Γιάννης Πλακιωτάκης : «Έργα ύψους 62 εκατ. Ευρώ στη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών στη Σητεία και στο Φράγμα Αγ. Ιωάννη στην Ιεράπετρα για την διαχείριση των υδατίνων πόρων»

6:57 μ.μ. - Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023
06:02 μ.μ. - Σάβ, 25/57/2023
Image: Γιάννης Πλακιωτάκης : «Έργα ύψους 62 εκατ. Ευρώ στη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών στη Σητεία και στο Φράγμα Αγ. Ιωάννη στην Ιεράπετρα για την διαχείριση των υδατίνων πόρων»

Προκηρύχθηκε η Α΄ φάση

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει άμεσα σειρά έργων ύψους 62 εκατ. Ευρώ για την αξιοποίηση του αρδευτικού νερού του Νομού Λασιθίου εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης «πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα μέσο των οποίων επιλύονται δύο σοβαρά προβλήματα με την διαχείριση των υδατίνων πόρων στην Σητεία και στην Ιεράπετρα.

Με το πρώτο έργο», επεσήμανε, «η Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαικάστρου της Λαγκάδας και Καρυδίου του Δήμου Σητείας. Το έργο αφορά κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ.) για αρδευόμενη έκταση 2.500 στρεμμάτων και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαικάστρου που εξυπηρετεί έκταση 7.500 στρεμμάτων.

Με το δεύτερο έργο» υπογράμμισε, «το Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή των οικισμών Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγ.Φωτιά και Αγ.Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος, αγωγούς μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 19Km και συνοδευτικά κατασκευαστικά έργα για μικτή αρδευόμενη έκταση 10.425 στρέμματα και για καθαρή αρδευόμενη έκταση: 8.600 στρέμματα».

Το συνολικό έργο καλύπτει περίοδο 25 ετών, εκ των οποίων τα 2,5 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 22,5 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης έσπευσε να ευχαριστήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, η συνεργασία των οποίων είχε ως αποτέλεσμα την προκήρυξη της Α’ Φάσης των δύο αυτών σημαντικών έργων.