Γ. Πλακιωτάκης: Τιμούμε τον Σητειακό Βιτσέντζο Κορνάρο, εκ των κορυφαίων εθνικών ποιητών μας
Εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων & της Στέγης “Βιτσέντζος Κορνάρος”
Χαιρετισμό στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου των Πρακτικών του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου Η “φύση των πραμάτω” Από την γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτου” απηύθυνε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 στο Αναγνωστήριο της Μπενακείου βιβλιοθήκης, στο Καπνεργοστάσιο και συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και την Στέγη “Βιτσέντζος Κορνάρος”. Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε αρχικά: “Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η Σητεία η γενέτειρα μου παρότι βρίσκεται στην ανατολική άκρη της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης, στα χρόνια της Αναγέννησης ήταν σε θέση να γεννήσει μια προσωπικότητα σαν και αυτή του Βιτσέντζου Κορνάρου, του κορυφαίου ποιητή του νέου Ελληνισμού. Το μεγαλείο του υπέγραψαν και την τεκμηρίωσαν με το έργο τους ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο Κωστής Παλαμάς, ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης και την συνυπογράφει ο λαός μας και η ποίησή του”.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε πως “Η έκδοση των Πρακτικών του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Η «φύση των πραμάτω»: Από την γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτου είναι σημαντικό γεγονός, που τιμά τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Ο τόμος, που περιλαμβάνει 17 μελέτες, αποτελεί τον τρίτο σταθμό μιας πορείας που ξεκίνησε το 2003 στο Ηράκλειο, με το Α΄ Διεθνές Συνέδριο «Ζητήματα ποιητικής του Ερωτόκριτου». Τη σκυτάλη έλαβε η Σητεία το 2015 και το 2022. Τους εκδοτικούς καρπούς του τρίτου (Γ΄) αυτού Συνεδρίου, που έγινε στη Σητεία 22-24 Ιουλίου 2022, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζουμε σήμερα”.
Παράλληλα, σημείωσε πως η ενεργός αρωγή του ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να υποστηρίξει οικονομικά την έκδοση των Πρακτικών “ ήταν η ελάχιστη ανταπόδοση οφειλής προς τους επιστήμονες που μελετούν τη λογοτεχνική παράδοση του τόπου μου”. Τέλος, ευχαρίστησε όλες και όλους που εργάστηκαν και συνέδραμαν για την συγκρότηση του συλλογικού τόμου.
“Αυτό που εγώ ως αναγνώστης του θα ήθελα να καταθέσω είναι μια αίσθηση σφαιρικότητας στη παρουσίαση των θεμάτων που συνδέονται με τον Ερωτόκριτο και τη διαχρονική παρουσία του στη νεοελληνική ζωή. Ό,τι δηλαδή ακριβώς εξαγγέλλει και επαγγέλλεται ο υπότιτλος του βιβλίου.
Συγχαίρω τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, τον καθηγητή Στέφανο Κακλαμάνη, επίτιμο δημότη Σητείας, και τους Σητειακούς συμπατριώτες μου που πλαισιώνουν και στηρίζουν τις δράσεις της Στέγης, για την προσφορά τους στον τόπο μας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στα στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που πάντοτε αγκαλιάζουν πρωτοβουλίες που διασυνδέουν το Κοινοβούλιο με την ερευνητική κοινότητα, αναδεικνύοντας μια συχνά αθέατη, αλλά σπουδαία όψη του έργου της Βουλής των Ελλήνων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.