Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει συναγερμό για τα ελληνοτουρκικά
Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου αποτυπώνουν την βαθιά ανησυχία που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση για το που οδηγούνται τα εθνικά θέματα
OΓιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια δήλωσε, σε υψηλούς τόνους, ότι η τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά «εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας».
Δεν ήταν αντιπολιτευτικό σχήμα λόγου και δεν ήταν βολή προς τον Νίκο Δένδια, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχει τελείως διαφορετική οπτική για τα ελληνοτουρκικά από εκείνη του Μαξίμου.
Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν την, πραγματικά βαθιά, ανησυχία που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση για το που οδηγούνται τα εθνικά θέματα εν μέσω πολέμου στην Ευρώπη και παγκόσμιας γεωπολιτικής ρευστότητας.
Στις τελευταίες συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους – τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο – καταγράφηκαν ως σημεία διπλωματικού συναγερμού δύο στοιχεία:
Το πρώτο είναι η, προφανής πια, στρατηγική της Αγκυρας να νομιμοποιήσει και να εμφανίσει ως απαίτηση που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Το δεύτερο είναι πως αυτή την στρατηγική η Τουρκία επιχειρεί να την βάλει πια στην ατζέντα της διμερούς της διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς προσώρας να διαφαίνεται καθαρή θέση από την Ουάσιγκτον.
Εδώ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πριν περάσουν καν 24 ώρες από τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την ενημέρωση Δένδια, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν έβαλε ξανά το θέμα των νησιών, είχε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και, μάλιστα, είπε πως συζήτησε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης με τον αμερικανό αξιωματούχο.
Επίσημη τοποθέτηση και διευκρινήσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου δεν υπήρξαν επί των δηλώσεων Καλίν και, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας.
Ενώπιον αυτών των δεδομένων, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η κυβέρνηση ανεβάζει επικίνδυνα τον πήχη των ρίσκων επιμένοντας, στην καλύτερη περίπτωση, να διαχειρίζεται την «υπερθέρμανση» των ελληνοτουρκικών με επικοινωνιακούς όρους και, στην χειρότερη εκδοχή, να την εκμεταλλεύεται για συσπείρωση του εσωτερικού πολιτικού ακροατηρίου της.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για την πολιτική που ακολουθείται ως προς την θωράκιση των νησιών. Όπως επισημαίνουν, το Πεντάγωνο παρέλαβε ήδη από την Γερμανία τα πρώτα έξι από τα 40 άρματα τύπου Marder για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων ΒΜΡ-1 που η έφυγαν από τα νησιά για να σταλούν στην Ουκρανία, όμως τα Marder δεν πρόκειται να πάνε στα νησιά αλλά στον Εβρο.
Σε διπλωματικό επίπεδο κρίνεται ότι το Μαξίμου αφήνει χώρο δράσης και διεθνούς αφομοίωσης του αφηγήματος του Ερντογάν όσο δεν απαιτεί, από τις ΗΠΑ και κυρίως από την Ευρώπη, κυρώσεις κατά της Αγκυρας και όσο επίσης δεν δείχνει εμπράκτως αποτρεπτική πυγμή: Οσο, δηλαδή, δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης και στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου.
«Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας ήδη σχεδόν δύο χρόνια; Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας:
«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση, σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να εισπράττει στις οικονομικές της συναλλαγές με την ΕΕ που αποτελεί τον βασικό οικονομικό της εταίρο».
Εν ολίγοις, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το Μαξίμου αποφεύγει να θέσει καθαρές «κόκκινες γραμμές» και να τις υπερασπιστεί και πως, επίσης, δεν πιέζει για καθαρές θέσεις τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Πρόκειται, όπως λένε, για τακτική εξόχως επικίνδυνη σε μια συγκυρία που οι προεκλογικές εσωτερικές σκοπιμότητες φαίνονται να υπερισχύουν των εθνικών προτεραιοτήτων.
tvxs.gr