Για τον σεισμό στο Καβούσι ο Γ. Παπαδόπουλος στον Ηχώ 99,8

11:46 π.μ. - Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023
11:03 π.μ. - Παρ, 17/46/2023
Image: Για τον σεισμό στο Καβούσι ο Γ. Παπαδόπουλος στον Ηχώ 99,8

Τι δήλωσε ο ερευνητής – σεισμολόγος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ιεράπετρα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 4 χιλιομέτρων Βόρεια - Βορειοανατολικά του Καβουσίου. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,8 χιλιόμετρα.

Με αφορμή τον σεισμό μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος ερευνητής – σεισμολόγος λέγοντας ότι η γενική εικόνα της Κρήτης δείχνει τη σεισμικότητα του νησιού. Την τελευταία 3ετία παρατηρείται μια έξαρση σεισμών. Ο συγκεκριμένος που σημειώθηκε χθες μεταξύ Καβουσίου – Τουρλωτής, δεν συνδέεται με το ρήγμα του Χα.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται το φαινόμενο. Γενικότερα πάντως εάν προκύψει επιμονή στη σεισμικότητα θα υπάρξει και διαφορετική αντιμετώπιση από τους επιστήμονες. Υπενθυμίζεται ότι πριν τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι υπήρχε σεισμική δραστηριότητα ήδη 4 μήνες πριν, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στάθηκε στη συνέχεια στην αναγκαιότητα ελέγχου στατικότητας των κτιρίων, δημόσιων ή ιδιωτικών και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο, μιας και η χώρα μας είναι σεισμογενής, ώστε εάν χρειαστεί, έγκαιρα, να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.