Γερμανικό νοσοκομείο καθιερώνει την κρητική διατροφή για τους ασθενείς, τους γιατρούς αλλά και τους γείτονες

4:40 μ.μ. - Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016
04:10 μ.μ. - Σάβ, 08/40/2016
Image: Γερμανικό νοσοκομείο καθιερώνει την κρητική διατροφή για τους ασθενείς, τους γιατρούς αλλά και τους γείτονες

«Τί ποιο υγιεινό», λένε οι υπεύθυνοι

Γερμανικό νοσοκομείο επέλεξε να έχει την κρητική διατροφή στο μενού των ασθενών αλλά και των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, θεωρώντας ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο και κατάλληλη για έναν σωστό τρόπο ζωής για τον πληθυσμό. Μάλιστα οι ίδιοι οι ασθενείς και το προσωπικό είναι "διαφημιστές" της κρητικής διατροφής ώστε κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το νοσηλευτικό ίδρυμα συχνά πηγαίνουν στα μαγειρεία του για να προμηθευτούν το γεύμα τους! Ο ίδιος ο αρχιμάγειρας, Martin Weever, που επέβαλε τον τρόπο που τρέφονταν οι παλιότεροι Κρήτες, δηλώνει ότι και στο σπίτι του το τραπέζι είναι γεμάτο με τα στοιχεία της κρητικής διατροφής!
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σε δηλώσεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο Martin Weever σημειώνει πως η κρητική διατροφή επελέγη με βάση και τις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, που έχει τα συστατικά της Κρήτης στην πρώτη γραμμή!
Η πρώτη εφαρμογή γίνεται στο Ευαγγελικό Νοσοκομείο του Βέσσελ κοντά στο Ντούισμπουργκ, εκεί όπου πλέον κυριαρχεί η αντίληψη ότι το καλό κρητικό λάδι είναι η βάση της κουζίνας, με λίγο κρέας, πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας, αλλά πολλά λαχανικά.. Ο κίνδυνος των ασθενειών, όπως η καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και το Αλτσχάιμερ μειώνονται με αυτή τη διατροφή, λένε οι γιατροί του νοσοκομείου, επικαλούμενοι μελέτες από τη δεκαετία του 1960. Ενώ, όπως σημειώνουν, μελέτη από το 1994 απέδειξε ότι οι θάνατοι λόγω καρδιάς μειώθηκαν κατά 50%, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου.
Όπως λέει ο αρχιμάγειρας, η ανταπόκριση σε αυτό το είδος της διατροφής είναι τόσο μεγάλη ώστε το νοσοκομείο αποφάσισε να πουλά σε πακέτο πιάτα της κρητικής διατροφής για εκείνους τους κατοίκους που δεν είναι ασθενείς!