Για την νέα ίωση της μελιτζάνας και την πορεία της καστανής ρυτίδωσης η Άννα Μίχου στον Ηχώ 99,8

10:05 π.μ. - Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021
10:03 π.μ. - Τρί, 09/05/2021
Image: Για την νέα ίωση της μελιτζάνας και την πορεία της καστανής ρυτίδωσης η Άννα Μίχου στον Ηχώ 99,8

Θορυβήθηκαν οι παραγωγοί μετά την εμφάνισης της ίωσης της μελιτζάνας στο Τυμπάκι

Η παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας διαπιστώθηκε σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Π.Ε. Ηρακλείου στο Τυμπάκι . Η κα Άννα Μίχου από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ίωση αλλά και οδηγίες προς τους παραγωγούς. Όπως είπε ο συγκεκριμένος ιός εμφανίσθηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ. Η ίωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας ωστόσο όμως μπορεί να προσβάλει και άλλες καλλιέργειες όπως πιπεριά, τομάτα, το πελαργόνιο κ.α.

Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα με μηχανικό τρόπο πχ από μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα κ.α. Ενδεχομένως να μεταδίδεται και με το σπόρο. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει ένας προληπτικός έλεγχος σε φυτώρια της περιοχής της Ιεράπετρας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ίωση έχει φτάσει στην περιοχή.

Τα συμπτώματα της ίωσης μπορεί να είναι νανισμός, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς και παραμορφώσεις των καρπών. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται μια σειρά μέτρων όπως γενικότερα για την προστασία των καλλιεργειών από ιώσεις. Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με συχνό έλεγχο των φυτών, συχνή απολύμανση εργαλείων, πλύσιμο των χεριών , τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής των εργαζομένων καθαριότητα εντός και εκτός των θερμοκηπίων κλπ.Η κα Μίχου κάλεσε τους παραγωγούς σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στις καλλιέργειές τους να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας λέγοντας ότι επισήμως δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην υπηρεσία. Εκτιμά όμως ότι υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή είναι όμως ελάχιστα και μεμονωμένα, οι παραγωγοί τα κρύβουν και αυτό δυσκολεύει το έργο της υπηρεσίας. Συνέστησε και εδώ προσοχή τους παραγωγούς και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.