Η δημοσιοποίηση της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώνει την «απόλυτη δέσμευση» της ελληνικής κυβέρνησης στους μνημονιακούς όρους που είχαν συνομολογηθεί στις 25 Μαΐου και 5 Δεκεμβρίου δεν σχολιάζεται εκτενώς στα φύλλα των γερμανικών εφημερίδων.
Σε μια σύντομη μόνο αναφορά η Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου dpa αναφορικά με την χρηματιστηριακή απόδοση των γερμανικών ομολόγων την πρώτη ημέρα λειτουργίας των διεθνών χρηματαγορών μετά τις διακοπές Χριστουγέννων, σημειώνει: «Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα την Τρίτη συνεχίζοντας την κερδοφόρα πορεία που είχε καταγραφεί πριν τα Χριστούγεννα. (…) Αισθητή μείωση καταγράφηκε στα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μετά τους διαξιφισμούς για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους, η Αθήνα μπορεί τώρα μόνο να ελπίζει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο δρόμος για την ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM είναι πλέον ανοιχτός, όπως δήλωσε μέσω twitter το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε στο μεταξύ επιβεβαιώσει με επιστολή την επιθυμία του να τηρήσει τις πρότερες συμφωνίες».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στα χρηματιστηριακά νέα της ημέρας σημειώνει ότι «τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά: υπάρχουν πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους», σε αντίθεση μάλιστα με την Ιταλία, όπου η αρνητική εικόνα που συνεχίζει να καταγράφει η μεγάλη συστημική τράπεζα Μοnte dei Paschi καθώς και τα σενάρια διάσωσής της, συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.
Η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει χρόνο με το χρόνο
Από την άλλη πλευρά, ένα μακροσκελές ρεπορτάζ της Wiener Zeitung από την Αθήνα υπενθυμίζει ότι η ελληνική κρίση, τουλάχιστον αν τη δει κανείς από κοινωνική και ανθρωπιστική σκοπιά, δεν έχει παρέλθει. Το αντίθετο. Η κατάσταση, ιδίως στην πρωτεύουσα, έχει επιδεινωθεί. Η εφημερίδα της Βιέννης εστιάζει στην προσωπική ιστορία τoυ Έρβιν Σρουμπφ, 53 ετών από τη μικρή αυστριακή πόλη Ζέεκιρχεν αμ Βάλερζεε. Ο Έρβιν Σρουμπφ δραστηριοποιείται εθελοντικά στην Ελλάδα αδιάλειπτα από το 2012, βοηθώντας ανέργους, αρρώστους, μητέρες και παιδιά. Αφορμή για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα ήταν ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ με σοκαριστικές εικόνες από το γενικό νοσοκομείο «Ελπίς» στην Αθήνα της κρίσης του 2012. «Σκέφτηκα… Πώς είναι δυνατόν; Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Έκτοτε έχει ιδρύσει μια οργάνωση 40 εθελοντών, ονόματι «Griechenlandhilfe» (Boήθεια προς την Ελλάδα), μέλη της οποίας φτάνουν κάθε τόσο οδικώς στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας κυρίως ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
Παρά τα φαινόμενα, όσο περνούν τα χρόνια η ζήτηση αυξάνεται. «Βελόνες ενδοφλέβιας έγχυσης, επίδεσμοι, φάρμακα αλλά και τροφές για μωρά. Αν και το 2013 μεταφέρθηκαν 17 τόνοι ιατροφαρμακευτικών υλικών προς την Ελλάδα, το 2015 οι προμήθειες ανήλθαν στους 100 τόνους. Μια τεράστια ποσότητα. Ακόμη και ασθενοφόρα χαρίστηκαν ως δωρεές στις χρόνια προβληματικές ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να πληρώσει καν για τα απαραίτητα φάρμακά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πέρυσι οι εθελοντές προσέφεραν 8.547 ώρες εθελοντικής εργασίας. «Η φετινή τάση είναι ανοδική. Η αιτία είναι μία. Η ανάγκη στην Ελλάδα παραμένει μεγάλη. Ο Σρουμπφ είναι κατηγορηματικός: ´H κατάσταση χειροτερεύει ολοένα περισσότερο´». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αυστριακή ΜΚΟ δραστηριοποιείται πλέον σε δεκάδες τοπικά προγράμματα βοήθειας όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, τη Λέσβο και αλλού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον είναι βέβαια ότι πλέον δεν είναι μόνο οι ανασφάλιστοι πολίτες που προστρέχουν σε βοήθεια αλλά και πολλοί ασφαλισμένοι που δύσκολα επιβιώνουν.
Το όνομα του αυστριακού εθελοντή και της οργάνωσής τoυ είναι ήδη γνωστά στην Αθήνα. Στο κοινωνικό ιατρείο της πυκνοκατοικημένης Δάφνης η αυστριακή ιατροφαρμακευτική βοήθεια είναι πολύτιμη. Για τις ελληνίδες εθελόντριες που εργάζονται εκεί «ο Έρβιν Σρουμπφ είναι ένας καλός άνθρωπος (…) Ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε».
Πηγή: Deutsche Welle