Για 3η μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στην Β.Εύβοια

10:02 π.μ. - Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016
10:01 π.μ. - Παρ, 08/02/2016
Image: Για 3η μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στην Β.Εύβοια

Συνεχίστηκε όλο το βράδυ η εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε προχθές στην Βόρεια Εύβοια. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων προφύλαξαν την Λίμνη. Πρωτοφανής καταστροφή

Αυτό που φοβόντουσαν όλοι, το να πλησιάσουν οι φλόγες την πόλη της Λίμνης, τελικά απεφεύχθη με την βοήθεια μεγάλων πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πολιτών και με σύμμαχο τον αέρα που έπεσε χθες το βράδυ.
 
Στο μέτωπο που εστιάζεται μεταξύ Λίμνης και Κατούνιας  βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα, ενώ από τις 6 το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, των Δήμων και όλων των αρχών, καθώς και της κρατικής μηχανής θεωρείται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Τα μεσάνυχτα έφτασαν στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.
 
Το πύρινο μετωπο έχει ξεπεράσει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.
 
Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
 
Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.
 
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έσπευσαν στη Βόρεια Εύβοια για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.