Γερμανία: Σκέψεις για capital controls και έκτακτα μέτρα σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ

12:29 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τετ, 16/29/2022
Image: Γερμανία: Σκέψεις για capital controls και έκτακτα μέτρα σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ

Αν και οι γερμανικές αρχές δημοσίως υποτιμούν την πιθανότητα διακοπής ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακ άουτ

Για τα χειρότερα σενάρια προετοιμάζονται οι γερμανικές Αρχές σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ, προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία. Σύμφωνα με το Reuters, η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος απόρροια των επιπτώσεων της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και τα capital controls.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank, είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείονται τα όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αναφέρει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την προτεραιότητα πρόσβασης σε καύσιμα για εταιρείες που μεταφέρουν μετρητά.

Πονοκέφαλος τα μετρητά - Τα προτιμούν οι Γερμανοί

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς, οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο δεκαετίες. Περίπου το 60% των ημερήσιων αγορών πληρώνονται σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, κάνουν ανάληψη πάνω από 6.600 ευρώ τον χρόνο, κυρίως μέσω των ΑΤΜ.

Capital controls

Οπως αναφέρει το Reuters, στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, οι Γερμανοί έβγαλαν από τις τράπεζες 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα κατέθεσαν.

Ωστόσο, ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και οι αξιωματούχοι εξετάζουν το θέμα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλησιάζει ο χειμώνας.

Εάν συμβεί μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ορίου ανάληψη μετρητών, ανέφερε πηγή του Reuters.

neakriti.gr