Γιατί οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στην Κρήτη παίρνουν «φωτιά»

5:53 μ.μ. - Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
05:03 μ.μ. - Παρ, 23/53/2018
Image: Γιατί οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στην Κρήτη παίρνουν «φωτιά»

Οι νέες αντικειμενικές αξίες βάζουν «φωτιά» στην τσέπη των πολιτών και στην Κρήτη, καθώς φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στις λεγόμενες φθηνές περιοχές

Με βάση το γεγονός ότι πλέον το μίνιμουμ στις τιμές ζώνης θα είναι τα 800 και τα 900 ευρώ, υπάρχουν περιοχές όπου οι αυξήσεις θα ξεκινούν από το 20% και θα φτάνουν ως και το 40%.
 
«Φωτιά» θα πάρουν οι τιμές ζώνης με βάση τις νέες αντικειμενικές σε πολλά τουριστικά νησιά και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής λόγω ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης.  
 
Πρόκειται βέβαια για αλλαγές, οι οποίες, συμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, πρόεδρο της Ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου, δεν θα φέρουν αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των πολιτών.
 
«Φυσικά όπου υπαρξει αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν. Όμως η ουσία του θέματος είναι ότι πρέπει η φορολογία να μειωθεί.
Η Κύπρος κατάργησε τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ. Εδώ όμως δεν πρόκειται να υπαρξει επί της ουσίας καμία φορολογική ελάφρυνση.
 
Και αυτό γιατί αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία. Μόλις δουν πως υπαρχει μείωση των εσόδων, τότε θα αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές», αναφέρει ο κ. Κώστας Αράπογλου.
 
Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει πως: «όσο δεν υπαρχει αυτή η πολυπόθητη μείωση, δεν πρόκειται να αλλάξει και η ψυχολογία των πολιτών, αφού δεν υπαρχει σταθερότητα. Δεν είναι τυχαίο πως οι πολίτες - ακόμη και όταν πληρούν τις προϋποθέσεις- δεν σπεύδουν να πάρουν στεγαστικά δάνεια».
 
Τα προσδοκώμενα έσοδα
 
Αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι πως οι αλλαγές που εισηγούνται οι ιδιώτες εκτιμητές, στους οποίους ο προδιορισμός των νέων τιμών των ακινήτων, αποκαλύπτουν ότι τελικά έρχονται αυξήσεις και όχι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
 
Σε δηλώσεις της, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως στο 60% των ζωνών της χώρας παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. 
 
Όσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ που -όπως είπε η υφυπουργός- «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου». 
 
Αυτό σημαίνει ότι και το 2018 το Δημόσιο θα προσπαθήσει να βεβαιώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 3,25 δισ. ευρώ φιλοδοξώντας να εισπράξει περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να αυξηθεί σημαντικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενικές αξίες χαμηλότερες από τις εμπορικές, όμως η κρατική διοίκηση υποστηρίζει ότι και πάλι το συνολικώς απαιτούμενο ποσό απ' όλους τους Έλληνες δεν θα ξεπεράσει τα 3,25 δισ.ευρώ. 
 
 
ekriti.gr