Γ. Γαϊτάνης: Με πολλά και άλυτα προβλήματα ξεκινά η νέα καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς κηπευτικών

3:08 μ.μ. - Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024
03:09 μ.μ. - Τρί, 17/08/2024
Image:  Γ. Γαϊτάνης: Με πολλά και άλυτα προβλήματα ξεκινά η νέα  καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς κηπευτικών

Να συντονιστούν τα αρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί λύση για το θέμα των εργατών γης

Με αφορμή το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής σεζόν, ο κ. Γ. Γαϊτάνης, Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για σημαντικά θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς όπως το νερό, οι εργάτες γης, η καστανή ρυτίδωση, η καθαριότητα αλλά και για την επιδότηση των 600.000 ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες.

Ξεκινώντας, ο κ. Γαϊτάνης μίλησε για το θέμα του νερού και ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ είπε ότι το νερό μας φτάνει για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε για λίγο με την ελπίδα να βρέξει. Επιπλέον, η προσαγωγός που φτιάχνεται δεν περιμένουμε να τελειώσει πριν από το 2025 και θα πρέπει από την μεριά μας να πιέσουμε όλοι καθώς είναι ένα έργο που έχει τεράστια σημασία για τους παραγωγούς. Το φράγμα αυτή τη στιγμή συντηρείται από τη Μαλάβρα και τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, οι αγωγοί της Μαλάβρας χρειάζονται συντήρηση και όσον αφορά τις γεωτρήσεις ο κ. Γαϊτάνης ευχήθηκε να μην αλλάξει κάτι. Υπάρχουν κάποιες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι οι γεωτρήσεις που έχουμε και ανήκουν στον ΤΟΕΒ και στον Δήμο θα περάσουν όλες στα χέρια του Δήμου.  Βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο γι’ αυτό και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο ώστε να ενημερωθεί και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε την προηγούμενη Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των εργατών γης. Όπως είπε, τα θέματα που συζητήθηκαν είναι γνωστά και διαιωνίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια με το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή να εντοπίζεται στις Πρεσβείες. Ο κ. Γαϊτάνης πρότεινε στον Υπουργό να εξετάζει η Πρεσβεία μόνο δύο πράγματα, το εάν οι εργάτες είναι υγιείς και ένα διώκονται. Επιπλέον, στις διαδικασίες που αφορούν τους εργάτες γης μπλέκονται πολλά Υπουργεία και έτσι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στον συντονισμό με τον Υπουργό να υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα. Όσον αφορά τις δεξαμενές εργατών γης που είχαν υποσχεθεί ότι θα δημιουργηθούν, ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε ότι δεν εξυπηρετούν την όλη διαδικασία καθώς το μόνο που δίνεται στον παραγωγό σε αυτή την περίπτωση είναι ένα όνομα χωρίς καμία παραπάνω λεπτομέρεια. Για τις συμβάσεις που γίνονται με διάφορες χώρες είπε ότι ουσιαστικά είναι στον αέρα καθώς οι πρεσβείες των περισσότερων από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Θα πρέπει λοιπόν οι Πρεσβείες να ελέγχουν μόνα αυτά τα δύο πράγματα που πρότεινε ο κ. Γαϊτάνης και τα υπόλοιπα να ελέγχονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σύλλογος έχει κάνει προσπάθειες ώστε να έρθουν εργάτες από δομές μεταναστών ωστόσο οι περισσότεροι δεν θέλουν και όσοι θέλουν απαιτούν πολύ υψηλά μεροκάματα και σπίτια με συγκεκριμένες προδιαγραφές που είναι δύσκολο να βρεθούν.  

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι η έλλειψη εργατών έχει οδηγήσει στο να ζητούνται μεγάλα μεροκάματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας δημοσίευσε σήμερα το πρωί δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει για τα νόμιμα μεροκάματα. Ένα ακόμα θέμα που θίγεται στο δελτίο τύπου είναι ότι όταν ένας παραγωγός καλεί έναν εργάτη γης, αυτός ο εργάτης δεν μπορεί να δουλέψει σε άλλον εργοδότη. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το πρόστιμο για τον νέο εργοδότη φτάνει τα 10.000 ευρώ. Οι παραγωγοί που έχουν ανάγκη από εργάτες μπορούν να απευθυνθούν στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας ώστε να τους βοηθήσει στην όλη διαδικασία.

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου

Συνεχίζοντας, ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης η οποία ταλαιπώρησε αρκετά τις καλλιέργειες ντομάτας της καλοκαιρινής σεζόν. Ως Σύλλογος είχαν κάνει μία προσπάθεια ώστε να δοθούν κάποια χρήματα από τις εταιρίες ωστόσο οι παραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα έπρεπε και υπήρχαν ελάχιστες καταγραφές οπότε ο κ. Γαϊτάνης δεν είναι αισιόδοξος για αυτό το κομμάτι.

Για το θέμα της καθαριότητας στα θερμοκήπια ανέφερε ότι έχουν γίνει προσπάθειες από όλες τις πλευρές και υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτοί οι λίγοι παραγωγοί που έχουν μείνει, οι οποίοι δεν τηρούν τους κανόνες καθαριότητας, θα πρέπει επίσης να μπουν κάποια στιγμή σε αυτή τη λογική.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην μελέτη για την ενιαία δημοπράτηση η οποία τελείωσε και δήλωσε ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στην εμπορία της περιοχής μας θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Τέλος, είπε ότι αυτό που έταξε ο παραγωγός για επενδύσεις σε μεγαλο παραγωγούς θα είναι «θάψιμο» για τους μεσαίους παραγωγούς.