Γιατί λέμε όχι στις ΒΑΠΕ

11:17 π.μ. - Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018
11:02 π.μ. - Κυρ, 11/17/2018
Image: Γιατί λέμε όχι στις ΒΑΠΕ

Εκδήλωση στην Ιεράπετρα με θέμα «Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»




 
Εκδήλωση με θέμα΄΄ Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΄΄ θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα  το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 18.00 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
 
Ομιλητές θα είναι οι: Βάνα Σφακιανάκη (Αρχιτέκτων)
 
Αντώνης Ανηψητάκης (πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος)
 
Σταύρος Ξηρουχάκης (Δρ. βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης)
 
Δημήτης Ψαράς (Συντονιστής Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ")
 
Η εκδήλωση διοργανώνεται από  την «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή και η οποία δηλώνει την αντίθεση της, στη δημιουργία αυτής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας,  καθώς και σε κάθε μορφής ΒΑΠΕ. Θεωρώντας  ότι πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο», που ανοίγει την πόρτα σε αναρίθμητες άλλες   τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις τόσο στο δήμο μας όσο και σε ολόκληρο το νησί μας.  Στο στούντιο του Ηχώ 99,8 βρέθηκαν τα μέλη Μαρία Κτιστάκη και Μαρία Σουρλαντζή μιλώντας για την εκδήλωση και τις απόψεις της ΄΄Πρωτοβουλίας ΄΄. Η κα Σουρλατζή είναι και μέλος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου Κάτω Χωριού.     Αυτό που επεσήμαναν ήταν ότι δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ  αλλά διαφωνούν με τις ΒΑΠΕ.   Μια  τέτοια επένδυση όπως αυτή στην Επισκοπή δεν θα έχει οφέλη για την τοπική κοινωνία , το περιβάλλον, την οικονομία. Στόχο έχει το κέρδος  των επενδυτών οι οποίοι χρηματοδοτούνται από επιδοτήσεις για να τις υλοποιήσουν  ενώ  οι πολίτες πληρώνουν για τέτοιες επενδύσεις και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Εξάλλου αυτό αποδεικνύουν επενδύσεις τέτοιου τύπου που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας μας, Αυτό που διαβλέπουν ως Πρωτοβουλία  είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η μπαταρία της Ευρώπης και σε όλο αυτό  εκφράζουν την αντίθεσή τους. Όσο για τα όσα ακούγονται για αύξηση των θέσεων εργασίας  υποστήριξαν ότι τέτοιες επενδύσεις απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό , η συντήρηση επίσης θα γίνεται από ειδικούς και θα χρειαστεί μόνο ένας φύλακας  για τη φύλαξη του χώρου. Για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες θα καταστραφούν οι λόφοι της περιοχής  ενώ τίθενται μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εκπομπή ακτινοβολίας,  τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία τον τουρισμού κ.α.
 
Η ανακοίνωση και το κάλεσμα  της « Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» στην εκδήλωση έχει ως εξής
 
 
 
 
 
Η «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» και με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή, δηλώνει την αντίθεση της, στη δημιουργία αυτής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας,  καθώς και σε κάθε μορφής ΒΑΠΕ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο», που ανοίγει την πόρτα σε αναρίθμητες άλλες   τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις τόσο στο δήμο μας όσο και σε ολόκληρο το νησί μας.
 
Αντίστοιχα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) αλλά και σε άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κάρυστο, Άνδρο κ.α.), όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις (στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων) είναι κραυγαλέες. Φαίνεται πως έφτασε η ώρα για την καταστροφή και της δικιά μας περιοχής.
 
Στους ισχυρισμούς διαφόρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που κερδοσκοπούν –ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης- πουλώντας το παραμύθι ότι η «καθαρή» αιολική ενέργεια θα σώσει τον πλανήτη, μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά το κόστος για τον καταναλωτή η πραγματικότητα απαντά αμείλικτα:
 
Δεν είναι πράσινη η ενέργεια που παράγεται από τις ΒΑΠΕ, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον  και δεν περιορίζει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων;
 
Πουθενά στον κόσμο οι μετρήσεις δεν έδειξαν ότι τα αιολικά πάρκα μειώνουν τους ρύπους.
 
Ποτέ και πουθενά δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη, ή φυσικού αερίου και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Οι ΒΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις συμβατικές αυτές μονάδες βάσης, καθώς παράγουν λίγο και ασυνεχές ρεύμα. Αντίθετα όσο αυξάνονται οι ΒΑΠΕ τόσο   πολλαπλασιάζονται και οι συμβατικές μονάδες.
 
Πάντα και παντού, σε περιοχές που εγκαθίστανται οι ΒΑΠΕ αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν, μόνιμα, μη αναστρέψιμα, το περιβάλλον της περιοχής. Καταστρέφουν δάση και περιοχές NATURA αδιαφορώντας παντελώς για την τοπική χλωρίδα και πανίδα.
 
 
 
Δεν είναι φθηνότερη η ενέργεια που προέρχεται από τις ΒΑΠΕ; Δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη;
 
Ο καταναλωτής υποχρεώνεται να πληρώνει επιπρόσθετο φόρο με το βαρύγδουπο όνομα "ΕΤΜΕΑΡ" ("Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων"), με πρόσχημα τη μείωση των ρύπων και την παροχή καθαρότερης ενέργειας που δεν ισχύουν. Επιπλέον, 2 δισ. το χρόνο μας στοιχίζουν οι επιδοτήσεις τους.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και χώρες με πολλά αιολικά, όπως η Γερμανία και η Δανία, και δεν ηλεκτροδοτούνται από τα αιολικά τους, αλλά και, χάρη σε αυτά, έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.
 
 
 
Τελικά, οι ΒΑΠΕ δεν στοχεύουν στην ενεργειακή αυτάρκεια μας, κι αν όχι ποιός ωφελείτε από αυτές τις επενδύσεις;
 
Κάνουν πλούσιες τις εταιρείες  που τα κατασκευάζουν  (κατά κύριο λόγο γερμανικές) και τα εγκαθιστούν και τους ντόπιους μεσάζοντες που εμφανίζονται σαν «επενδυτές» εποφθαλμιώντας τις επιδοτήσεις.
 
Η προώθηση των συγκεκριμένων επενδύσεων δεν στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ούτε της περιοχής, ούτε της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ  οι ανάγκες της Κρήτης στο σύνολο της είναι 750MW, προβλέπεται (μέχρι στιγμής) η δημιουργία ΒΑΠΕ για παραγωγή 6500 MW, με υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση, ενώ  προγραμματίζονται επενδύσεις σε αιολικά, ηλιοθερμικά, υβριδικά (που δεσμεύουν και τα νερά) για παραγωγή 10πλάσιας (!) ενέργειας από αυτήν που καταναλώνουμε και με μόνιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Εύκολα αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Κρήτη προορίζεται να αποτελέσει τη μπαταρία ολόκληρης της Ευρώπης.
 
Γιατί, λοιπόν, προωθούνται με τέτοια "θέρμη" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις;
 
Η  ενίσχυση αυτής της «επιχειρηματικής» δραστηριότητας, με κάθε τρόπο (οικονομικό και θεσμικό), εντάσσεται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, αλλά και κάθε είδους περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ-, στερώντας μας όχι μόνο υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και δίκτυα που φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων (π.χ. η ΔΕΗ), αλλά και την ίδια τη γη, τα βουνά, τις θάλασσες της χώρας μας.
 
Την εικόνα των τεράστιων συμφερόντων που εξυπηρετούνται από τη στυγνή εκμετάλλευση της χώρας μας συμπληρώνουν τόσο η αναζήτηση υδρογονανθράκων στις νότιες θάλασσές μας (που φυσικά θα πραγματοποιήσουν και θα εκμεταλλευτούν ξένες εταιρείες σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα), όσο και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πλασαριστεί στις συμφωνίες που κλείνονται μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και τη συνδρομή της ΕΕ, προσφέροντας γη και ύδωρ και εμπλέκοντας τη χώρα μας στα γεωπολιτικά παιχνίδια και τις επικίνδυνες, σκληρές πολεμικές συγκρούσεις που οξύνονται στην περιοχή μας.   
 
Για όλα αυτά, για τις πραγματικά εναλλακτικές λύσεις, και για το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε σε κάθε απόφαση και ενέργεια που υπονομεύσει τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας, σας καλούμε να κουβεντιάσουμε και να δράσουμε.   
 
        
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ