Για σημαντικά θέματα ΕΛΓΑ συζήτησαν Γαϊτάνης και Λυκουρέντζος

9:44 π.μ. - Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021
09:03 π.μ. - Τετ, 31/44/2021
Image: Για σημαντικά θέματα ΕΛΓΑ συζήτησαν Γαϊτάνης και Λυκουρέντζος

Σύσκεψη Δ.Σ. Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε εχθές 30/3/2021 μεταξύ του πρόεδρου του ΕΛΓΑ κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο και του Δ.Σ. Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Η συνεδρίαση έγινε έπειτα από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας , με σκοπό πρωτίστως την γνωριμία των διοικήσεων αλλά και την αμφίδρομη ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο της περιοχής.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναλύθηκαν οι παθογένειες της λειτουργίας του ΕΛΓΑ διαχρονικά και πώς αποτυπώνεται αυτό στην περιοχή μας και ευρύτερα σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ο κύριος Λυκουρέζος κατά την ενημέρωση του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού και την μείωση του ελλείμματος στα αποθεματικά λόγω ορθολογικότερης διαχείρισης των λιγοστών πόρων .

Επισήμανε δε, ότι κύρια βούληση του οργανισμού (αλλά και του ίδιου προσωπικά) είναι η τροποποίηση του κανονισμού των αποζημιώσεων ώστε να εξελιχθεί σε ένα νέο, σύγχρονο και δικαιότερο σύστημα που θα είναι πραγματικά η ασφάλεια του αγρότη και κτηνοτρόφου, στις δύσκολες συγκυρίες που θα προκύψουν.

Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου με τη σειρά τους, ενημερώνοντας τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατέστησαν απολύτως ξεκάθαρο ότι η δεδομένη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός σε σχέση κυρίως με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είναι αποτέλεσμα των αστοχιών που εφαρμόστηκαν σε βάρος των παραγωγών τα προηγούμενα έτη, από όλες τις διοικήσεις.

Κατέστη επίσης ξεκάθαρο ότι για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα εις βάρος του ΕΛΓΑ, απαιτείται τεράστια προσπάθεια από μέρος των υπηρεσιών του Οργανισμού, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στον κανονισμό του.

Στόχος είναι να αποζημιώνεται στο ακέραιο η καταστροφή για έναν παραγωγό και με γρήγορες διαδικασίες.

Τέλος, για όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα μεταβληθεί η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως ισχύει σήμερα.

Ολοκληρώνοντας την άκρως εποικοδομητική σύσκεψη, συμφωνήθηκε από κοινού η συνέχεια της επικοινωνίας για ανταλλαγή απόψεων και επιμέρους στοιχείων.

Στόχος, είναι ο αγρότης να αποκτήσει έναν ουσιαστικό σύμμαχο στο πλάι του, για τις δύσκολες στιγμές.

agrotikosierapetras.gr