«Η συζήτηση για τη διαδικασία τέλειωσε, τώρα είναι η ώρα της πολιτικής». Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Νίκου Αλιβιζάτου, η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της συνεδρίασης του κεντρικού συμβουλίου της ΔΗΣΥ, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της, για το κλείσιμο και της τελευταίας σοβαρής διαδικαστικής εκκρεμότητας. Οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα στηθούν στις 12 και τις 19 Νοεμβρίου. Η κυρία Γεννηματά κάλεσε τους πολίτες «να δώσουν με την παρουσία τους τη μεγάλη δυναμική στο εγχείρημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Καμίνης. « Η δημόσια συζήτηση επί της διαδικασίας, που προκάλεσε κόπωση και αμφιβολία στους πολίτες, τελείωσε. Έφτασε η ώρα για πολιτική, για ουσιαστικό διάλογο σχετικά με το πώς η προοδευτική δημοκρατική παράταξη θα γίνει πραγματικά μεγάλη και πώς θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος Αθηναίων.
Όμως, η απόφαση του Νίκου Αλιβιζάτου, αιφνιδίασε τα επιτελεία των υποψηφίων που εκτιμούσαν ή και ήθελαν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν αργότερα και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και ποικίλες αντιδράσεις, στο παρασκήνιο, από άλλους υποψηφίους. Ορισμένοι εξέφραζαν την απορία τους για το γεγονός ότι ενώ το πρωί της Δευτέρας ο κ. Αλιβιζάτος επικοινώνησε μαζί τους και ζήτησε τη γνώμη τους για ένα διαδικαστικό ζήτημα απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην ημερομηνία των εκλογών. Πιθανόν μετά τη αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών να θεώρησαν ότι η θα υπήρχε μια συνεννόηση για την ημερομηνία. Ο κ. Αλιβιζάτος, πάντως, κινήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η επιτροπή την Πέμπτη. Τον εξουσιοδότησε μετά τις επαφές με τις εταιρίες να ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία των εκλογών.
Στην ανακοίνωση του εξηγεί ότι η επιλογή να στηθούν κάλπες στις 12 και 19 Νοεμβρίου έγινε διότι «έως το τέλος του έτους, δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας, είτε λόγω των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (26.11 και 3.12.2017), είτε λόγω συνεδρίων άλλων πολιτικών φορέων (17.12.2017).» Και διευκρινίζει ότι «ειδικά στην Αθήνα, αποφασίσθηκε να παραταθεί το ωράριο της ψηφοφορίας, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση αθλητών που επιθυμούν να ψηφίσουν, αλλά και όσων, λόγω του διεθνούς Μαραθωνίου, δυσκολευθούν στις μετακινήσεις τους».
Βέλη Θεοδωράκη κατά Φώφης και Καμίνη
Η εξήγηση του κ. Αλιβιζάτου δεν απέτρεψε τις αντιδράσεις. Το Ποτάμι, με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «προϊόν πίεσης» που άσκησε η πλευρά της κυρίας Γεννηματά και για «κακοστημένη μεθόδευση». «Απαίτησαν και έβαλαν βέτο ο πρώτος γύρος των εκλογών να γίνει στις 12 Νοεμβρίου, την ημέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην Αθήνα, του κλασικού Μαραθωνίου, στον οποίο μετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και η πόλη είναι κομμένη στα δύο. Η κυρία Γεννηματά όμως επιμένει ότι ο Μαραθώνιος κόβει απλώς την πόλη για τρεις ώρες» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι. Βέλη εξαπολύονται και κατά του Γιώργου Καμίνη. « Ο Δήμαρχος Αθηναίων –ο πρώτος που θα έπρεπε να επισημάνει την ακαταλληλότητα της ημέρας– σιωπά» σημειώνεται.
Η Σεβαστουπόλεως επιμένει ότι «στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με την προετοιμασία των εκλογών εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα είναι έτοιμα τα εκλογικά τμήματα και οι εφορευτικές επιτροπές στις 12 Νοεμβρίου» και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της αναθεώρησης της ημερομηνίας που ανακοινώθηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Θεοδωράκης, που είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εξέλιξη, είχε συνομιλίες με τους Γιάννη Μανιάτη και Νίκο Ανδρουλάκη που επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις για την ημερομηνία αλλά και τη μεθοδολογία ανακοίνωσης της, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή γραμμή πλεύσης.
Χαρ. Τρικούπη: « Τα διαδικαστικά τελειώσανε»
«Τα διαδικαστικά τελειώσανε. Οι εκλογές θα γίνουν στις 12 και τις 19 Νοεμβρίου» είναι η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ, υποστήριζαν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι οι εκλογές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν στις 12 Νοεμβρίου και τόνιζαν ότι ο προγραμματισμένος για εκείνη την ημέρα Μαραθώνιος της Αθήνας δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην διαδικασία. Μεταδίδουν μάλιστα ότι, το Σάββατο, στην τεχνική υποεπιτροπή υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και στις 5 Νοεμβρίου.
Παπανδρέου: Εκλέγουμε τον επικεφαλής της ΔΗΣΥ
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου ότι στις 12 Νοεμβρίου εκλέγεται ο αρχηγός της ΔΗΣΥ. «Επιμένω, του επικεφαλής της ΔΗΣΥ, γιατί το πώς αυτή η παράταξη θα μετεξελιχθεί, έτσι ή αλλιώς, είναι υπόθεση όλων όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Η αναφορά του ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά των δηλώσεων του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι η εκλογή αφορά τη δημιουργία ενός εντελώς νέου φορέα που θα πάρει το πολιτικό στίγμα του αρχηγού του.
Ο κ. Παπανδρέου κράτησε αποστάσεις από τον κ. Θεοδωράκη και στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. «Είμαι πάντα υπέρ θεσμών και πρακτικών που διευρύνουν αυτή την δυνατότητα, αποκέντρωση, δημοψηφίσματα, συμμετοχή πολιτών στην ανέδειξη αρχηγών, αξιοποίηση τεχνολογίας - όπως και την ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Παράλληλα όμως, εγώ ο τεχνόφιλος - πήρα και διεθνή μνεία για το ότι έκανα ως Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ με την τεχνολογία, έχω γνώση και για τα όρια και τις αρνητικές πλευρές της τεχνολογίας. Όχι μόνο θέλουμε αξιοπιστία αλλά θέλουμε και ουσιαστική συμμετοχή. Η σημερινή εποχή δημιουργεί και μια ψευδαίσθηση. Με ένα πάτημα ενός κουμπιού όλα λύνονται. Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο app, ή εφαρμογή στο κινητό μας. Η εφήμερη ικανοποίηση είναι μακράν της έννοιας της δημοκρατικής συμμετοχής. Που θέλει κόπο, αφοσίωση αντιπαράθεση, σκέψη και συλλογική προσπάθεια», τόνισε.
Αιχμές Θεοχαρόπουλου για «διπλές θέσεις και ρόλους»
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου σε διπλές θέσεις και ρόλους που ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά των Γιώργου Καμίνη και Νίκου Ανδρουλάκη. « Η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων» ανέφερε.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη» και ζήτησε «την άμεση ενοποίηση, εντός του 2017, των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα», τόνισε
Πηγή: tovima.gr