος της ΔΥΠΕ, η μεταφορά και η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στην εκάστοτε περιφέρεια. Ο ίδιος ο υπουργός το έσκασε μέσω Βασιλικής για τη Σητεία.

Έταξε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Βενιζέλειο, γιατρούς στη Σητεία, γιατρούς και στην Ιεράπετρα, με fast track διαδικασίες και κίνητρα. 3.000 προσλήψεις μας είπε πως θα κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Για να καλύψει ποιά κενά άραγε όταν οι συνταξιοδοτήσεις - αποχωρήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 10.000; Αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς  και αύξηση του προϋπολογισμού για να καλυφθούν τα τεράστια λειτουργικά κενά των νοσοκομείων, έταξε παρατάσεις των συμβάσεων για ακόμα ένα χρόνο και κάποια κίνητρα –μίζερα και προσωρινά, βέβαια– για να βγει από τη δύσκολη θέση. Έτσι, όταν οι προκηρύξεις θέσεων βγουν πάλι άγονες, να μην φταίει αυτός και η κυβέρνησή του, αλλά οι αχάριστοι εργαζόμενοι που δεν στελεχώνουν τα διαλυμένα νοσοκομεία, δεν δέχονται να εφημερεύουν αδιάκοπα και αρνούνται να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτουν τις τρύπες του διαλυμένου ΕΣΥ.

Εμάς δεν μας έπεισε για τις καλές προθέσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του. Γιατί παρακολουθούμε τις προσλήψεις και τον προϋπολογισμό για την υγεία να μειώνονται κάθε χρόνο και περισσότερο (ακόμα και την περίοδο του κορονοϊού). Ζούμε την απόλυτη κατάρρευση όλων των νοσοκομείων και τις απέλπιδες, υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και προσωπικού να τα βγάλουν πέρα. Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το νέο ΕΣΥ: γιατροί με μπλοκάκια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, ατέλειωτες ουρές και λίστες αναμονής, κλειστά ολόκληρα τμήματα, αναζήτηση περίθαλψης σε άλλες πόλεις ή και άλλους νομούς, σε ιδιωτικά κέντρα. Ξέρουμε, επίσης, τι σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία: το αιφνίδιο κλείσιμο της νεφρολογικής κλινικής στην πόλη μας και η απίστευτη ταλαιπωρία των νεφροπαθών συντοπιτών μας είναι χαρακτηριστική. Σε τίποτα από αυτά δεν έδωσε λύση ο κ. Χρυσοχοϊδης γιατί τίποτα από αυτά δεν σκοπεύει να διορθώσει. Αντίθετα  η κυβέρνησή του έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόζει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Γι αυτό και δεν θα περιμένουμε να δούμε τις υποσχέσεις να διαψεύδονται. Σας καλούμε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στο Ηράκλειο με αφορμή το Βενιζέλειο. Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου η ΟΕΓΝΕ (υγειονομικοί) καλεί σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στο Ηράκλειο οργανώνει Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 11πμ, στην Πλατεία Ελευθερίας. Συντονίζουμε τον αγώνα μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με όλους τους κατοίκους της Κρήτης. Κάθε πόλη να γίνει μια εστία αντίστασης και αγώνα, απαιτώντας:

  1. Κατάργηση των εκτρωματικών νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ. 
  2. Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. 
  3. Άμεσες μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. 
  4. Πλήρη και πλήρως στελεχωμένα Δημόσια και Δωρεάν νοσοκομεία παντού, ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούν, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς για τους εργαζόμενους σε αυτά.

  Καλούμε σε

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,ν στις 19.00 στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ μας και της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 11πμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ