Για το παραλιακό μέτωπο και τις κατεδαφίσεις κατασκευών ο δήμαρχος Ιεράπετρας στον περιφερειάρχη

4:14 μ.μ. - Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
04:10 μ.μ. - Πέμ, 24/14/2024
Image: Για το παραλιακό μέτωπο και τις κατεδαφίσεις κατασκευών  ο δήμαρχος Ιεράπετρας  στον περιφερειάρχη

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης   για το θέμα του παραλιακού μετώπου και τις κατεδαφίσεις κατασκευών, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη.

Ο Δήμαρχος συνοδευόταν  από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου κα Μαρία Φραντζεσκάκη, τον αντιδήμαρχο κ. Εμμανουήλ Τζώρτζη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκη και τον ειδικό συνεργάτη κ. Ιωάννη Μανιαδάκη.

Για τις εξελίξεις ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο  λέγοντας ότι, στόχος μας είναι ένα καλαίσθητο και λειτουργικό  παραλιακό μέτωπο που θα το απολαμβάνουμε  τόσο εμείς και οι επισκέπτες μας όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι καταστηματάρχες  που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε προσπάθεια ώστε να μην εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης μιας και βρισκόμασταν προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Πρέπει όμως  κάποια στιγμή να απελευθερώσουμε από τη χρόνια ομηρία   τους επαγγελματίες  και από την άλλη να μπορέσουμε ως Δήμος να παρέμβουμε με έργα αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου. Το εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί  είναι ότι η εξομοίωση χερσαίας ζώνης προϋποθέτει την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.  Αυτή τη στιγμή στο Δήμο ανήκει το τμήμα της παραλίας, από τις  κατασκευές μέχρι τη θάλασσα. Στο υπόλοιπο τμήμα δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Είναι αλήθεια ότι μεταβήκαμε με αισιοδοξία  για το αποτέλεσμα της συνάντησης   με τον κ. Αρναουτάκη.

Ωστόσο,  ο  κ. Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης για τα έργα  ανάπλασης. Η  εναλλακτική λύση που προτείνεται είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ με προαπαιτούμενο  την  απομάκρυνση των κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο. Για τον λόγο αυτό με προτροπή του κ. Περιφερειάρχη την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή ώστε να συζητήσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη γίνει οι επαφές με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την όσο γίνεται ταχύτερη διευθέτηση των ενεργειών από πλευράς τους ώστε να μην υπάρξουν μεγάλη  καθυστέρηση στη διαδικασία παραχώρησης και εξομοίωσης του χώρου.  Μετά τη συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή θα γίνει ενημέρωση του  κόσμου και  θα αποφασίσουμε  πώς θα κινηθούμε με στόχο  η Ιεράπετρα να αποκτήσει  ένα σύγχρονο καλαίσθητο και λειτουργικό  παραλιακό μέτωπο, ανέφερε ο Δήμαρχος.