Γουλιδάκης για Χρυσή: Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ θα λυθούν απορίες για το νησί - 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια για τις πρώτες ενέργειες

2:33 μ.μ. - Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021
02:08 μ.μ. - Τρί, 24/33/2021
Image: Γουλιδάκης για Χρυσή: Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ θα λυθούν απορίες για το νησί - 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια για τις πρώτες ενέργειες

Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης για τους πόρους που δεν "ήρθαν" για την καθαριότητα στην παραλία της Παχειάς Άμμου

Σε μια εκτενή συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου τέθηκαν σειρά ζητημάτων, με τον κ. Γουλιδάκη να απαντά σε ερωτήματα για τη νήσο Χρυσή , για την καθαριότητα της παραλίας και την αποκατάσταση του δρόμου στην Παχειά Άμμο, αλλά και να τοποθετείται αναφορικά με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Ειδικότερα για τη Χρυσή ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε σε βασικά σημεία που προβλέπονται στο σχέδιο διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι με τη δημοσίευση του ΦΕΚ θα λυθούν αρκετές απορίες για τη γενικότερη λειτουργία και οργάνωση του νησιού οπότε και από πλευράς τους θα προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες . Στο μεταξύ όμως η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό της πρόγραμμα μετά από εισήγηση της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου έχει εγκρίνει το κονδύλι των 600.000 ευρώ και είναι στη διάθεση του Υπουργείου για να ξεκινήσει τις πρώτες ενέργειες. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για να πετύχουμε τους στόχους, τόνισε ο κ. Γουλιδάκης.

Αναφορικά τώρα με την Παχειά Άμμο είπε ότι από το 2019 έχουν αναλάβει την ευθύνη ως Αντιπεριφέρεια Λασιθίου να εξυπηρετήσουν τον Δήμο Ιεράπετρας που έχει την αρμοδιότητα για τον συγκεκριμένο δρόμο καθώς είναι εντός των ορίων του οικισμού, ώστε να τον ασφαλτοστρώσουν. Ο εργολάβος έχει βρεθεί. Αυτή την περίοδο εκτελεί έργο σε άλλο σημείο και σύντομα θα εγκατασταθεί και στην Παχειά Άμμο. Υπάρχουν βέβαια ορισμένα ζητήματα μετά την κατασκευή του βιολογικού τα οποία πρέπει να επιλυθούν και υπάρχει η πρόθεση για αυτό, εξήγησε. Σε οτι αφορά την καθαριότητα στην παραλία είπε πως έχει γίνει προσπάθεια ήδη από το 2019 να βρεθούν πόροι για τριετή αντιμετώπιση του ζητήματος της περισυλλογής των σκουπιδιών. Στο διαχειριστικό λοιπόν πρόγραμμα προβλέπεται το ποσό των 15.000 ευρώ ανά έτος, για τρία έτη. Παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις λοιπόν σε συνεργασία με τους συναδέλφους και τον Δήμο Ιεράπετρας βρέθηκε ο τρόπος και 15.000 κάθε χρόνο θα δίνονται για την καθαριότητα της παραλίας. Τα 15.000 ευρώ που δεν "ήρθαν " φέτος όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΚ. έχουν εγκριθεί αλλά δεν θα μπορέσουν φέτος να απορροφηθούν και θα μεταφερθούν σε επόμενη διαχειριστική περίοδο. Οι πόροι δηλαδή για τρία χρόνια είναι εξασφαλισμένοι, εξήγησε ο κ. Γουλιδάκης.