Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

9:27 π.μ. - Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024
09:09 π.μ. - Τετ, 18/27/2024
Image: Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

«Είναι αδιανόητο, το επίπεδο του πόνου στη Γάζα, το επίπεδο των θανάτων και της καταστροφής δεν έχουν κανένα αντίστοιχο σε όλα όσα έχω δει από τότε που (έγινα) γενικός γραμματέας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

«Όλοι καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, καθώς και την σύλληψη των ομήρων, που αποτελεί απόλυτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας όμως ότι «ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού, και αυτό είναι που βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41.226 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα, κυρίως προσωπικό του ΟΗΕ. Όσον αφορά τους θανάτους αμάχων, είναι «απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει λογοδοσία», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «μαζικές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, τόσο από την πλευρά του Ισραήλ, όσο και στην πλευρά της Χαμάς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά οι συνομιλίες που επιβλέπονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ παραμένουν αδιέξοδες.

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ ο Μπ. Νετανιάχου δεν απαντάει πλέον στα τηλεφωνήματά του: «Αν καταλαβαίνω καλά, έχει ήδη πει δημόσια πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει να συναντηθεί μαζί μου. Άρα πιθανόν δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση».

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ζήτημα ενός τηλεφωνήματος ή της μη τηλεφωνικής κλήσης, μιας συνάντησης ή μη συνάντησης – αυτό που έχει σημασία είναι τι συμβαίνει στο έδαφος. Αυτό που έχει σημασία είναι η ταλαιπωρία των ανθρώπων. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνεχής άρνηση της λύσης των δύο κρατών και η υπονόμευση αυτής της λύσης των δύο κρατών από τις διαφορετικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος. Με αρπαγές γης, με εξώσεις, με τους νέους οικισμούς που χτίζονται – όλα παράνομα και στο πλαίσιο μιας κατοχής που τώρα, σύμφωνα με τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, είναι από μόνη της παράνομη» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η προτεινόμενη αποστολή επιτήρησης που υποστήριξε για την παρακολούθηση οποιασδήποτε μελλοντικής εκεχειρίας φαίνεται «απίθανη», καθώς είναι απίθανο να υπογράψουν όλες οι πλευρές. Οι αποστολές του ΟΗΕ απαιτούν τη συμφωνία των χωρών υποδοχής.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ανίκανα να περιορίσουν τις συγκρούσεις στη Γάζα, την Ουκρανία και αλλού, κατηγόρησε τα κράτη μέλη -ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα 15 μέλη του- για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι «ξεπερασμένα, δυσλειτουργικά και άδικα», είπε. «Προσπαθούμε να λύσουμε τους πολέμους, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη δύναμη, μερικές φορές δεν έχουμε καν τους πόρους, για να μπορέσουμε να το κάνουμε» κατέληξε.

thepressproject.gr