Γ. Τομαδάκης: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι ανεμογεννήτριες της Επισκοπής
Την Τετάρτη η συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ από την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αρχαιολογικό χώρο
Στα πλαίσια της σωστής ενημέρωσης, ο Ηχώ 99,8 ξεκίνησε σήμερα θεματικές ενότητες που αφορούν το ενεργειακό στην Κρήτη. Αυτές οι ενότητες θα συνεχιστούν κάθε Παρασκευή στις 10:00 με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ακροατών. Στην Ελλάδα, παρόλο που παράγουμε αρκετή ενέργεια δεν είναι προς όφελος των πολιτών οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς. Ο κ. Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα της ενέργειας και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτός της Επισκοπής.
«Στην συνέντευξη που έδωσε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Ξυλούρης υπήρχαν πολλές ανακρίβειες, αποκρύφτηκαν πράγματα και ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχουν οι πολίτες», σχολίασε ο κ. Τομαδάκης. Αυτό που μας λέει ουσιαστικά ο κ. Ξυλούρης είναι να πιάσουμε καλή τιμή. Φυσικά, εάν οι αιρετοί τολμούσαν να εναντιωθούν στην ΤΕΡΝΑ δεν θα ξανά εκλέγονταν ποτέ. Η επιτροπή πολιτών Ιεράπετρας, έχει διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας από το να γίνουμε μπαταρία και κέντρο εξαγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Εάν κάποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται για το θέμα μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ ώστε να δει τι προβλέπεται και να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ελεύθερη γη ή ελεύθερο βουνό. Εάν σε αυτό προστεθούν οι τεράστιες γραμμές υψηλής τάσης που χρειάζονται, ο αγωγός φυσικού αερίου που θα έρθει από το Ισραήλ και οι εξορύξεις σε όλη την νότια Κρήτη τότε μπορεί να σχηματιστεί μία εικόνα για το τι προβλέπεται για την Κρήτη αλλά και για την Ελλάδα. Θα σώσουμε δηλαδή τον πλανήτη καταστρέφοντάς τον.
Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή, ο κ. Τομαδάκης μας ενημέρωσε ότι οι πρώτες εργασίες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ξεκίνησαν παραμονή πρωτοχρονιάς του 2019. Από το Κάτω Χωριό μέχρι την Παχεία Άμμο, όλη αυτή η κοιλάδα, αποτελεί ενιαίο αρχαιολογικό χώρο. Όταν οι πολίτες αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει επικοινώνησαν με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία είπε ότι θα τους σταματήσουν αμέσως ωστόσο στην συνέχεια ανέφεραν ότι δεν υφίστανται βλάβες στον αρχαιολογικό χώρο. Η επιτροπή δεν σταμάτησε από τότε να αναζητά έγγραφα, να κάνει κινητοποιήσεις και μήνυση καθώς μέσω covid, μηχανήματα της εταιρείας έκαναν διαπλάτυνση του δρόμου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και έπαιρναν περιουσίες ανθρώπων. Η εταιρία αναγκάστηκε να σταματήσει μετά την μήνυση καθώς είχε κάνει αίτηση για άδεια η οποία ωστόσο δεν είχε δοθεί. Η εταιρία στη συνέχεια προσέφυγε στο ΚΑΣ εναντίον της απόφασης διακοπής εργασιών. Ο δήμος και ο πρόεδρος της κοινότητας έστειλαν επιστολές υποστήριξης στο ΚΑΣ και έτσι τα έργα συνεχίστηκαν. Η επιτροπή πολιτών κατέφυγε στην συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η προσφυγή θα εκδικαστεί την επόμενη Τετάρτη. Μαζί με αυτό έχουν προσφύγει και για μία πέμπτη ανεμογεννήτρια και εναντίον μιας εταιρείας με επτά ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε όλη την κορυφογραμμή πάνω από την Βασιλική. Εάν δεν δικαιωθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα βγάλουν σε πλειστηριασμό το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Αρχαιολόγων ώστε να μαζέψουν τα χρήματα και να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζουν ότι τότε η Περιφέρεια θα πάρει το βραβείο και θα βοηθήσει τον αγώνα.
Πέρα από την περιοχή της Επισκοπής υπάρχουν και πολλές άλλες εγκεκριμένες επενδύσεις που αφορούν την Θρυπτή, τη Βασιλική, τη Χαλέπα Καβουσίου αλλά και την Βαϊνιά όχι μόνο με ανεμογεννήτριες αλλά και με πολλά φωτοβολταϊκά . Ο σκοπός είναι να γίνει η Κρήτη κέντρο ενέργειας και όχι για τις δικές της ανάγκες. Για την Κρήτη προγραμματίζουν 2.500 μεγαβάτ την ώρα που η Κρήτη χρειάζεται 800. Αυτή τη στιγμή ήδη τα 300 μεγαβάτ είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθώς κανένα δίκτυο δεν μπορεί να δεχτεί πάνω από 30% ΑΠΕ, η Κρήτη είναι καλυμμένη. Θα εξάγουμε φθηνότερο ρεύμα από αυτό που θα πληρώνουμε εμείς καθώς όλα αυτά είναι, μέσα στους λογαριασμούς μας.
Η επένδυση στην Επισκοπή κόστισε 3.000.000 ευρώ και το 1.500.000 ήταν κρατική ή κοινοτική επιδότηση. Εάν αυτά τα χρήματα δίνονταν σαν επιδότηση για φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών θα είχαμε 250 σπίτια με φωτοβολταϊκά. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε πολίτης θα είχε συμφέρον να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα για να μπορεί να πουλάει το υπόλοιπο, θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίες καθώς θα υπήρχαν ντόπιες εταιρείες και τεχνικοί και θα έφερναν ένα επιπλέον εισόδημα στους ανθρώπους του χωριού. Θέλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά όχι μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους. Ας γίνονται κοντά στην παραγωγή σε μικρές κλίμακες καθώς οι παραγωγοί για παράδειγμα έχουν δικαίωμα να βάλουν ένα φωτοβολταϊκό στο θερμοκήπιό τους και σε αυτούς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να μην γεμίσουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά τα βουνά και τις κοιλάδες. «Όλη αυτή η πράσινη μετάβαση είναι μία μεγάλη μπίζνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τομαδάκης.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι σε όλη την Ελλάδα ξεφυτρώνουν κινήσεις οι οποίες ενημερώνουν τον κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις σταματάνε τέτοιου είδους επενδύσεις αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιο λόγο.
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού