
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός Ενέργειας μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τους υδρογονάνθρακες στο Λασίθι και τη σημασία της ενεργειακής αξιοποίησης της περιοχής
Με λόγο αιχμηρό αλλά και απολύτως τεκμηριωμένο, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε εκτενώς στην επικείμενη έλευση της Chevron στην περιοχή, στις γεωστρατηγικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές του ζητήματος, αλλά και στις προκλήσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία της Κρήτης.
«Η παρουσία κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil δεν είναι τυχαία»
«Δεν χρειάζεται συστάσεις ο κ. Μανιάτης», είπε ο δημοσιογράφος στην αρχή της συνέντευξης. Και πράγματι. Ο πρώην υπουργός υπήρξε ο αρχιτέκτονας της επανεκκίνησης του τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα το 2012.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η παρουσία εταιρειών όπως η ExxonMobil, η Total και πλέον η Chevron, δείχνει ξεκάθαρα πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα. Τέτοιου μεγέθους εταιρείες δεν επενδύουν ποτέ σε μικρομεσαία κοιτάσματα. Μόνο όπου υπάρχει προοπτική για μεγάλο πλούτο».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε το θέμα σοβαρά»
Ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι το ελληνικό κράτος προκήρυξε για πρώτη φορά το 2014 διεθνή διαγωνισμό για 20 θαλάσσια “οικόπεδα” με συντεταγμένες δημοσιευμένες στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. «Από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησε μία δεκαετία σχεδόν απόλυτης αδράνειας από διαδοχικές κυβερνήσεις», σημείωσε με έμφαση.
Παρ’ όλα αυτά, χάρη στις προβλέψεις του νόμου, «όταν το κράτος δεν δραστηριοποιείται, μπορεί να κατατεθεί ιδιωτικό ενδιαφέρον, το οποίο υποχρεώνει την κυβέρνηση να προκηρύξει νέο διαγωνισμό».
Η Κρήτη ως ενεργειακή πύλη της χώρας – Χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ
Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει τίποτα για τις έρευνες. «Όλο το ρίσκο και τα χρήματα — εκατοντάδες εκατομμύρια — τα αναλαμβάνει η ιδιωτική εταιρεία. Αν πετύχει, εμείς κερδίζουμε. Αν όχι, δεν χάνουμε απολύτως τίποτα».
Το δημόσιο θα έχει έσοδα που εκτιμώνται σε 60 με 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25–30 ετών. Και το 25% αυτών των εσόδων — δηλαδή 1 στα 4 ευρώ — θα επιστρέψει απευθείας στην Κρήτη.
«Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ τοπική κοινωνία να παίρνει τέτοιο ποσοστό από εθνική επένδυση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας – «Τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη συναίνεση του κόσμου»
Ο Γιάννης Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαφάνειας και συμμετοχής των πολιτών.
«Καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, να ακουστούν οι φορείς, να κατατεθούν ενστάσεις, να διορθωθούν λάθη. Αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων — όχι να υπογράφουν στο σκοτάδι».
Παρότρυνε την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο να οργανώσουν ανοικτές εκδηλώσεις στην Ιεράπετρα, στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο.
Οι ανησυχίες για τον τουρισμό, το περιβάλλον και τη Χρυσή
Ερωτώμενος για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο πρώην υπουργός απάντησε ξεκάθαρα:
«Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε περιοχές Natura όπως η Χρυσή. Οι γεωτρήσεις θα γίνουν σε ανοιχτή θάλασσα, πολλά μίλια από τις ακτές. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν επιστημονικοί φορείς, υπάρχει Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι».
Υπενθύμισε ότι η εξόρυξη στον Πρίνο λειτουργεί για 40 χρόνια χωρίς πρόβλημα, δίπλα σε τουριστικές περιοχές όπως η Θάσος και η Καβάλα.
«Αν δεν βγάζουμε το δικό μας φυσικό αέριο, θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε χρυσάφι»
Ο κ. Μανιάτης ήταν κατηγορηματικός και σε σχέση με το ενεργειακό μέλλον:
«Το φυσικό αέριο θα είναι αναγκαίο για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν μπορείς να στηριχθείς αποκλειστικά σε ΑΠΕ. Αν δεν έχει ήλιο ή αέρα, θα κάνουμε μπλακ άουτ; Και αφού δεν θέλουμε λιγνίτη ή πυρηνικά, τι μας μένει;».
Και συμπλήρωσε: «Αν δεν αξιοποιήσουμε το δικό μας φυσικό αέριο, θα πληρώνουμε εισαγωγές από Ρωσία, Κατάρ ή ΗΠΑ. Αυτό θέλουμε;».
Καταλήγοντας – «Όλα στο φως, όλα στη Βουλή»
«Όλες οι συμβάσεις περνούν από τη Βουλή, δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, είναι στη διάθεση κάθε πολίτη. Δεν υπάρχουν πια κρυφές συμφωνίες», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.
Κατέληξε λέγοντας πως η τοπική κοινωνία πρέπει να ελέγχει τα πάντα, να διαμορφώνει άποψη και να συμμετέχει. «Δεν είναι δουλειά του πολίτη να εμπιστεύεται "τυφλά". Είναι δουλειά της πολιτείας να πείθει, να εξηγεί και να εγγυάται».