Γεωργαντάς από Ιεράπετρα :Οι συνεταιρισμοί και τα θερμοκήπια το μέλλον της γεωργίας στη χώρας μας

11:07 π.μ. - Σάββατο, 16 Απριλίου 2022
11:04 π.μ. - Σάβ, 16/07/2022
Image: Γεωργαντάς από Ιεράπετρα :Οι συνεταιρισμοί και τα θερμοκήπια το μέλλον της γεωργίας στη χώρας μας

Τι απάντησε για ΤΟΕΒ εργάτες γης κόστος παραγωγής- (βίντεο φωτογραφίες )

Την Ιεράπετρα επισκέφθηκε   την Παρασκευή 15 Απρίλιου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς  συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.  Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους ο  κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε αρχικά  τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρητικό Περιβόλι για τον οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, πόσους τόνους κηπευτικών διαχειρίζονται, πόσο προσωπικό απασχολούν  κλπ. Εκεί  τον υποδέχθηκαν  ο  πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων του δήμου Ιεράπετρας  κ. Νεκτάριος Παπαδάκης,  μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Τσιφετάκης κ.α..

hxonews

Στην συνέχεια ο Υπουργός συνοδευόμενος πάντα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ ΓΠλακιωτάκη επισκέφτηκαν θερμοκηπιακή μονάδα στο Κεντρί.

hxonews
hxonews

Εν συνεχεία ο κ. Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας  Θεοδόση  Καλαντζάκη. Παραβρέθηκαν ακόμη οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός,   Σητείας Γιώργος  Ζερβάκης, ο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης  Στεφανάκης, αντιδήμαρχοι ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης  , το μέλος  της επιτροπής ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα της ΚΕΔΕ Αργύρης  Πανταζής,  εκπρόσωποι  φορέων από το Λασίθι.

hxonews

Στην τοποθέτησή του  ο κ. Υπουργός  είπε ότι χαίρεται  που είναι σε έναν τόπο που παράγει και η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την παραγωγή προϊόντων  και να σταθεί δίπλα στον αγρότη. Ιδιαίτερη αναφορά  στους Νέους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τη σημασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών ποιοτικών προϊόντων  αλλά και  στις ενισχύσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο, τα αγροεφόδια, την πάταξη αισχροκέρδειας. Επίσης στάθηκε στα αρδευτικά έργα και τη στόχευση για  καλύτερη διαχείριση των υδάτων.

hxonews

Εκείνο που μεταξύ άλλων τόνισε ο κ. Υπουργός είναι ότι το μέλλον βρίσκεται   στα συνεργατικά σχήματα, τις ομάδες παραγωγών  και τους συνεταιρισμούς για να μπορέσει ο αγρότης να σταθεί  απέναντι στις προκλήσεις και να μπορέσει να πετύχει καλύτερες  τιμές. Ο μόχθος του αγρότη, του κτηνοτρόφου,  πρέπει να πάρει την αξία που του αναλογεί.

Εκ μέρους των φορέων, αγροτών κτηνοτρόφων,  μελισσοκόμων, αποσταγματοποιών, αλιέων  τέθηκαν μια σειρά από θέματα όπως  υψηλό κόστος παραγωγής, έλλειψη εργατικού δυναμικού, αναστολή του νόμου για την κατασκευή θερμοκηπίων τουλάχιστον για 3 χρόνια, οι καταστροφικές συνέπειες της παρουσίας του λαγοκέφαλου στις θάλασσες , το υψηλό  κόστος του πετρελαίου, η προσπέλαση των δασών, το υψηλό  το κόστος της ζάχαρης , η αναγκαιότητα έκδοσης άδειας κατασκευής κτηνοτροφικού καταλύματος σε δασικές περιοχές κ.α.

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υπεύθυνος του προγράμματος ύδωρ ο οποίος  ανέλυσε το πρόγραμμα ΣΔΙΤ στο νερό με αξιοποίηση των επιφανειακών νερών και κατασκευή έργων στους ΤΟΕΒ με συμμετοχή ιδιωτών

hxonews

Ο κ Γεωργαντάς αφού  άκουσε τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα των φορέων στάθηκε στα  συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών λέγοντας ότι υπάρχει συνεννόηση  με την υπουργό πολιτισμού για το εμπόδιο της αρχαιολογίας και σύντομα θα λυθεί το θέμα.

Για το θέμα της κατασκευής θερμοκηπίων ο υπουργός δεσμεύτηκε να το εξετάσει  και σύντομα θα δώσει απαντήσεις. Τέλος για τους παράνομους  εργάτες γης  ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν  . 

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews