Γηροκομείο Ιεράπετρας: Καμία απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα

10:00 π.μ. - Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Τετ, 07/00/2022
Image: Γηροκομείο Ιεράπετρας: Καμία απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα

Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Δικηγόρος του Σωματείου Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Εμμ. Καλαϊτζάκης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το "Γηροκομείο" Ιεράπετρας που λειτουργεί υπό τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο που εκπροσωπεί το Σωματείο κ. Εμμ. Καλαϊτζάκη μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων που οδηγεί σε κλείσιμο τη δομή καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας αφού δεν υπάρχει άδεια, το ενδιαφέρον στρέφεται εντόνως στο τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους τρόφιμους και τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τους τρόφιμους η Περιφέρεια Κρήτης προτείνει τη φιλοξενία σε άλλες δομές της Κρήτης. Μέσα σε αυτές είναι και η δομή στα Χανιά, η δομή «κολαστήριο» για την οποία εκκρεμεί δικαστική υπόθεση και η οποία πλέον έχει αλλάξει όνομα.

Το πρόβλημα με τις υπόλοιπες δομές στο νησί είναι ότι δέχονται μόνο περιπατητικούς και ηλικιωμένους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Στο «Γηροκομείο» της Ιεράπετρας υπάρχουν μη περιπατητικοί αλλά και άνθρωποι με σοβαρά ζητήματα υγείας που χρήζουν αυξημένης φροντίδας. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν βέβαια ιδιωτικές δομές, όμως το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Το Σωματείο που τις επόμενες ημέρες πηγαίνει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.. προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην άσκηση έφεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί χρόνος ώστε να αναζητηθούν χώροι που θα μεταφερθούν οι ηλικιωμένοι και πάνω από όλα να ολοκληρωθεί το Ορφανουδάκειο Γηροκομείο που ανακαινίζεται. Δυστυχώς εδώ παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση του έργου.

Σε κάθε περίπτωση η έφεση ασκήθηκε και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Στο μεταξύ, αφενός μεν γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του νόμου που προβλέπει παράταση λειτουργίας σε καταστάσεις ανάγκες. Αφετέρου δε από το 2020 υπάρχει ΚΥΑ που προβλέπει την παράταση λειτουργίας τέτοιων δομών που λειτουργούν χωρίς άδεια, εως τις 31 -12 -2022. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα γίνεται προσπάθεια ώστε να παραταθεί η λειτουργία της δομής, σημείωσε ο κ. Καλαϊτζάκης