Γολγοθάς φόρων: Πόσα θα πληρώσουμε και πότε

11:29 π.μ. - Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018
11:11 π.μ. - Πέμ, 08/29/2018
Image: Γολγοθάς φόρων: Πόσα θα πληρώσουμε και πότε

Το ένα μετά το άλλο θα έρχονται στους φορολογούμενους τα «ραβασάκια» της εφορίας

Ο Γολγοθάς πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους ξεκίνησε και τα ραβασάκια άρχισαν να φθάνουν. Τα νοικοκυριά κάνουν ταμείο και διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών.
 
Κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσουν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ.
 
Τα χτυπήματα της Εφορίας είναι απανωτά με τους φορολογαριασμούς να έρχονται μαζεμένοι.
 
Συνολικά, από τον Ιούλιο έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
 
Τα ραβασάκια
Φόρος εισοδήματος: Στις 31 Ιουλίου πληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης που προέκυψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Η δεύτερη δόση του σχετικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.
 
ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
 
Τέλη κυκλοφορίας 2019: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
 
Μαζί με αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν με βάση τον προϋπολογισμό άλλα 2,4 δισ. ευρώ από τους λοιπούς άμεσους φόρους και ένα υπόλοιπο περίπου 450 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών.
 
…και η «μαύρη λίστα»
Όσοι καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεων και η οφειλή τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ μπαίνουν στην μαύρη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στα περίπου 4,1 εκατ. φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.
 
 
in.gr