Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Πρόεδρος των Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στον Ηχώ 99,8
Ο Γιάννης Δαλέζιος, προειδοποιεί για τους κινδύνους που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο στην δημόσια εκπαίδευση
Ο κ. Γιάννης Δαλέζιος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 σχετικά με το ζήτημα που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι γεγονός πως παρακάμπτεται το άρθρο 16 του συντάγματος αν εγκατασταθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα μας. «Τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων ίσως να μην έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.» Ο κ. Δαλέζιος τόνισε πως αν η κυβέρνηση δεν ήθελε να φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για τις σπουδές τους, θα έκανε επενδύσεις στα δημόσια πανεπιστήμια και δεν θα έβαζε την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά θα είναι πολλά και θα είναι σε θέση να πληρώσουν μόνο οι έχοντες.
Δυστυχώς φαίνεται πως το κράτος θέλει να βγάλει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί δημόσια πανεπιστήμια, γι’ αυτό «σπρώχνει» τον κόσμο εμμέσως πλην σαφώς στα ιδιωτικά, αναφέρει ο ίδιος. Υπάρχει απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου μιας και η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη και το διδακτικό προσωπικό έχει ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Δαλέζιος τόνισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μείνουν τα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς διδάσκοντες, αν οι προτάσεις για εργασία από τα ιδιωτικά είναι δελεαστικές.
«Ο μεγάλος κίνδυνος, αν έρθουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι να ιδιωτικοποιηθεί περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο καθώς τα δημόσια θα προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά και θα φτιάξουν αντίστοιχα πτυχία αμφιβόλου ποιότητας.» Επόμενο βήμα είναι να λειτουργούν και τα δημόσια με δίδακτρα, όχι όμως υψηλά, καθώς δεν θα υπάρχει πια χρηματοδότηση από το κράτος. Θα είναι παράνομο να επιδοτεί το κράτος μόνο τα δημόσια και όχι τα ιδιωτικά.
Σε ερώτηση που τέθηκε για το αν χρηματοδοτούνται έρευνες, απάντησε πως οι έρευνες χρηματοδοτούνται με προκηρύξεις προγραμμάτων και τα χρήματα αυτά δεν είναι σταθερά με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι τεράστιος. Είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος προκειμένου να διαχέονται τα αποτελέσματα της έρευνας σε όλο τον κόσμο.
Κλείνοντας, ανέφερε πως η ομοσπονδία των συλλόγων διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού αποφάσισε ομόφωνα πως δεν υπάρχει λόγος να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να φροντίσει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί μέχρι τέλος του Ιανουαρίου και είναι πιθανό να οφείλεται αυτή η καθυστέρηση στις αντιδράσεις που υπάρχουν.