Γραμματικάκης στον Ηχώ 99,8 – Ευκαιρία για ουσιαστική Ευρωπαϊκή Ένωση το μήνυμα του κορωνοϊού

11:28 π.μ. - Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Πέμ, 23/28/2020
Image: Γραμματικάκης στον Ηχώ 99,8 – Ευκαιρία για ουσιαστική Ευρωπαϊκή Ένωση το μήνυμα του κορωνοϊού

Με σοφία, συναίνεση και τολμηρές αποφάσεις να πάμε στην επόμενη μέρα

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Γραμματικάκης φιλοξενήθηκε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή Καλημέρα Λασίθι με τη Μαρία Τσαγκαράκη δίνοντας μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε., τον κορωνοϊό και τα ελληνοτουρκικά.

Όπως είπε μαθαίνουμε πολλά ακόμα για τον κορωνοϊό για αυτό υπάρχουν και αντιφατικές δηλώσεις πολλές φορές. Όλοι έχουν εστιάσει στο να βρεθούν το φάρμακο και το εμβόλιο το οποίο, εκτιμάται ότι θα αργήσει λίγο γιατί πρέπει να γίνουν οι δοκιμές. Μας ενδιαφέρει και η επόμενη μέρα και με σοφία, συναίνεση, τολμηρές αποφάσεις να το ξεπεράσουμε. Η ΕΕ καθυστερεί στις μεγάλες αποφάσεις. Είναι δύσκολο 27 κράτη να συμφωνήσουν. Δίκαια αγανακτεί ο κόσμος. Όμως όλες οι αποφάσεις έχουν έναν ρυθμό διαδικασιών , που είναι γραφειοκρατικός και δειλός πολλές φορές. Δεν υπάρχει μια αρχή στην ΕΕ. Υπάρχουν επιτροπές, το συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές το κοινοβούλιο. Όλοι αυτοί πρέπει να συγκλίνουν. Σύντομα θα έχουμε μια ουσιαστική πιστεύω απόφαση ενίσχυσης των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Γραμματικάκης.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι επείγει η ολοκλήρωση των θεσμών και εν μέσω κορωνοϊού ίσως αυτό επιταχυνθεί. Επεσήμανε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία να αλλάξουν και η ανθρωπότητα και η Ευρώπη. Αν δεν το κάνουν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και η Ευρώπη θα φτάσει μέχρι τη διάλυση. Αυτή η κρίση δείχνει έναν δρόμο διαφορετικό, με αλληλεγγύη, γρήγορες αποφάσεις, στήριξη των αδυνάτων και εξάλειψη των ανισοτήτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι απέναντι στον κορωνοϊό δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή που θα έφερνε το τέλος πιο γρήγορα και εξέφρασε την ανησυχία του για μια επόμενη κρίση που θα σχετίζεται με το περιβάλλον.

Τέλος ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι Τούρκοι χρόνια τώρα ακολουθούν μια πολιτική προκλήσεων. Θέτουν συνέχεια νέα θέματα και περιμένουν μια διάσκεψη από την οποία θα ζητήσουν τη μερίδα του λέοντος. Η Ελλάδα το έχει αντιληφθεί αυτό. Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάτσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων σε θέματα που θεωρεί ότι είναι πέραν κάθε λογικής όπως η συνθήκη της Λοζάνης ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών. Η Τουρκία όπως πληροφορούμαστε έχει πληγεί από τον κορωνοιο. Πρέπει να κοιτάξει την οικονομία της και την υγειά των πολιτών και ισως αυτό την οδηγήσει σε πιο σώφρονες συμπεριφορές, τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως η κρίση του κορωνοϊού είναι μεγάλη και θα αφήσει, παντού , σημάδια. Ας είναι μερικά από αυτά τα σημάδια, θετικά.

-

Ανοικτή επιστολή στον άθλιο εκφραστή του Ολέθρου

Με αποστολέα τον Γιώργο Γραμματικάκη

ΠΡΟΣ: COVID-19

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Άγνωστη

ΤΑΧ.ΚΩΔΙΚΑΣ: Πλανήτης Γη.

Άθλιε COVID-19, Εκπρόσωπε του Κακού

Δεν έχομε ευτυχώς συναντηθεί. Πρέπει μάλιστα να τονίσω ότι ούτε εγώ ο ταπεινός, ούτε όμως και κανένας άλλος, προύχοντας ή φτωχός, έχει την παραμικρή διάθεση να συναντηθεί μαζί σου. Τα αισθήματά μας απέναντι σου ποικίλλουν από το μίσος και τον φόβο, έως τον πόθο να εκλείψεις γρήγορα• ενώ ένα μεγάλο γιατί παραμένει αναπάντητο.

Ούτε βέβαια έχομε καμιά διάθεση συνομιλίας μαζί σου. Είναι γνωστό ότι δεν διαθέτεις αισθήματα, ούτε κρίση. Είσαι απλώς μια άθλια μικρογραφία του Κακού, χωρίς καμιά υπόσταση ζωής. Με μια σατανική όμως δύναμη να ενσπείρεις παντού τον όλεθρο και την καταστροφή.

Ποιό είναι λοιπόν το νόημα αυτής της ανοικτής επιστολής, αφού ούτε ορατό αποδέκτη έχει, ούτε σε κάποιο αποτέλεσμα αποβλέπει; Είναι πολύ απλό: Με εσένα ως πρόσχημα, η επιστολή απευθύνεται σε μια άυλη οντότητα, που συνίσταται από μνήμες και δάκρυα, από γεγονότα και ανθρώπους, και είναι πολύτιμη για τους λαούς: Την Ιστορία.

Η Ιστορία λοιπόν, η ανθρώπινη Ιστορία, έχει γνωρίσει πολλές «επιδημικές» κρίσεις όπως η σημερινή. Τρομάζει και μόνον η αναφορά των ονομάτων: Πανώλης και χολέρα, AIDS και νόσος του Χάνσεν, SARS αλλά και θανατηφόρες επιδημίες γρίπης. Πάντοτε όμως -πάντοτε, να το τονίσω- ο άνθρωπος βγήκε νικηφόρος, και αργά αλλά σταθερά επούλωσε τις πληγές του.

Η κυριαρχία σου είναι λοιπόν προσωρινή. Ενώ όμως αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημείο -ότι θα ηττηθείς στο τέλος!- που αφορά ειδικά εσένα, άθλιε εκπρόσωπε του σημερινού Κακού, ένα άλλο συμπέρασμα της Ιστορίας, παγώνει τον νου και την καρδιά: Ότι πολλαπλάσια θύματα, αλλά και ανείπωτες καταστροφές είχαν οι λογής πόλεμοι, που εξαπέλυσε ο άνθρωπος – αυτό το περιούσιο δημιούργημα της εξελίξεως- απέναντι στους ίδιους τους συνανθρώπους του. Ενώ λοιπόν και η σημερινή επιδημία έχει ημερομηνία λήξεως, ένα πανανθρώπινο, αλλά και αιώνιο αίτημα, πρέπει επιτέλους να βρει την δικαίωση του: Η εξάλειψη των πολέμων, με όποιο πρόσχημα η αιτία και αν διεξάγονται.

Μια όμως που αυτή η επιστολή, με σένα ως πρόσχημα, απευθύνεται -τι θράσος!- στην Ιστορία, και έχει την ελπίδα να ανιχνεύσει τις λεωφόρους, η καμιά φορά και τα μονοπάτια, που εκείνη κινείται, θεωρώ ότι μια άλλη δύναμη αναδύεται κυρίαρχη, ειδικά τον 20ο αιώνα: Η επιστήμη. Είναι εκείνη που πλούτισε τις γνώσεις μας για το Σύμπαν αλλά και για την ίδια την φύση του ανθρώπου, ενώ άλλαξε, με σύντροφο της την τεχνολογία, ριζικά την καθημερινότητα μας.

Ακόμα, τιθάσευσε ασθένειες και λοιμούς, και εκεί, στην Επιστήμη, στηρίζονται και σήμερα οι ελπίδες μας, για να αφανιστείς εσύ, άθλιε εκπρόσωπε του Κακού. Δεν πρέπει όμως να λησμονιέται ότι, ειδικά σε παλαιότερες εποχές, η Επιστήμη πολεμήθηκε, και μάλιστα με σφοδρότητα, από την Εκκλησία• και ότι ακόμα και σήμερα, που αυτή η έχθρα έχει καταλαγιάσει, μερικές από τις αντιλήψεις της Εκκλησίας, παραβιάζουν την επιστημονική αλήθεια. Άθελα της, λοιπόν, εξυπηρετούν εσένα, άθλιε εκπρόσωπε του Κακού και του Ολέθρου.

Η πανδημία πάντως, που προκάλεσες, δεν έσπειρε απλώς την αγωνία και τον θάνατο σε κάθε σημείο του πλανήτη. Έδωσε παράλληλα την ευκαιρία, να αναδυθούν σπουδαίες δυνάμεις, που αντιστρατεύονται την φρικτή σου ύπαρξη. Όπως και αρετές, που φαίνονταν καλά κρυμμένες στην ανθρώπινη φύση: Αλληλεγγύη και έγνοια για τον άλλο, ιατρική αυταπάρνηση και θάρρος, εθελοντική φροντίδα για τον αδύναμο

. Ήρωες επώνυμοι βρέθηκαν στην μάχη εναντίον σου, αλλά και άλλοι, που δεν θα μαθευτούν ποτέ, ξεπέρασαν τις δυνάμεις και τον εαυτό τους. Ακόμα και αξίες, που είχαν παραμερίσει οι άνεμοι της εποχής, έδειξαν την βαθύτερη ισχύ τους: Δημόσια Συστήματα υγείας, υπευθυνότητα του κράτους και των θεσμών του, υπηρεσίες ταγμένες στην προστασία του πολίτη.

Όπως λοιπόν διδάσκει η Ιστορία, άθλιε COVID-19, η κακοποιός σου ύπαρξη, έχει και ημερομηνία λήξεως. Δεν φτάνει όμως αυτό. Η δική μας ελπίδα, καθώς η ανοικτή αυτή επιστολή φθάνει στο τέλος της, επεκτείνεται και σε άλλους ορίζοντες. Ψιθυρίζει, αυτή η ελπίδα, ότι από το Κακό θα αναδυθεί μια διαφορετική ανθρωπότητα, που δεν θα στηρίζεται στην ισχύ των όπλων η σε τιμές χρηματιστηρίων. Αλλά στις αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της ισότητας, που ανέδειξαν, αιώνες τώρα, κορυφαίοι διανοητές και άνθρωποι της Τέχνης.

Και ότι ακόμα, μέσα σε αυτήν την αναγεννημένη ανθρωπότητα, η Ελλάδα δεν θα λάμπει μόνον χάρις στις θάλασσες και τα αρχαία της κλέη. Αλλά και και για την διανοητική δύναμη, που έδειξε, και τα μαθήματα που έδωσε την εποχή που εσύ, ο άθλιος ιός, δέσποζες στην ζωή του έθνους, και όλα φαίνονταν σκοτεινά και αδιέξοδα. Η ελπίδα όμως δεν είχε λείψει, και κάποια στιγμή οι πρώτες αχτίδες φωτός φάνηκαν στον ζοφερό ορίζοντα.

Όπως ωστόσο λένε οι γραφές, η Ιστορία κτίζεται συχνά με όνειρα. Το όνειρο έλεγε λοιπόν ότι οι αχτίδες του φωτός ολοένα δυνάμωναν και πλήθαιναν, και κατεδίωξαν μέχρι τα Τάρταρα, εσένα, COVID-19, άθλιε εκφραστή του Ολέθρου. Δεν άργησε μάλιστα η εποχή – λένε πάντα το όνειρο και οι γραφές – που το διάχυτο Ελληνικό φως, το μοναδικό για την διαύγεια και την τρυφερότητα του, κυριάρχησε και πάλι στα τοπία και τα πρόσωπα.

Έτσι συνόδευε την Ελλάδα στην τιτάνια προσπάθεια, που δεν θα έχει εύκολο τέλος, να σταθεί και πάλι όρθια· και να ξεπεράσει τα οικονομικά δεινά της, ανοίγοντας νέους και τολμηρούς δρόμους – αυτός είναι ο μόνος τρόπος- στην μακραίωνη διαδρομή της.

* Η παραπάνω επιστολή αναρτήθηκε από τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτή, Γιώργο Γραμματικάκη, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.