Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων

8:31 π.μ. - Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017
08:11 π.μ. - Πέμ, 09/31/2017
Image: Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων

Θα έπρεπε να ισχύει το ασυμβίβαστο υποστηρίζει η γεωπόνος Αλεξία Κανακάρη

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση  με τίτλο «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων»  έχει τα θετικά έχει όμως και τα αρνητικά της. Σύμφωνα με το υπόδειγμα της συνταγής, θα πρέπει να καταγράφεται το προϊόν, το οποίο έχει άδεια κυκλοφορίας από το υπουργείο, η δοσολογία αλλά και ο χρόνος επέμβασης. Εκτός αυτών, θα καταγράφεται η ποσότητα του ψεκαστικού διαλύματος, το μεσοδιάστημα των ψεκασμών, το διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, καθώς και ο συνδυασμός με άλλα γεωργικά φάρμακα. 
Η γεωπόνος κα Αλεξία Κανακάρη επισημαίνει σε δηλώσεις της στον Ηχώ fm 99,8 ότι καλούνται   να παίξουν και το ρόλο του γιατρού και το ρόλο του φαρμακοποιού με ότι αυτό συνεπάγεται και με μια γραφειοκρατία την οποία επιβαρύνεται ο γεωπόνος. Άποψή της είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ασυμβίβαστο και εκείνος  που συνταγογραφεί δεν θα έπρεπε  να πουλά και φάρμακα.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το πώς θα γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αναμένουν να τους αποσταλούν διευκρινιστικές απαντήσεις ενώ   το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη
 
Σημείωσε στη συνέχεια  ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό  γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,  ένα απαραίτητο πιστοποιητικό με το οποίο οι χρήστες φυτοφαρμάκων θα αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν να χειρίζονται σωστά και με ασφάλεια τα φυτοφάρμακα υπενθυμίζοντας ότι όσοι αγρότες δεν θα αποκτήσουν το εν λόγω πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειές τους, εφόσον οι ψεκασμοί δεν θα γίνονται με την επίβλεψη πιστοποιημένου ατόμου.
 
Τέλος αναφέρθηκε στο τι επέλεξαν φέτος οι παραγωγοί της Ιεράπετρας να φυτέψουν και τους ευχήθηκε καλή καλλιεργητική χρονιά. 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Κανακάρη: