Μικρή υποχώρηση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου σημειώθηκε από χθες στην Κρήτη λόγω της έναρξης της διάθεσης από τους Ισπανούς λαδιών που αποτελούν... “σταγόνα στον ωκεανό” σε σχέση με τη φετινή υπερπαραγωγή τους, συν τα αποθέματα της περυσινής χρονιάς. Έτσι, σύμφωνα με τις τιμές του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (www.sedik.gr), οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 2,70 έως και 3 ευρώ το κιλό, με μια μέση τιμή που φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω στα 2,80 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σταμάτησαν να αγοράζουν ελαιόλαδο.
Η φετινή χρονιά, παρά τις μικρές αισιόδοξες διακυμάνσεις των προηγούμενων ημερών, δε δείχνει και τον καλύτερό της “εαυτό” στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης!
Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ έριξε την τιμή κατά 5 λεπτά το κιλό, ενώ και η ΕΑΣ Πεζών έριξε την τιμή από τα 2,85 ευρώ το κιλό στα 2,80. Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, που στις 20 Νοεμβρίου αγόραζε στα 2,95 ευρώ το κιλό, ενώ είχε σταματήσει να αγοράζει, χθες δήλωσε τιμή 2,85 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης επέμεινε ότι η συνεργασία της οργάνωσής του με τον τυποποιητή ελαιολάδου Μιχάλη Αλμπαντάκη θα έχει θετικά αποτελέσματα προς όφελος των ίδιων των παραγωγών, αλλά από τα επόμενα χρόνια που - ευελπιστεί και ο ίδιος - θα έχουμε απαλλαγεί από τις φετινές καταστάσεις, οι οποίες και δεν οφείλονται μόνο στους Ισπανούς. Οφείλονται και στη μειωμένη ποσότητα και υποβαθμισμένη ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου.
«Από τη μια ο Μιχάλης Αλμπαντάκης με τις αγορές του και από την άλλη εμείς με το εμφιαλωτήριό μας, εκτιμούμε ότι θα πάει καλά αυτή η συνεργασία», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης, ενώ εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τις καιρικές συνθήκες, που είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρες για το μέλλον.
Όσο για το 2019, ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Οι Ισπανοί δεν ήρθαν για να πουλήσουν τα περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου μέσα σε ένα μήνα. Οι Ισπανοί θα τροφοδοτούν την αγορά μέχρι και τον Απρίλιο. Αυτό θα είναι πρόβλημα. Επειδή μιλάω και με την Πελοπόννησο, αλλά και με τους Ιταλούς, ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα. Για τα 3 ευρώ που λένε κάποιοι, να σας πω ότι αυτές είναι κάποιες ασήμαντες ποσότητες»...
Μάλιστα, όχι μόνο εξακολουθεί να ισχύει η επιπλέον τιμή των 5 λεπτών ανά κιλό για τους ελαιοπαραγωγούς που ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους στην ΕΑΣΗ και δίνουν το λάδι τους στην ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ, αλλά παράλληλα αποκαλύπτει ο συνεταιριστής μια επιπλέον σειρά “παροχών” προς τους παραγωγούς και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
«Δηλαδή, για όλους τους παραγωγούς που ενεργοποιούν την αίτησή τους στην ΕΑΣΗ από ’δω και πέρα θα ισχύσουν επιπλέον 5 λεπτά το κιλό στο ελαιόλαδο, 10 λεπτά το κιλό στα σταφύλια, στα λιπάσματα θα έχουν 3% έκπτωση και στα πάγια γεωργικά εφόδια 8% έκπτωση. Έχουμε βγάλει ένα πακέτο παροχών προς τον παραγωγό», λέει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, καταβάλλονται προσπάθειες αποπληρωμής ως την Πρωτοχρονιά παλιού υπόλοιπου στα σταφύλια προς τους παραγωγούς από την ΕΑΣΗ, ενώ αρχές Ιανουαρίου εξοφλούνται οι παραγωγοί για τα οινοστάφυλα του φετινού καλοκαιριού και το λάδι της φετινής χρονιάς το πληρώνονται αμέσως.
«Δεν απογοητευόμαστε από τη φετινή χρονιά»
«Ας μην απογοητευόμαστε. Από την αρχή το είχαμε πει ότι θα ήταν δύσκολη χρονιά. Και οι λόγοι είναι ότι, πρώτον, η χώρα έχει μικρή ποσότητα ελαιολάδου και κακή ποιότητα. Και το δεύτερο είναι ότι η Ισπανία σαρώνει τα πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εμείς φέτος έχουμε κακά λάδια. Αν βρεθεί ένα λάδι και είναι καλό, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Αλλά το μεγάλο θέμα είναι η Ισπανία που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χιλιάδες τόνους στην αγορά, με τιμές πολύ χαμηλές», σύμφωνα με τον Ανδρέα Στρατάκη...
Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι «η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς. Το τυποποιημένο λάδι παίζει έναν ρόλο, αλλά χρειάζεται εκατομμύρια ευρώ. Και πρέπει να υπάρχουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια. Και μόνο μέσα από το χύμα λάδι έχεις άμεση χρηματοδότηση. Κάτι όμως που προς το παρόν δεν υπάρχει. Όταν δεν μπορείς να ρευστοποιήσεις για να καλύψεις το κενό που δημιουργείται στην αγορά από τη μέρα που θα πάρεις το λάδι μέχρι τη μέρα που θα το τυποποιήσεις, δεν μπορείς να λειτουργήσεις», καταλήγει ο Ανδρέας Στρατάκης.
neakriti.gr