Γ. Ζερβάκης: Δυναμικές αντιδράσεις από τους Σητειακούς για το Φράγμα Αμαρίου

12:24 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Παρ, 29/24/2022
Image: Γ. Ζερβάκης: Δυναμικές αντιδράσεις από τους Σητειακούς για το Φράγμα Αμαρίου

Ο Δήμαρχος Σητείας μιλά στον Ηχώ 99,8

Με ταχείς ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσει το υβριδικό έργο ηλεκτροπαραγωγής στο Φράγμα Αμαρίου στο Ρέθυμνο που προβλέπει ένα νέο φράγμα «πάνω» από το υφιστάμενο και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σητεία ως συνοδό έργο. Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι η τοπική κοινωνία αλλά και το δημοτικό συμβούλιο , με παλαιότερες και πρόσφατες αποφάσεις του, αντιδρά στη δημιουργία ενός ακόμη αιολικού πάρκου που προβλέπει την εγκατάσταση επιπλέον 26 ανεμογεννητριών ύψους 140 μ.

Θεωρούν δε απαράδεκτο το ότι προέκυψε διυπουργική απόφαση για την υλοποίηση του έργου όταν ήδη από τον Δήμο Σητείας έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακόμη δεν έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη της επένδυσης. Μάλιστα για την εγκατάσταση αυτού του επιπλέον αιολικού πάρκου το οποίο χωροθετείται κοντά στο ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO «Φυσικού Πάρκου Σητείας», υπάρχει και αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Ήδη στη Σητεία, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, έχουν γίνει επενδύσεις και έχουν εγκατασταθεί περίπου 170 ανεμογεννήτριες . Το 52% της παραγώμενης ενέργειας από αιολικά πάρκα στην Κρήτη, παράγεται από τα πάρκα της Σητείας, επομένως θεωρούμε ότι το ενεργειακό τους ισοζύγιο σε ότι έχει να κάνει με την πράσινη ενέργεια και τη στροφή προς άλλες μεθόδους παραγωγής ενέργειας, το έχουμε εξαντλήσει ως Δήμος. Επιπλέον υπάρχει η περιοχή του Αθερινόλακκου που είναι χαρακτηρισμένη ως ενεργειακός κόμβος όπου μπορούν να εγκατασταθούν οποιεσδήποτε μορφές ενέργειας, ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πως θα λειτουργεί το έργο το οποίο θα λειτουργεί ως κύριο στο Ρέθυμνο και ως συνοδό στη Σητεία. Τα δε ανταποδοτικά έργα, θα γίνουν μόνο στο Ρέθυμνο εξήγησε, τονίζοντας ότι η κοινωνία της Σητείας δεν θα το δεχθεί όλο αυτό και θα αντιδράσει δυναμικά.