Γρίπη: Σαράντα τέσσερα κρούσματα στην Κρήτη – 38 νεκροί στην χώρα

8:42 π.μ. - Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Τετ, 12/42/2020
Image: Γρίπη: Σαράντα τέσσερα κρούσματα στην Κρήτη – 38 νεκροί στην χώρα

Ποια τα συμπτώματα της γρίπης και ποια τα μέτρα προστασίας από την γρίπη και τον κορωνοϊό

 Σαράντα τέσσερα άτομα στην Κρήτη είχαν νοσήσει μέχρι την περασμένη εβδομάδα από τον ιό της γρίπης, ενώ ορισμένα από τα περιστατικά αυτά εισήχθησαν και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων του νησιού. Όπως τόνισε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, στην Κρήτη μόλις 10 είναι τα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ, ωστόσο η ίδια υπογράμμισε τη μεγάλη ετοιμότητα της δημόσιας υγείας στο νησί μας.

Σε ολόκληρη τη χώρα, εξάλλου, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη 38 άνθρωποι. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία, οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 17 άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 80 άνδρες και 56 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη.

Η γρίπη σε συνδυασμό με τις ιώσεις της εποχής φαίνεται ότι χτύπησε και τις σχολικές αίθουσες της Κρήτης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, που για προληπτικούς λόγους, με απόφαση της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδος, έκλεισε για δύο μέρες την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα οι ειδικοί εφιστούν τον εμβολιασμό ακόμα και σήμερα, μιας και η έξαρση της γρίπης θα αρχίσει να λαμβάνει φθίνουσα πορεία από τις αρχές Απριλίου, οπότε και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” το μέλος της Πανελλήνιας Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Τσικανδηλάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια αλλά και στη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται μέχρι και σήμερα, αλλά και στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα. Παράλληλα, όπως τονίστηκε, πολλά είναι τα κρούσματα των εποχικών ιώσεων αλλά και της γρίπης και στα σχολεία της Κρήτης, με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Μανόλη Καρτσωνάκη να αναφέρεται στις οδηγίες που έχουν δοθεί στα σχολεία, χωρίς, όπως είπε, να χρειάζεται πανικός.

Τα συμπτώματα της γρίπης

* Υψηλός πυρετός

* Έντονος βήχας

* Γενικευμένος πόνος στο σώμα

* Κόπωση

Μέτρα προστασίας για τη γρίπη

* Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο

* Καλό πλύσιμο χεριών

* Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες στο σπίτι αν υπάρχει ασθενής με γρίπη

* Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

* Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό

* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης

* Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων

* Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο

* Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα

* Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

neakriti.gr