Γιατί οδηγούνται σε λουκέτο αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Κρήτη

6:51 μ.μ. - Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
06:03 μ.μ. - Πέμ, 29/51/2018
Image: Γιατί οδηγούνται σε λουκέτο αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Κρήτη

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Συνεταιρισμούς της Κρήτης η τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

 
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Συνεταιρισμούς της Κρήτης η τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία θα μένουν εκτός μητρώου, όσοι δεν υπερβαίνουν σε τζίρο τα 30.000 ευρώ κατά μέσο στην τριετία.
Πρόκειται για μια τροποποιητική απόφαση του Νόμου 4015/2011, η οποία ουσιαστικά οδηγεί στη διαγραφή των συνεταιριστικών οργανώσεων από το Μητρώο όταν ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τριετίας το προβλεπόμενο ποσό.
«Κάθε φορά που φτιάχνεται ένας συνεταιριστικός νόμος, τροποποιεί το καταστατικό κάθε συνεταιριστικής Οργάνωσης και πηγαίνει με τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.
Με αυτό τον τρόπο όμως έχουν φτάσει σε αδιέξοδο όλοι οι συνεταιρισμοί της χώρας, αφού γυρίζει την πλάτη στους συνεταιρισμούς με ένα μητρώο «ταφόπλακα», το οποίο στερεί την ύπαρξη ενός μικρού υγιούς συνεταιρισμού, ο οποίος όμως έχει ένα μικρό τζίρο», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.
.
Και συνεχίζει λέγοντας πως σε πολλά χωριά έχουμε συνεταιρισμούς, που λειτουργούν σε μικρά χωριά ή νέοι συνεταιρισμοί που ξεκινούν σε εγκαταστάσεις παλιών Ομάδων. 
 
«Μιλάμε για πολλές τέτοιες περιπτώσεις και στην Κρήτη, οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν, αφού ο τζίρος τους είναι για διάφορους λόγους μικρός. Ενώ με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς για να δημιουργήσουν συλλογικά σχήματα και να αναπτυχθούν μέσα από το «Συνεταιρίζεσθαι». Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θα ξεκινήσει μια προσπάθεια από το μηδέν και κατευθείαν θα έχει τζίρο πάνω από 30.000 ευρώ;», διερωτάται ο κ. Χιλετζάκης.
Πολλά παραδείγματα
 
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη έχουμε τρανταχτά παραδείγματα και στην Κρήτη. «Για παράδειγμα ένα μικρό ελαιουργείο, το οποίο τη μια χρονιά κάνει μεγάλο τζίρο, αλλά την επόμενη χρονιά δεν κάνει λόγω καιρικών συνθηκών ( πχ ξηρασία ), δεν πρόκειται να καταφέρει να είναι εντός των κριτηρίων», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.
 
Την ίδια άποψη εκφράζει και το μέλος της ΟΑΣΝΗ κ Μιχάλης Καμπιτάκης, που σημειώνει πως μέχρι σήμερα, ό,τι έχει βγει από την κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά για να δίνει αντικίνητρα σε όποιον θέλει να συνεταιριστεί. Δεν λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη τους. Αντί να τους δώσει κίνητρο, τους κλείνει», τονίζει
 
Σημειώνεται ότι στην απόφαση που δημοσιεύθηκε  στη «Διαύγεια» και υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό μειώνεται στα 10.000 ευρώ για τους γυναικείους συνεταιρισμούς, τους συνεταιρισμούς βιολογικών προϊόντων, τους συνεταιρισμούς σε νησιά εκτός Κρήτης και Εύβοιας καθώς και τους συνεταιρισμούς σε ορεινές περιοχές.
 
Σύμφωνα με την τροποποιητική εκτός μητρώου βγαίνουν και οι συνεταιριστικές οργανώσεις όταν δεν υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις τριών συνεχόμενων διαχειριστικών χρήσεων, για έξι μήνες.
 
Οταν τέλος οι διαγραφόμενοι συνεταιρισμοί δεν συμφωνούν με την απόφαση προσωρινής ή οριστικής διαγραφής, έχουν δικαίωμα ένστασης για λόγους νομιμότητας, ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη γνωστοποίηση της πράξης της αρμόδιας αρχής.  
 
ekriti.gr