Γ. Γουλιδάκης για κακοκαιρία και κορωνοϊό στο Λασίθι

12:16 μ.μ. - Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020
12:11 μ.μ. - Τρί, 10/16/2020
Image: Γ. Γουλιδάκης για κακοκαιρία και κορωνοϊό στο Λασίθι

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Την κατάσταση του νομού μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν κυριως το Οροπέδιο Λασιθίου περιγράφει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης. Όπως είπε τα χιλιοστά βροχής ήταν τόσο πολλά που δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε υποδομές, οδικό δίκτυο, καλλιέργειες ενώ δεν έλειψαν περιπτώσεις με πλημμυρισμένα σπίτια. Με την υποχώρηση των νερών θα φανεί και το μέγεθος των ζημιών.  Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις , γενικότερα όχι μόνο τώρα στο Οροπέδιο, αποκαλύπτονται συγκεκριμένες ενέργειες πολιτών των οποίων σε παρεμβάσεις σε προγενέστερα χρόνια δημιουργούν επιπλέον προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκαλύφθηκε ότι ιδιώτης από το 2006 σκέπασε στην ουσία  τεχνικά, τα οποία δημιούργησαν και το πρόβλημα στην είσοδο του Οροπεδίου,  ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.   Πρόσθεσε ότι  οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν από και προς το Οροπέδιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από το Κράσι προς Οροπέδιο ο δρόμος παραμένει κλειστός.   Ως προς τις καλλιέργειες αναμένονται εκτιμητές του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών. Σε άλλες περιοχές του νομού πάντως  οι βροχοπτώσεις δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχει επικοινωνία με τους κατά τόπους αρμόδιους ώστε εάν υπάρξει ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις, σημείωσε ο κ. Γουλιδάκης.  

Σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού είπε ότι  σε επίπεδο νομού υπάρχει μεν ένας περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων όμως καταγράφονται αυξητικά τις τελευταίες ημέρες που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.  Εν συνεχεία ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κέντρο τηλεκπαίδευσης – τηλεδιάσκεψης  που διαμορφώνεται σε χώρους που στεγάζεται η αντιπεριφέρεια το  οποίο  μπορεί και διοικητικά να λειτουργήσει ακόμη και για έκτακτες ανάγκες.  

Επιπλέον  με την ιδιότητά του και ως οικονομολόγος  μίλησε για την τηλεργασία και τις δυσκολίες στην εφαρμογή της,  λέγοντας ακόμη  ότι είναι σαφείς οι οδηγίες που ισχύουν για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζεται  όπου είναι εφικτό με βάση και όσα ορίζονται στη σύμβαση του κάθε εργαζόμενου. Ωστόσο ορισμένοι καταστρατηγούν  την έννοια της τηλεργασίας. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 , την καταβολή των 800 ευρώ και κάτω για τους εργαζόμενους σε κλάδους που είναι σε αναστολή με βάση τους ΚΑΔ, το πως θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.  Εκφράζοντας  τέλος την άποψη ότι είναι αιτιολογημένο το αίτημα  που έχει κατατεθεί στο υπουργείο εμπορίου που επεξεργάζεται το θέμα σχετικά με ορισμένα είδη  πώλησης  αγαθών από τα σούπερ μαρκετ για τα οποία εκφράζονται διαμαρτυρίες λόγω των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούμε με τα καταστήματα λιανικής να είναι κλειστά λόγω του Lockdown.