H Αλεξάνδρα Πασχαλίδου συναντά έναν από τους νεοναζί που την απειλούσε

1:21 μ.μ. - Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018
01:03 μ.μ. - Παρ, 02/21/2018
Image: H Αλεξάνδρα Πασχαλίδου συναντά έναν από τους νεοναζί που την απειλούσε

Η συνέντευξη του μετανοημένου Σουηδού νεοναζί στην Ελληνίδα δημοσιογράφο στην Deutshe Welle

 
Πριν από καιρό η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου που ζει και εργάζεται στη Σουηδία αποκάλυψε πως είχε πέσει θύμα απειλών από νεοναζί και είχε στοχοποιηθεί.  Η γνωστή παρουσιάστρια είχε αποκαλύψει ανοιχτά πως δεχόταν ρατσιστικές επιθέσεις με λεκτική βία και απειλές για την ίδια της τη ζωή.
 
«Με απειλούν με ομαδικό βιασμό, με σεξουαλικά βασανιστήρια. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω το πρωί με λεκτική βία και κοιμάμαι με σεξιστικά, ρατσιστικά σχόλια στο κεφάλι μου» έλεγε, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια σε βίντεο που δημοσίευσε πριν ένα χρόνο. Η ίδια μάλιστα, είχε μιλήσει και για το καθεστώς τρόμου που ζούσε αυτούς τους μήνες.



Ωστόσο, ένα συγκλονιστικό περιστατικό ήρθε και την ξάφνιασε. Όπως αποκάλυψε η ίδια στην εφημερίδα Deutsche Welle, ένας από τους νεοναζί που την απειλούσαν, ο 30χρoνος Martin Karlsson, της έστειλε email, ζητώντας της να τον συγχωρέσει, καθώς κατάλαβε το λάθος του και αποχώρησε από την ναζιστική οργάνωση "Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης". Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στην αρχή σάστισε, αλλά πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε να συναντήσει τον 30χρονο άντρα.


Μιλώντας μάλιστα για το περιστατικό ανέφερε: «Τηλεφώνησα αμέσως στον Martin. Νομίζω ότι σε αυτούς τους καιρούς χρειάζονται γέφυρες. Εκείνοι που αποφασίζουν να αλλάξουν συμπεριφορά και στάση χρειάζονται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι. Ο Martin ζει στο Varnamo, σχεδόν τέσσερις ώρες νότια της Στοκχόλμης με το αυτοκίνητο. Του πρότεινα να συναντηθούμε για έναν καφέ. 
Ένας φίλος μου που ήξερε ότι ζούσα με απειλές για δεκαετίες χωρίς προστασία, με προειδοποίησε: “είσαι τόσο αφελής, θα μπορούσε να είναι παγίδα, δεν αρχίζεις να αγαπάς ξαφνικά όλους όσους μισούσες”. Αλλά εγώ δεν φοβάμαι τους ανθρώπους. Φοβάμαι το μίσος. Και αυτό που κάνει στους ανθρώπους. 
 
Λίγες ώρες αργότερα, στο λόμπι ενός ξενοδοχείου συνάντησα έναν από τους ανθρώπους που απειλούσε τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου. Ο Martin ήταν ενεργός νεοναζί από την ηλικία των 16 ετών. Σταμάτησε το 2016. Τώρα είναι 30 ετών. Αρχίσαμε με αυτό που έχουμε και οι δυο κοινό: τώρα και εκείνος απειλείται από τους Ναζί», αναφέρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

 
 
"Τελευταία φορά με απείλησαν χθες" της εξομολογήθηκε ο Μάρτιν.  "Ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης έγραψε στο Facebook ότι πρέπει να πεθάνω. Ένας άλλος είπες ότι πρέπει να μου κόψουν το λαιμό. Αποθηκεύω τα πάντα, μια μέρα ίσως παώ στην Αστυνομία, ώστε να καταγραφούν όλα. Οι γείτονές μου έχουν το νου τους. Προχθές είδαν ένα σκινχεντ έξω από το σπίτι να φωτογραφίζει τα αυτοκίνητα, ίσως για να δουν αν κάποιο είναι καταχωρημένο στο όνομά μου."
 
-Πώς μπήκες στον εθνικοσοσιαλισμό;
 
"Μεγάλωσα σε μια οικογένεια Ιεχωβάδων. Ο πατέρας μου ήταν πολύ καταπιεστικός. Όταν ήμουν 16, του είπα ότι δεν θέλω πια να ανήκω στην κοινότητα των Ιεχωβάδων, μου έδωσε μια βαλίτσα, μου είπε να μαζέψω τα πράγματά μου και να φύγω. Έτσι κατέληξα με ανάδοχη οικογένεια. Ήταν μια τεράστια αλλαγή. Από τον απόλυτο έλεγχο, στην απουσία ελέγχου. Άρχισα να βγαίνω με φίλους που ήταν νεοναζί, τους γνώρισα στο σχολείο.
 
- Τί εκαναν οι καθηγητές σου;
 
"Υπήρχαν πολλές ρατσιστικές κουβέντες στο σχολείο. Οι καθηγητές έβλεπαν και κουνούσαν το κεφάλι. Κανένας ενήλικος δεν αντέδρασε στο γεγονός ότι διάβαζα παράξενα βιβλία, φορούσα άρβυλα ή ακόμα και τη σβάστικα σε μπλούζα στο στήθος μου. Κανείς, ούτε καθηγητής, ούτε κοινωνικός λειτουργός, ούτε αστυνομικός, δεν είπε ποτέ τίποτα. Βγαίναμε βόλτες με το αμάξι και φωνάζαμε "σκυλάραπα", "σκουπίδια, πηγαίνετε στη χώρα σας" σε μετανάστες. Φωνάζαμε "γουρούνια Εβραίοι" και οι μεγάλοι απλά αναστέναζαν και έφευγαν".
 
"Αρχικά ήμουν απλά ρατσιστής. Μετά ξεκίνησα να συχνάζω με μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου. Χρησιμοποιούσαν νέους, με καθαρό ποινικό μητρώο, για τα θελήματα. Κάναμε τη βρωμοδουλειά που δεν ήθελαν να κάνουν οι ίδιοι. Βάζαμε αφίσες, σπάγαμε τζάμια κάποιων με πέτρες, στέλναμε απειλητικά μηνύματα, γεμίζαμε φακέλους με σκόνη πλυντηρίου και τη στέλναμε σε διάφορους ανθρώπους".
 
"Όταν ριζοσπαστικοποιήθηκα, έμαθα νέες λέξεις, όπως ο σιωνισμός. Έγινα πιο εχθρικός απέναντι σε Εβραίους και άλλες φυλές. Για τα πάντα έφταιγαν οι Εβραίοι. Ο καρκίνος ήταν δικό τους δημιούργημα. Τα ναρκωτικά τα είχαν φέρει αυτοί. Αυτοί και οι κομμουνιστές πήγαναν χέρι-χέρι".
 
"Πηγαίναμε σε ομιλίες για την "αληθινή" ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Νοικιάζαμε φάρμες με ψεύτικα ονόματα και προπονούμασταν στην πάλη. Μαθαίναμε να σκοτώνουμε με μαχαίρια και γροθιές, πώς να χτυπήσεις το λαιμό, πώς να πετύχεις τα νεφρά. Είχα πάνω μου μαχαίρι για δυόμιση χρόνια και δε με σταμάτησε ποτέ η Αστυνομία".
 
Τρώγαμε μόνο σουηδικό φαγητό, ποτέ ξένο. Μια φορά έτυχε να φάω πίτσα και είχα τόσο άγχος ότι θα το μάθουν και θα με σκοτώσουν. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έφυγα, ήταν να πάρω μια πίτσα με κόκα κόλα.

Καταστρέφαμε την περιουσία των άλλων. Απειλούσαμε όσους διαφωνούσαν, μέσω των παιδιών τους, επηρεάζονται πολύ βαθύτερα έτσι. Καταστρέφαμε ποδήλατα των μικρών παιδιών. Τους δείχναμε ότι ξέρουμε σε ποιο παιδικό πήγαιναν τα παιδιά τους. Τους ακολουθούσαμε μέχρι τον παιδικό σταθμό, φωτογραφίζαμε τα παιδιά και στέλναμε τις φωτογραφίες στους γονείς.
 
Θυμάμαι ένα ξυλοδαρμό, όταν ήμουν 17. Ήταν ένα αγόρι που φερόταν σαν να είναι γκέι. Ξέραμε ότι ένας τύπος του άρεσε κι αυτός προσποιήθηκε να του ζητήσει να βγουν μαζί. Τον παρέσυρε στο δάσος και τον δείραμε. Ήμασταν έξι- εφτά άτομα. Εκπλήσσομαι που είναι ζωντανός.
 
Και φυσικά απειλούσαμε μετανάστες. 


 
- Τί βιβλία διάβαζες;
 
" Διάβαζα το "Ο Αγών μου" ξανά και ξανά.  Διάβασα την πρώτη, την απαγορευμένη έκδοση, που μου έδωσε ένα συγγενής, που ο πατέρας του ήταν Ναζί στη Σουηδία το 1930. Ο Χίτλερ ήταν για μας ο αποδιοπομπαίος τράγος, που κατηγορήθηκε άδικα για τα εγκλήματα πολέμου. Για μας ήταν οι Ρώσοι κομμουνιστές που είχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης, για μας δεν υπήρχαν τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που σκοτώθηκαν. Ο Χίτλερ ήταν το είδωλό μου, όπως και ο Γκέμπελς, ο Ρούντολφ Χες, Ο Γιόζεφ Μένγκελε.
Μας επέτρεπαν να διαβάζουμε μόνο νέα από τον Εθνικοσοσιαλιστικό τύπο. Όλα τα άλλα ήταν προπαγάνδα των Εβραίων".
 
- Οι νεοναζί έχουν σκοτώσει αρκετούς ανθρώπους στη Σουηδία. Μιλούσατε για αυτό;
 
"Ήταν προδότες. Και στους προδότες άξιζε να πεθάνουν. Τώρα που έφυγα από την οργάνωση και εγώ θεωρούμαι προδότης. Αλλά έχω κάνει τόσο κακό στη ζωή μου, που νομίζω ότι είναι η τιμωρία μου.