
Για σοβαρές ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή κρέατος, υψηλές τιμές (8,70 - 9,80 στην κτηνοτρόφο και στον καταναλωτή φτάνει τα 15 ευρώ) και παντελής απουσία στρατηγικού σχεδιασμού έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Λασιθίου
Για σοβαρές ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή κρέατος, υψηλές τιμές (8,70 - 9,80 στην κτηνοτρόφο και στον καταναλωτή φτάνει τα 15 ευρώ) και παντελής απουσία στρατηγικού σχεδιασμού έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Λασιθίου, κ. Γιάννης Μπρόκος, ο οποίος μίλησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8, "Ιεραπετρίτικη Γη", λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.
Ο κ. Μπρόκος, με λόγο καίριο και ουσιαστικό, παρουσίασε μια συνολική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αμνοεριφίων, επισημαίνοντας ότι η φετινή έλλειψη είναι από τις πιο σοβαρές των τελευταίων ετών.
«Το γεγονός ότι οι τιμές φτάνουν στα 15€ στον καταναλωτή δεν σημαίνει ότι φταίει ο παραγωγός», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά, λόγω ασθενειών όπως η πανώλη και η ευλογιά, της καταστροφής στη Θεσσαλία, αλλά και της συνολικής εγκατάλειψης του επαγγέλματος από τους νέους ανθρώπους».
Το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται – αυξάνεται η εξαγωγή
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, πάνω από 200.000 ζώα έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ φέτος, λόγω της ταύτισης του Πάσχα των Ορθοδόξων με αυτό των Καθολικών, χιλιάδες ζώα έχουν εξαχθεί σε Ιταλία και Ισπανία.
«Η Ιταλία αγοράζει το αρνί στα 13 ευρώ, όταν εδώ ο έμπορος δίνει 11. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζουμε τις εξαγωγές όταν δεν μπορούμε να καλύψουμε τη δική μας ζήτηση».
Ο κίνδυνος ελλείψεων στην Αττική
Ο κ. Μπρόκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για πιθανές ελλείψεις στην πρωτεύουσα. «Στην Κρήτη, μπορεί να μη φανεί τόσο πολύ, αλλά στην Αθήνα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας. Και όταν υπάρχει έλλειμμα, οι τιμές απογειώνονται την τελευταία στιγμή».
Καμία στήριξη, καμία στρατηγική
Ο Πρόεδρος ήταν επικριτικός απέναντι στην απουσία πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού από πλευράς πολιτείας.
«Δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει στήριξη, δεν υπάρχει τίποτα. Ο κόσμος εγκαταλείπει την κτηνοτροφία γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι νέοι πηγαίνουν στα ξενοδοχεία, όπου ξέρουν ότι θα δουλέψουν 8 ώρες και δεν θα έχουν την ευθύνη και το άγχος του παραγωγού».
Παράλληλα, τόνισε πως το κόστος επένδυσης σε δομές, όπως σφαγεία και υποδομές συντήρησης, είναι δυσβάσταχτο:
«Ένα σύγχρονο σφαγείο με τις απαραίτητες προδιαγραφές κοστίζει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Ποιος θα επωμιστεί αυτό το βάρος; Ο συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους μεγάλους ιδιώτες».
Αίτημα για δεύτερο σφαγείο στο Λασίθι
Ο κ. Μπρόκος επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας δεύτερου σφαγείου στο νομό Λασιθίου, μεταξύ Ιεράπετρας και Σητείας. Όπως τόνισε, το υφιστάμενο σφαγείο στη Νεάπολη δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής όπως το Πάσχα.
Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στρατάκο, τον Υπουργό, αλλά και τον βουλευτή Λασιθίου, κ. Πλαγιωτάκη, ζητώντας την έγκριση μεταφοράς ζώων προς άλλα σφαγεία της Κρήτης.
Ακριβότερο ακόμα και το εισαγόμενο
Ο κ. Μπρόκος αποκάλυψε ότι ακόμη και τα εισαγόμενα αρνιά – όπως αυτά από τη Ρουμανία – είναι πλέον πιο ακριβά από τα ντόπια, κάτι που δείχνει την πίεση που δέχεται συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά κρέατος.
Οι επιδοτήσεις δεν πήγαν εκεί που έπρεπε
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο διαχρονικό ζήτημα των επιδοτήσεων:
«Αν οι επιδοτήσεις τα τελευταία 15 χρόνια δίνονταν σωστά, στους πραγματικούς παραγωγούς και όχι μέσα από κομπίνες και λαμογιές, το αρνί θα μπορούσε να πωλείται και με 7 ευρώ το κιλό και πάλι να υπήρχε κέρδος για τον παραγωγό».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχήθηκε καλή Ανάσταση και Πάσχα σε όλους, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης συνεργασίας, συνένωσης δυνάμεων και σοβαρής επανεκκίνησης του αγροδιατροφικού τομέα.