Γιατί λέμε όχι σε εργάτες γης από Βόρεια Ελλάδα;

12:36 μ.μ. - Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Τρί, 18/36/2022
Image: Γιατί λέμε όχι σε εργάτες γης από Βόρεια  Ελλάδα;

Τελικά τι εργατικό δυναμικό θέλουμε;

Σε μια ενδιαφέρουσα εκπομπή γύρω από την έλλειψη εργατικών χεριών στην αγροτική παραγωγή εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 « Καλημέρα Λασίθι» με καλεσμένους και τηλεφωνικές παρεμβάσεις από εκπροσώπους αγροτικών φορέων της περιοχής αλλά και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στ. Βοργιά.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον ταμία του Δ.Σ. του αγροτικού συνεταιρισμού «Ανατολή» κ. Φώντα Δουλούμη να τοποθετείται αρχικά για το ως κυλά η νέα καλλιεργητική περίοδος λέγοντας ότι η Ιεράπετρα έχει μπει στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων αρκετά νωρίς για να προλάβουν οι αγρότες της περιοχής τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Τώρα εάν αυτό εξελιχθεί θετικά, θα φανεί στην πορεία και μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι καιρικές συνθήκες, εκφράζοντας μια αισιοδοξία για την φετινή καλλιεργητική χρονιά. Πρόσθεσε ότι πλέον στην αγορά το ερώτημα δεν εστιάζεται τόσο στο πώς θα κυμανθούν οι τιμές αλλά, εάν θα υπάρχουν προϊόντα. Φέτος, σε τοπικό επίπεδο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι παραγωγοί επέλεξαν να φυτέψουν αγγούρι και λιγότερα είναι τα φυτεμένα θερμοκήπια με τομάτα. Ενδεικτικά οι τιμές των αγγουριών κυμαίνονται μεταξύ 0.50 -0.60. Η καλή τομάτα πληρώνεται πάνω από 1.00 ευρώ, ενώ το αγγουράκι κνωσσού πηγαίνει αρκετά καλά για την εποχή και κυμαίνεται γύρω στο 1.00 ευρώ.

Αγκάθι φέτος η έλλειψη εργατικών χεριών. Το ενδεχόμενο να έρθουν να εργαστούν στην Κρήτη , άνθρωποι από άλλες περιοχές της χώρας είναι θετικό πρέπει όμως να εξεταστούν κάποια δεδομένα γιατί δεν μιλάμε για μια τυποποιημένη δουλειά πχ σε ένα εργοστάσιο. Η δουλειά στο θερμοκήπιο έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Πρέπει εκείνος που θα έρθει να γνωρίζει τις δυσκολίες αυτές, είπε ο κ. Δουλούμης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής έκανε παρέμβαση ο γραμματέας του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης λέγοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου με τα εργατικά κέντρα Φλώρινας και Καστοριάς για να έρθουν κάτοικοι από Φλώρινα και Καστοριά να εργαστούν στην Κρήτη. Δυστυχώς όμως στην πράξη διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε ανταπόκριση από παραγωγούς της περιοχής για εργάτες γης από την Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος Ήλιος , σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βιαννιτάκης, υπενθυμίζοντας την προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη – Ιεράπετρα στις 19:00, με θέμα την μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εργασία όχι μόνο στον αγροτικό τομέα αλλά και σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Παρέμβαση για το θέμα των εργατών γης έκανε και ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης πρώην πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας

Αναφορικά με την προσπάθεια του εργατικού κέντρου Ηρακλείου ώστε να έρθουν εργάτες γης από άλλες περιοχές της χώρας όπως Φλώρινα και Καστοριά να εργαστούν στο νησί μας, στα θερμοκήπια ή για την ελαιοσυγκομιδή μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος κ. Βοργιάς.

Όπως δήλωσε, από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση εργατών γης κυρίως για το λιομάζωμα και τη συγκομιδή του σταφυλιού. Κατά διαστήματα έρχονταν Έλληνες ή αλλοδαποί να καλύψουν τις ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια οτι υπάρχει μια δυσκολία στην εύρεση εργατικών χεριών.

Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια προσέγγισης ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν ως εργάτες γης, σε συνεργασία με άλλα εργατικά κέντρα, κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα της δυτικής Μακεδονίας όπου τα εξωτερικά επαγγέλματα είναι πολύ περιορισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών κυρίως. Όμως αυτόν τον συντονισμό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε, πρέπει να τον κάνει η πολιτεία διασφαλίζοντας για παράδειγμα την επιδότηση μετακίνησης και διαμονής, τη μετακίνηση, το εργόσημο, ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Έχουμε επικοινωνήσει με Καστοριά και Φλώρινα και γίνεται προσπάθεια για επικοινωνία και με άλλες περιοχές. Υπάρχει ενδιαφέρον για εργασία στην Κρήτη από διάφορες περιοχές, της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και από το Κιλκίς, την Κατερίνη , την Αθήνα την Πελοπόννησο. Θα έχει αρνητικό οικονομικό και όχι μόνο αντίκτυπο εάν δεν μαζέψουμε την παραγωγή, τόνισε ο κ. Βοργιάς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας. Δεν μπορεί να γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες αντί για συλλογικές. να πάμε σε συμφωνίες και όχι σε σπασμωδικές κινήσεις. Θα πρέπει να πούμε όχι σε κυκλώματα εκμετάλλευσης, όχι σε συνθήκες όπου εργάτες στοιβάζονται ανά 10 και 20 άτομα σε ένα δωμάτιο ή περιπτώσεις νταβατζίδων που τους έπαιρναν τα μεροκάματα. Σε αυτά έπρεπε να αντιδράσουμε. Αυτό που λέμε είναι οτι πρέπει να δοθούν λύσεις αξιοπρέπειας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βοργιάς .

Ακούστε τη συζήτηση