Γουλιδάκης: Απεγκλωβισμός απερίσκεπτων από Οροπέδιο Καθαρού, Σελάκανο και Θρυπτή

8:18 π.μ. - Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
08:01 π.μ. - Τρί, 25/18/2022
Image: Γουλιδάκης: Απεγκλωβισμός απερίσκεπτων από Οροπέδιο Καθαρού, Σελάκανο και Θρυπτή

Σκέψεις για διοικητικά πρόστιμα

Την μέχρι τώρα εικόνα για την κατάσταση στο νομό Λασιθίου λόγω της «Ελπίδας» έδωσε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Λασιθίου. Όπως είπε οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν όπου απαιτείται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πρόσβαση προς το Οροπέδιο Λασιθίου και από την πλευρά του Λασιθίου και από το Κράσι τόσο από τα χιόνια όσο και από τον παγετό στους δρόμους.

Σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και τις λοιπές υπηρεσίες καταγράφουν τις ανάγκες και συντονίζουν τις ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα. Χρειάστηκε πάντως αυτές τις ημέρες να γίνουν απεγκλωβισμοί από το Οροπέδιο Καθαρού, τη Θρυπτή , το Σελάκανο. Εξέφρασε στο σημείο την δυσαρέσκειά του για το ότι κάποιοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες και λειτουργούν απερίσκεπτα θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους και σε μεγάλη κινητοποίηση τις υπηρεσίες. Δεν αποκλείεται πάντως όπως είπε να πέσουν διοικητικά πρόστιμα.

Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται σε όλο το οδικό δίκτυο. Εκτιμάται μάλιστα ότι σήμερα και αύριο θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους πιο έντονα. Τώρα σε ότι αφορά τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας είναι κλειστές λόγω αργίας ωστόσο σε ετοιμότητα είναι η πολιτική προστασία και η τεχνική υπηρεσία. Βέβαια Αστυνομία και Πυροσβεστική είναι επί ποδός . Επίσης οι εθελοντικές ομάδες είναι σε ετοιμότητα. Σήμερα θα γίνει μια σύσκεψη προκειμένου να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός και να ληφθούν εάν χρειαστεί έκτακτα μέτρα όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορεινούς όγκους. Στόχος να κρατηθούν οι κεντρικές και όχι μόνο οδικές αρτηρίες , να υπάρχει πρόσβαση σε νοσοκομεία και βέβαια να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή.

-

Σε νεότερη επικοινωνία με τον κ. Γουλιδάκης μας μετέφερε τα σημεία του οδικού δικτύου που παρουσιάζεται αυξημένη επικινδυνότητα λόγω των καιρικών συνθηκών Όπως είπε, αυξημένη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο Άγιος Νικόλαος – Σητεία, Μακρύ Γιαλός – Λιθίνες, Λίμνες - Νεάπολη – σύραγγα Βραχασίου, στους δρόμους προς το Οροπέδιο Λασιθίου. Επίσης στην περιοχή προς Κουρούνες Αγίου Νικολάου. Ένα σημείο πάντως που χρήζει αυξημένης προσοχής είναι στο ύψος του Καλού χωριού όπου υπάρχει κατολίσθηση και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα γίνει πλύσιμο του δρόμου.

Επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης λόγω των έκτακτων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των τριάμισι (3,5) τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων από την 08:00 ώρα της Τρίτης (25.01.2022) έως και την 09:00 ώρα της Τετάρτης (26.01.2022) μεταξύ άλλων στο οδικό δίκτυο της Εθνικής Οδού Χανίων-Σητείας.